24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

POATE A DOUA OARA LE IESE – Senatul reia procedura pentru alegerea celor doi reprezentati ai societatii civile in CSM. Cei interesati isi pot depune candidatura pana pe 15 mai 2017. Cititi care sunt conditiile impuse de Senat pentru viitori reprezentanti ai societatii civile. Plenul CSM functioneaza in continuare cu 17 membri, in loc de 19, cat prevede Constitutia. Senatul trebuie sa indice textele de lege care ii permit organizarea de noi alegeri!

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

20 March 2017 16:12
Vizualizari: 4893

Senatul Romaniei va relua procedura pentru alegerea celor doi reprezentati ai societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii. Decizia a fost luata de membrii Biroului permanent al Senatului, in data de 13 martie 2017, la o saptamana de la momentul la care, dupa exprimarea votului in Plen, senatorii au constatat ca niciunul dintre cei noua candidati nu a obtinut majoritatea voturilor parlamentarilor prezenti. Conform anuntului Senatului Romaniei, in noua procedura, candidaturile pot fi depuse in perioada 13 aprilie – 15 mai 2017, organizatiile profesionale ale juristilor, consiliile profesionale ale facultatilor de drept acreditate, asociatiile si fundatiile care au ca obiectiv apararea drepturilor omului putand propune Biroului permanent al Senatului cate un candidat.


A fost pentru prima data cand Senatul nu a reusit sa ii aleaga pe cei doi reprezentati ai societatii civile in CSM, dar si pentru prima oara cand este reluata procedura.

In anunutul publicat recent pe pagina oficiala a Senatului pentru reluarea procedurii alegerii celor doi reprezentanti ai societatii civile sunt invocate dispozitiile Legii nr. 317/2004 privind CSM pentru desfasurarea acestui concurs, fara a fi indicate cu exactitate. Apreciem totusi ca se impune mai multa transparenta din partea Senatului in alegerea reprezentantilor societatii civile in CSM, incepand cu indicarea exacta a textelor de lege care au permis reluarea procedurii, dar si argumentarea motivului care a stat la baza respingerii votului initial din 7 martie 2017, in urma caruia primii doi clasati (fara a obtine votul majoritatii senatorilor) au fost avocatul Antonie Popescu, urmat de Codru Vrabie.

Amintim ca in procedura de alegere a membrilor societatii civile de catre Senat s-au inscris in total un numar de 12 persoane, respectiv Victor Alistar, Razvan Codru Vrabie, Antonie Popescu, Madalina Tomescu, Marian Dragos Radulescu, Ion Radu Motica, Romeu Chelariu, Florin Negoita, Virgil Melnic, Radu Cornel Andreica, Zaharia Constantin si Elena Iulia Stefanescu. Dupa consultarea dosarelor, Comisia juridica senatoriala a respins candidaturile lui Zaharia Constantin, Florin Negoita si Virgil Melnic, pe motiv ca dosarele erau incomplete, astfel ca acestia au fost eliminati din procedura.

Iata anuntul Senatului pentru alegerea a doi reprezentanti ai societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii:

"In conformitate cu dispozitiile Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, cu modificarile ulterioare, si potrivit Hotararii Biroului permanent al Senatului din data de 13 martie 2017, Senatul Romaniei si Consiliul Superior al Magistraturii anunta ca, in perioada 13 aprilie – 15 mai 2017, in vederea alegerii a doi reprezentanti ai societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii, organizatiile profesionale ale juristilor, consiliile profesionale ale facultatilor de drept acreditate, asociatiile si fundatiile care au ca obiectiv apararea drepturilor omului pot propune Biroului permanent al Senatului cate un candidat. Totodata, potrivit Hotararii Biroului permanent din data de 13 martie 2017, la data de 16 mai a.c. vor fi publicate candidaturile pe paginile de internet ale Senatului si, respectiv, a Consiliului Superior al Magistraturii.

Pot candida in functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, ca reprezentanti ai societatii civile, persoanele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: sunt specialisti in domeniul dreptului, cu o vechime de cel putin 7 ani in activitatea juridica, se bucura de inalta reputatie profesionala si morala, nu au facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990, nu au colaborat cu acestea si nu au un interes personal care influenteaza sau ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate si impartialitate a atributiilor prevazute de lege, nu au calitatea de membru al unui partid politic si nu au indeplinit functii de demnitate publica in ultimii 5 ani.

Candidaturile se depun la Biroul permanent al Senatului, insotite de documentele prevazute la art. 19 alin. (3) din Legea nr. 317/2004, republicata, cu modificarile ulterioare, respectiv: hotararea judecatoreasca sau, dupa caz, actul normativ de infiintare, actul constitutiv si statutul persoanelor juridice prevazute de lege care pot depune candidaturi, precum si cazierul fiscal al acestora.

De asemenea, candidaturile trebuie insotite si de documentele prevazute la art.7 alin. (4) din Legea nr. 317/2004 republicata, cu modificarile ulterioare, si anume: curriculum vitae, precum si, dupa caz, documentele de sustinere a candidaturii, o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu au facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 si nici nu au colaborat cu acestea, o declaratie autentica, pe propria raspundere, potrivit legii penale, din care sa rezulte ca nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti,informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii, o declaratie de interese actualizata,precum si cazierul judiciar".

Comentarii

# DODI date 20 March 2017 18:39 +6

Dă-le, Doamne, mintea românului de pe urmă! În tot răul e și un bine. Problema constă în calitatea umană și profesională a celor doi aleși. Dacă sunt din aceeași ...ghenă slabe speranțe de mai bine. Dacă sunt mai ... curați decât ghena atunci speranțele noastre nu sunt zadarnice.

# Doda date 31 March 2017 18:34 0

Calitatea umana și prof, bine zis. Poate ca acuma se mai înscriu neste puicute nostime din curtea lui cantemiru sau alt obor privat mai dotat cu grăunte alese Atunci toți rămân cu gura căscata și le promovează spre necaz(soros) Iar mey draga Didi fii atent la substantivele comune, sa nu te cuprindă aviara .... :-* 8) eventual te înscrii și metale pentrucsm, ca jurist trebe ca te ții, altfel sănătate

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva