24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ORDIN PE UNITATE – Sefa CSM judecatoarea Mariana Ghena le canta in struna magistratilor din gruparea macovisto-sorsista care protesteaza fata de modificarile la Legile Justitiei si la Codurile penale si ii cere ragaz presedintelui Comisiei speciale din Parlament Florin Iordache: "Magistratilor nu trebuie sa li se dea motive de a se exprima prin recurgerea la astfel de manifestari... Acest aspect trebuie sa dea de gandit intregii societati si, mai ales, initiatorului legislativ"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

18 December 2017 14:39
Vizualizari: 7402

Parca s-au vorbit si alta nu. De cand au intrat in Parlament Legile Justitiei si de cand au iesit amendamentele pe Codul de procedura penala, judecatorii si procurorii - mai cu seama cei sistemisti care si-au manifestat de-a lungul timpul sustinerea pentru protestele #rezist sau care au avut mereu ceva de comentat fata de actiunile Guvernului sau ale Parlamentului - au iesit public pentru a-si exprima dezacordul fata de toate aceste modificari si pentru a cere ca totul sa ramana ca si pana acum. De cateva zile a mai aparut, din cugetarea fostului asistent al Monicai Macovei, judecatorul revocat din CSM Cristi Vasilica Danilet, si ideea ca magistratii trebuie sa iasa in strada in robe pentru a protesta fata de intentia legislativului de a legifera pe legile lor. Ceea s-a si intamplat luni, 18 decembrie 2017, cand mai multi judecatori au iesit in fata instantelor cu robele pe mana in semn de protest fata de modificarile aduse Legilor Justitiei si Codurilor penale. Si daca nici asta nu este activitate politica...


In aceasta nota, Consiliul Superior al Magistraturii, care pana acum a tacut malc, a dat publicitatii o scrisoare deschisa pe care sefa CSM judecatoarea Mariana Ghena (foto) i-o transmite presedintelui Comisiei speciale din Parlament Florin Iordache (foto), in care ii cere sa tina cont de manifestarile judecatorilor iesiti cu robele pe mana si sa acorda un ragaz CSM pentru a formula amendamente la propunerile de modificare a Codului penal si de procedura penala.

Cu alte cuvinte, in loc sa taxeze iesirile nefiresti, apreciem noi, ale unor judecatori care au ajuns sa se manifeste asemenea unor sindicalisti, iesind in strada pentru a protesta fata de dreptul legislativului de a emite legi, si blocand chiar actul de justitie (prin amanarea judecarii dosarelor de pe ordinea de zi) Consiliul Superior al Magistraturii, prin semnatura judecatoarei Mariana Ghena, legitimeaza actiunile politice ale magistratilor sistemisti.

Suntem curiosi daca pozitia exprimata de sefa CSM in scrisoarea deschisa transmisa lui Iordache este imbratisata de intregul Consiliu sau daca, la fel ca in multe alte dati, este pozitia doar a unora dintre reprezentatii judecatorilor si procurorilor trimisi in CSM.

Prezentam in continuare integral scrisoarea deschisa adresata presedintelui Comisiei speciale din Parlament Florin Iordache de catre sefa CSM Mariana Ghena, si publicata pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii in data de 18 decembrie 2017:

"Domnului deputat Florin Iordache

- Presedintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul justitiei

Stimate domnule presedinte,

Magistratii sunt parte a societatii care, dincolo de statut, atunci cand au nemultumiri si atentioneaza asupra unor iminente si majore disfunctii de sistem, prin initierea unor reglementari, trebuie sa le faca cunoscute prin modalitati care sa nu afecteze profesia, prestigiul, interesele pentru care se infaptuieste justitia.

Justitia trebuie sa ramana putere a statului, a oamenilor drepti, pentru noi toti.

Asa cum s-a anuntat public, exista posibilitatea ca in cursul zilei de azi sa se desfasoare manifestari ale magistratilor din anumite instante si parchete a caror amploare si durata, la acest moment, nu pot fi estimate. Cert este ca magistratilor nu trebuie sa li se dea motive de a se exprima prin recurgerea la astfel de manifestari, mai ales atunci cand reactia poate fi justificata de un potential dezechilibru in infaptuirea actului de justitie.

Cu siguranta stiti cat de mult le trebuie magistratilor pana sa ia o asemenea hotarare. Si daca au luat-o, inseamna ca este necesar sa existe disponibilitatea de a identifica impreuna solutii viabile si de perspectiva.

Atunci cand, la propuneri de modificare ale unor legi ce vizeaza activitatea sistemului judiciar si a justitiei in general, se preconizeaza astfel de reactii, chiar din interiorul sistemului, acest aspect trebuie sa dea de gandit intregii societati si, mai ales, initiatorului legislativ.

Participarea Consiliului, prin reprezentanti, in procedura dezbaterilor este exprimarea disponibilitatii sistemului judiciar la dialog deschis si a dorintei de a contribui la construirea unei reglementari care sa ramana si dupa noi.

Pozitia instituitionala a Consiliului, rezultata in urma consultarii corpului magistratilor este una corecta, de respect si implicare fata de procedura dezbaterilor legislative, de dialog interinstitutional, constienti fiind de faptul ca, in final, decizia va apartine Parlamentului.

Insa, chiar si in aceste coordonate, puterea legislativa trebuie sa reprezinte interesul general al societatii.

Daca ingrijorarile magistratilor au ajuns sa fie astfel exprimate, inseamna ca, dincolo de orice temei al urgentei, acestea trebuie de indata analizate.

In numele Consiliului, va adresez rugamintea de a initia cele mai adecvate demersuri, de indata aplicate, astfel incat motivele generatoare de nemultumiri sa fie evaluate, dezbatute si intelese de si cu corpul magistratilor, in beneficiul intregii societati.

In egala masura insa, Consiliul Superior al Magistraturii reafirma ca dialogul si ascultarea activa reciproca si cu buna-credinta a partenerilor de dezbatere, este cel mai util si eficient instrument de identificare a solutiilor la probelemele cu care se confrunta societatea.

In acest context, in numele intregului sistem judiciar, va adresez, stimate domnule presedinte, solicitarea de a da ragaz Consiliului Superior al Magistraturii sa consulte corpul magistratilor, in vederea formularii unor amendamente si observatii tehnice cu privire la textul propunerilor de modificare ale Codului penal si ale Codului de procedura penala, aflate in procedura dezbaterii parlamentare.

Judecator Mariana Ghena

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii"

Comentarii

# DODI date 18 December 2017 15:08 +16

Când aresta gravide în 8 luni era o acțiune corectă a magistratei? Se vede treaba că toți pupincurșitii și magistrații acoperiți au primit ordin de zi pe unitate, fără respect față de legile existente și cu încălcarea grosolană a acestora, pentru a-și apăra privilegiile, lefurile nesințite și obediența față de sistem. Ar fi cazul ca dorel să înceapă o pregătire a... arăturilor de primăvară prin eliminarea uscăturilor din justiție și înfierarea lor în în spațiul public.

# just date 18 December 2017 16:26 +2

KEEP COOL!Au protestat fiindca nu le place articolul de raspundere.Oricum, nu e ce au vrut contribuabilii,insa este I-ul pas.IN 5 ANI, FOR FI UNIFORMIZATI CU CEI DIN AFARA.Si vor plati tot. In dec. 2015, la o intrunire a magistratilor din landul Bavaria (undeva in Frankonia Superioara) s-au discutat (pe holuri) 3 lucruri : onorariile executorilor rom (>10 %, cu voie de la instante); lipsa de raspundere si neplata de malpraxis;neplata asigurarilor de sanatate de catre mag ro (mari beneficiari insa de produse medicale). In timpul discutiei a venit un elicopter cu 3 pacienti din Ro pt punerea unor stenturi, decontate de statul ro. UNUL ERA SIGUR MEMBRU AL ACAD RO. Ceilalti 2 ... probabil magistrti ... Cu drag de informare

# Viorel date 18 December 2017 15:28 +9

Coana Ghenea, care semnează în numele CSM își mai aduce, oare, aminte că proiectele au fost aduse la cunoștința instituției din care dânsa face parte și reacția a fost negativă. Mai mult, au respins, cu vot majoritar, întregul pachet. În această situație, DE UNDE ȘI PÂNĂ UNDE, PRETENȚIA să se amâne dezbaterile până...(la calendele grecești) CSM va ”analiza și propune amendamente” ? După ce ”scuipă” vrea să vadă unde a făcut-o ? IMPERTINENȚA unora este NEMĂRGINITĂ !

# bibicu date 18 December 2017 15:49 +4

Pai nu se plangeau judecatorii ca nu mai pot face fata la atatea dosare? Pai au asa mult timp liber sa protesteze? Banuiesc ca orele in care au stat in frig ca prostii, li se vor taia, nu? Baaaai, daca toate legile astea ar fi proaste, dar voi trebuie sa raspundeti, pai sunt ideale. Iar daca va e frica de raspundere, lasati-va de meserie.

