PENIBILUL PRESEDINTE – Iohannis a mers la CSM, dar nu a scos un cuvant despre problemele din Justitie, despre beneficiarul actului de justitie, cetateanul, si nici despre respectarea drepturilor fundamentale. In schimb, a calcat in picioare prezumtia de nevinovatie, pentru a-i ataca pe Dragnea si Tariceanu. Iohannis a militat impotriva amnistiei si gratierii, desi Romania e aproape de o Hotarare-Pilot CEDO din cauza conditiilor din peniteniciare, si a inventat o noua infractiune: minciuna penala

Vineri, 6 ianuarie 2017 13:01 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

Discurs halucinant sustinut de presedintele Romaniei Klaus Iohannis (foto), vineri 6 ianuarie 2017, la sedinta de constituire a noului Consiliu Superior al Magistraturii. Dorind probabil sa adopte modelul predecesorului sau Traian Basescu si sa pozeze intr-un „presedinte jucator”, Iohannis nu a reusit decat sa provoace stupefactie in randul magistratilor din tara, dovada fiind reactiile acestora din urma de pe Facebook. Iohannis s-a folosit de prezenta sa la CSM pentru a se razboi cu Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, pe care a i-a atacat pe acelasi motiv ca ar fi „penali”, calcand in picioare prezumtia de nevinovatie. Acelasi Iohannis a tinut un monolog despre cat de nociva ar fi o lege de amnistie si gratiere, ignorand faptul ca Romania este foarte aproape sa incaseze o Hotarare-Pilot la CEDO din cauza conditiilor din penitenciare. Si tot Iohannis a starnit amuzamentul atunci cand a inventat o noua infractiune: minciuna penala. O infractiune pentru care ar fi judecat Calin Popescu Tariceanu, cel pe care Iohannis il curta in urma cu cateva zile, fara a avea vreo problema cu faptul ca acesta este acuzat de „minciuna penala”.


Mai grav este insa altceva. Si anume faptul ca Iohannis nu a scos insa nici macar un cuvant despre adevaratele probleme cu care se confrunta Justitia. Probleme semnalate chiar de o parte din magistratii din noul CSM. Iohannis nu a vorbit decat despre Justitia penala, desi cele mai multe dosare sunt cele civile. Acelasi Iohannis nu a scos un cuvant despre implicarea serviciilor secrete in actul de Justitie si transformarea instantelor in camp tactic, lucru semnalat de judecatori pe care astazi ii gasim in CSM si de asociatiile profesionale ale magistratilor. Klaus Iohannis nu a facut nicio referire la o alta problema grava cu care se confrunta judecatorii din intreaga tara, si anume volumul urias de munca si incarcatura mare de dosare. De asemenea, Iohannis nu a vorbit despre situatia grefierilor si a personalului auxiliar din instante si parchete.

Cel mai important este insa ca Iohannis nu a scos nici macar un cuvant despre beneficiarul actului de justitie, cetateanul simplu. Presedintele Romaniei a mentionat importanta statului de drept, dar nu a vorbit nici macar o data despre respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, o conditie esentiala pentru existenta unui stat de drept. Drepturi si libertati fundamentale care nu sunt deloc respectate in Romania, nici macar la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa cum chiar CEDO a constatat de atatea si atatea ori.

Prezentam discursul lui Klaus Iohannis de la CSM:

Dati-mi voie, in primul rand, sa va spun 'La Multi Ani!' si sa va felicit pentru alegerea in Consiliul Superior al Magistraturii. Stiu ca a fost destul de dificil parcursul pana aici. Asa cum politicienii au alegerile lor care s-au finalizat recent cu constituirea Parlamentului, asa sistemul de justitie a avut alegeri care, iata, se finalizeaza astazi cu constituirea Consiliului Superior al Magistraturii si, desigur, cu alegerea primei conduceri in Consiliul Superior al Magistraturii.

Dati-mi voie sa bazez cele cateva idei la inceputul acestei sedinte pe un articol din Constitutie, articolul 133, aliniatul 1, care va defineste activitatea: 'Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei'.

Greu de gasit o sarcina mai dificila descrisa in mai putine cuvinte. Aceasta este sarcina dumneavoastra, sa garantati independenta justitiei. De ce o fi asa de importanta aceasta independenta a justitiei. Nu este doar asa importanta, este fundamentala. Nicio democratie, niciun stat de drept nu poate sa functioneze fara o justitie independenta. Justitia independenta inseamna, si asta inteleg toti foarte usor, ca nimeni nu trebuie sa se amestece in treaba judecatorilor si in treaba procurorilor, dar inseamna in aceeasi masura si faptul, si asta este stipulat tot in Constitutie, ca nimeni nu este mai presus de lege. Si aici cred ca ajungem la un punct la care voi reveni peste cateva paragrafe.

Nu si-a imaginat nimeni ca un simplu hot se poate considera sau are pretentia sa fie deasupra legii. Dar sunt unii care chiar au impresia ca lor poate li se cuvine sa fie deasupra legii, si ma refer aici la persoane care, de regula, au pozitii publice, or asa ceva nu se poate. Statul de drept in Romania este o notiune care s-a vehiculat intens in ultima vreme. Personal, sunt convins ca pentru asta trebuie sa ne implicam cu totii.

O democratie puternica, fara stat de drept, fara justitie independenta, nu exista. Mi-am permis, si domnul ministru sigur isi aminteste, sa spun aceste lucruri si la investirea Guvernului. Sistemul judiciar singur nu are cum sa-si pastreze independenta. Intregul aparat de stat, toate institutiile statului, trebuie nu doar sa constientizeze importanta acestui lucru, ci sa se implice activ pentru a sprijini sistemul judiciar in a ramane independent. Un sistem judiciar vulnerabil este ceea ce isi doresc dusmanii Romaniei, fiindca, daca sistemul judiciar devine vulnerabil, nimic nu mai sta in picioare in Romania. Daca statul de drept devine un stat de stramb, atunci democratia dispare in scurt timp. Stabilitatea si securitatea interna ale Romaniei sunt posibile numai intr-un stat de drept si cu o justitie independenta.

Dumneavoastra cunoasteti foarte bine evolutia sistemelor judiciare in ultimii 2000 de ani si stiti foarte bine ca, ori de cate ori s-a incercat o varianta alternativa, rezultatul a fost invariabil disparitia statului respectiv sau al imperiului respectiv. Sa nu isi imagineze cineva, chit ca unii din zona noastra geografica cred ca isi imagineaza, ca se poate construi un stat puternic, national, fara o justitie independenta.

Eu cred ca asa ceva nu se poate si Romania in niciun caz nu doreste sa experimenteze cu asa ceva. Pe de alta parte, sistemul judiciar nu se poate izola. Nu se poate construi ceea ce unii au numit, neintelegand foarte bine despre ce e vorba, 'republica procurorilor' sau 'republica judecatorilor'. Nici nu cred ca cineva din sala isi doreste asa ceva, fiindca un stat puternic este un stat cu institutii puternice, care colaboreaza, este ceea ce se numeste colaborarea loiala intre institutiile statului. Si ma astept de la dumneavoastra sa aveti o colaborare loiala cu toate institutiile si autoritatile statului. Un izolationism ar fi contraproductiv, fiindca dumneavoastra, judecatorii, procurorii, nu sunteti doar persoanele care aplica legea si au grija sa fie respectata, ci sunteti repere morale.

Judecatorii si procurorii sunt repere morale, si atunci trebuie sa constientizati ca opinia dumneavoastra nu este doar valoroasa, este importanta pentru publicul general. Ar fi gresit, dupa parerea mea, sa va izolati si sa nu comunicati cu celelalte institutii si sa nu comunicati opinii care tin de independenta justitiei si de statul de drept.

Spuneti aceste lucruri, spuneti-le cu voce tare! Nu va sfiiti! Altfel ajungem in situatii paradoxale, cand infractorii spun cu voce tare ce gandesc si cum vor sa indoaie statul de drept, iar cei care fac dreptate, nu reactioneaza din modestie. Fiti mai vocali, sunt politicieni care au impresia ca daca nu spuneti nimic, inseamna ca nu s-a intamplat nimic. Sunt politicieni care au impresia ca ce daca au dosar penal, sau sunt trimisi in judecata, sau sunt condamnati, ca ei de fapt sunt baietii buni, ca au luat multe voturi, iar dumneavoastra sa va vedeti de treaba. Asa ceva nu accept!

Din sistemul judiciar nu trebuie sa emane doar dreptate si jurisprudenta, ci si moralitate, ori moralitatea trebuie spusa. Altfel nu ajunge la destinatari. Romania a trait diferite faze in care s-a incercat, uneori aproape cu succes, supunerea justitiei politicului. Asta ar fi o mare greseala daca s-ar repeta. si aici vorbim despre un contact sensibil, cu implicatii multiple, intre sistemul judiciar si sistemul politic.

Politicienii, asta e bine, sa stiti, de regula, incearca sa acapareze tot. Asa functioneaza un politician, vrea puterea. De cele mai multe ori, trebuie sa recunoastem ca vrea puterea din motive legitime. Este ales de oameni ca sa exercite puterea, doar la unii cateodata, apare o nevoie excesiva de putere. si, aici, atunci apare un pericol. Iar dumneavoastra, in Consiliul Superior al Magistraturii sunteti chemati sa preveniti aceste imixtiuni, cand simtiti ca presiunea devine mare.

Fiti demni, nu obedienti! Si cu toata politetea si fermitatea care se impune, refuzati imixtiunea politicului in actul de justitie.

Doar asa, vom putea sa construim o Romanie puternica, o Romanie demna, o democratie puternica, printr-o justitie puternica.

Suntem la inceputul anului si, de regula, la inceput de an, in afara de urarile ce se cuvin, lumea se gandeste la ce va fi in anul care vine, ce ar putea sa fie bun, ce ar putea sa reprezinte amenintari. si despre una dintre ele trebuie sa vorbesc astazi, in acest loc, unde se conduce independenta justitiei, in Consiliul Superior al Magistraturii.

Este vorba despre speta nefericita care se numeste amnistie si gratiere, un deziderat al unor politicieni. Dumneavoastra cunoasteti foarte bine cand este bine si oportun sa apara produceri de amnistiere sau proceduri de gratiere, de care sunt si eu, intr-o oarecare masura, responsabil, daca vorbim de gratieri individuale.

Sigur, o sa spuna unii ca Presedintele, acum, bate campii, fiindca nu exista nicio intentie de a face asa ceva. Dar eu cred ca Presedintele trebuie sa spuna lucruri si preventiv.

Si, daca ne uitam un pic in jur, domnule Ministru, nu mi-o luati in nume personal, dar constat ca Ministrul Justitiei, in valtoarea audierilor, a spus, sper ca nu am inteles gresit, ca ar fi oportuna discutarea unei legi care se refera la amnistie si gratiere in Parlament.

In acelasi timp, si nu pot sa ma fac ca nu vad, Presedintele Camerei Deputatilor este o persoana condamnata penal si cu urmarire penala in curs. Presedintele Senatului este o persoana trimisa in judecata pentru minciuna penala. Asta, doamnelor si domnilor, este, ce numesc eu, circumstante ingrijoratoare.

Unii ar putea sa spuna ca, sigur, nu e niciun fel de problema, inchisorile sunt pline, foarte multe entitati internationale ne acuza ca nu facem nimic. Bani nu avem, ca ne trebuie scoli. Hai sa le dam drumul! Doar ca aceste bune intentii cred ca nu sunt numai in acest domeniu. Tare ma tem ca sunt politicieni urmariti penal, condamnati penal, care ar saluta o astfel de lege, care i-ar scapa de toate problemele.

Si aici unii ar putea sa spuna 'si ce daca?'. S-ar darama statul de drept si ar exista riscul sa dispara democratia din Romania. De ce? Odata acceptata ideea unei legi care amnistiaza si gratiaza inclusiv politicieni corupti, oricare Parlament ar putea sa faca la fel. Un astfel de precedent creat ar duce la disparitia egalitatii in fata legii. De asta spun ca ar duce la disparitia statului de drept din Romania. Ar duce Romania pe o traiectorie care o departeaza de valorile europene, pe o traiectorie care ar indeparta-o de la valorile, cum se spune, euroatlantice, in care romanii cred. Marea majoritate a romanilor cred in asta.

Un astfel de demers, o lege a amnistiei si gratierii, care ar spala pacatele nu numai ale unor hoti care pot fi periculosi pentru persoane, poate si pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor, ar fi o catastrofa pentru democratia romaneasca, domnule Ministru!

Daca ar exista o astfel de initiativa, eu m-as opune cu toata greutatea si puterea functiei prezidentiale! Sper sa nu fie cazul.

Si ca sa reducem probabilitatea unui astfel de demers, am spus aceste lucruri in public, in fata dumneavoastra, care, cu siguranta, le cantariti asa cum se cuvine.

Va doresc, doamnelor si domnilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, un mandat de succes! Sa ne vedem la anul, peste doi ani si in urmatorii anii, atata timp cat va dura mandatul dumneavoastra si al meu comun, sa ne vedem la inceput de an si sa constatam ca lucrurile merg din ce in ce mai bine, politicienii sunt din ce in ce mai bine intentionati la modul cel mai serios, iar infractorii nu mai indraznesc sa ridice capul. Va doresc mult succes! Va multumesc!”

Accesari:100006