# jkl date 18 December 2017 16:48 +1

... Continuare despre art 52 din Constituție... În teza a II-a a art. 52 alin. (3) sunt instituite două principii și anume: 1. Răspunderea statului este stabilită în condițiile legii; 2. Răspunderea statului nu înlătură răspunderea magistraţilor care şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă. Primul este clar, însă mani******rea intervine la al doilea principiu. Aici este vorba de o limită a legiuitorului, indiferent ce lege adoptă , nu poate înlătura răspunderea magistratului care și-a exercitat funcția cu rea-credință sau gravă neglijență, deci nu este o limitare în sensul de a nu agrava răspunderea magistraților, ci de a nu o înlătura. Toată lumea vorbește de faptul că în Constituția României sunt prevăzute expres situațiile în care magistrații răspund patrimonial, adică rea-credință sau gravă neglijență.

# Ioan date 18 December 2017 16:49 +4

Ingrijorarile magistratilor sunt legate ,de fapt, de pierderea unormari avantaje dobandite fara nici o dezbatere,inclusiv in exercitarea meseriei,si nici decum de cuprinsul unor legi, pe care nu sunt chemati decat sa le aplice. Sa vedem cum se aplica legea in cazul magistratilor care au iesit in strada,incurajati de sefacsm.

# jkl date 18 December 2017 16:58 0

... Continuare despre răspunderea magistraților... În Legea 303/2004 sunt prevăzute situațiile în care magistrații răspund patrimonial pentru erori judiciare. Art. 96 alin 7 și 8 înlătură răspunderea magistraților. Dacă cineva afirmă contrariul, să dovedească cu probe faptul că un singur magistrat a plătit vreun bănuț pentru erori judiciare. Prin urmare, prevederile art. 96 alin 7 și 8 din Legea 303/2004 sunt neconstituționale pentru că înlătură răspunderea magistraților atunci când aceștia și-au îndeplinit funcția cu rea credință sau gravă neglijență. Este nevoie de o excepție de neconstituționalitate a acestor prevederi, care ar face inoperantă limitarea răspunderii magistraților doar la cele două situații, cele două alineate vor fi suspendate, adică nu vor mai exista, iar răspunderea magistraților va fi conform dreptului comun, chiar și pentru culpa simplă. Arunci vor ieși magistrații la protest și se vor ruga de parlamentari să voteze mai repede actualul proiect de lege. ;-)

# Turcu date 20 December 2017 10:16 +1

Zbatere, mare zbatere pentru oprirea inaintarii spre perfectionarea legislatiei aplicatoare de legislatie. Aici e tot dichisul. Aminteste de sinistra Inchizitie retinerea cuiva pe baza turnatoriei altcuiva. Si acest altcineva sa ramana anonim, "protejat"Acest moment al Justitiei romane aminteste de tristele perioade ale inceputului oricarei societati cu tendinta de evoluare spre dictatura, spre criminalitate oficializata. Mai mult: stimularea turnatoriei, nu prin mangaierea pe crestet, ci prin stergerea vinovatiei proprii aduce a... canibalism Iert criminalul caruia maine ii pot fi victima.Dar, se naste intrebarea: cine judeca pe judecatorul care A GANDIT SI OFERIT SPRE LIGIFRARE o asemena idee? Cata bucurie pentru magistratul(un fl de a zice !) platit sa caute, sa depisteze infractori, nestiuti, nebanuiti (uneori identificati pentru ca "i-a injurat de mama"; daca ers doar de tata poate scapau mai usor!) Una peste alta, asta e Justitie? "Da-mi pe cutare si te scap sau ai pedeapsa mai

# Turcu date 20 December 2017 10:34 0

Zbatere, mare zbatere pentru oprirea inaintarii spre perfectionarea legislatiei aplicatoare de legislatie. Aici e tot dichisul. Aminteste de sinistra Inchizitie retinerea cuiva pe baza turnatoriei altcuiva. Si acest altcineva sa ramana anonim, "protejat"Acest moment al Justitiei romane aminteste de tristele perioade ale inceputului oricarei societati cu tendinta de evoluare spre dictatura, spre criminalitate oficializata. Mai mult: stimularea turnatoriei, nu prin mangaierea pe crestet, ci prin stergerea vinovatiei proprii aduce a... canibalism Iert criminalul caruia maine ii pot fi victima.Dar, se naste intrebarea: cine judeca pe judecatorul care A GANDIT SI OFERIT SPRE LIGIFRARE o asemena idee? Cata bucurie pentru magistratul(un fl de a zice !) platit sa caute, sa depisteze infractori, nestiuti, nebanuiti (uneori identificati pentru ca "i-a injurat de mama"; daca ers doar de tata poate scapau mai usor!) Una peste alta, asta e Justitie? "Da-mi pe cutare si te scap sau ai pedeapsa mai

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva