Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

PROPAGANDISTII LUATI LA OCHI DE CSM – Sectia pentru judecatori a CSM cere politicienilor si presei sa inceteze cu dezinformarile si minciunile: "Sectia condamna modul de exprimare publica, pozitionat in afara limitelor admisibile ale libertatii de exprimare... Face un apel la institutiile media de a gestiona echilibrat si rational orice mesaj public... Afirmatiile lansate in spatiul public, sunt de o gravitate extrema, fara precedent, la adresa justitiei din Romania"

Joi, 6 decembrie 2018 14:04 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii reactioneaza fata de atacurile fara precedent la adresa judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti, dar si a unor judectori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au inteles sa respecte legea, si nu Hotararile Colegiului de conducere al instantei supreme, atunci cand a fost vorba de Completurile de 5 judecatori. Intr-un pozitie adoptata joi, 6 decembrie 2018, Sectia pentru judecatori a CSM - condusa de judecatoarea Simona Marcu (foto) - a criticat dur reactiile propagandei la solutia pronuntata de judecatoarea Alina Ghica de la Curte de Apel Bucuresti, care a dipus suspendarea efectelor Hotararii nr. 137/2017 a ICCJ si blocarea Completurilor de 5 judecatori pana la momentul cand Decizia CCR va fi pronuntata pe aceasta speta. Masura Alinei Ghica, desi a fost pronuntata pe lege si perfect intemeiata, a fost aspru criticata in spatiul public de oameni politici, dar si de reprezentanti ai presei, creand astfel impresia generala, conform Sectiei pentru judecatori, ca "sistemul judiciar nu este independent, ci dimpotriva, apropriat politic, ineficient si imprevizibil, care, prin diferiti poli de putere, ar exercita presiune si intimidare asupra judecatorilor".


Sectia pentru judecatori apreciaza ca modul de exprimare al unor politicieni si jurnalist este de natura sa afecteze independenta, imaginea, credibilitatea si prestigiul sistemului judiciar roman, sens in care judecatorii Consiliului Superior al Magistraturii, face un apel la institutiile media, in calitatea acestora de formatori de opinie, "de a gestiona echilibrat si rational orice mesaj public si de a se alatura demersului sistemului judiciar de consolidare a pozitiei sale democratice in societate, in deplina concordanta cu principiile separarii puterilor in stat si cu drepturile fundamentale ale omului".

Prezentam in continuare comunicatul de presa privind pozitia publica a Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii fata de afirmatii care sunt de natura sa afecteze independenta justitiei din 6 decembrie 2018:

"Avand in vedere lansarea, preluarea si amplificarea in spatiul public, prin intermediul mass media, a unor grave afirmatii, declaratii si mesaje cu privire la activitatea judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ai Curtii de Apel Bucuresti,

Apreciind ca acestea s-au intensificat si au dobandit un real potential de afectare a independentei si impartialitatii judecatorilor, dar si a prestigiului si credibilitatii justitiei,

Constientizand ca independenta justitiei nu este un privilegiu in interesul judecatorilor, ci in interesul statului de drept si al celor care cauta si doresc infaptuirea justitiei si ca judecatorilor le revine o raspundere reglementata de legislatia actuala pe masura independentei conferite de Constitutia Romaniei,

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, in calitatea sa de aparator al independentei justitiei,

Constata ca afirmatiile lansate in spatiul public, prin care se inoculeaza cetateanului imaginea unui sistem judiciar care nu este independent, ci dimpotriva, apropriat politic, ineficient si imprevizibil, care, prin diferiti poli de putere, ar exercita presiune si intimidare asupra judecatorilor, dar si imaginea unor judecatori care isi desfasoara abuziv activitatea, cu incalcarea cadrului legal si cu ignorarea drepturilor fundamentale ale omului, sunt de o gravitate extrema, fara precedent, la adresa justitiei din Romania.

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii isi manifesta ingrijorarea si, condamna modul de exprimare publica, pozitionat in afara limitelor admisibile ale libertatii de exprimare, asa cum aceasta este protejata de art. 10 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

Aceasta maniera de exprimare afecteaza independenta, imaginea, credibilitatea si prestigiul sistemului judiciar roman, implicat deja intr-un amplu efort de reforma si lupta impotriva coruptiei si de consolidare a increderii cetateanului in justitie.

In acest context, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, face un apel la institutiile media, in calitatea acestora de formatori de opinie, de a gestiona echilibrat si rational orice mesaj public si de a se alatura demersului sistemului judiciar de consolidare a pozitiei sale democratice in societate, in deplina concordanta cu principiile separarii puterilor in stat si cu drepturile fundamentale ale omului.

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii asigura opinia publica si intregul sistem judiciar, ca isi va asuma, in continuare, reactii publice ferme in ceea ce priveste apararea independentei justitiei cat si adoptarea unor masuri ce implica responsabilizarea intregului corp al judecatorilor."

Accesari:3451

Comentarii

# DODI date 6 decembrie 2018 14:18 +19

Este binevenită luarea de poziție a CSM pentru a mai distruge din aparenta corectitudine indusă publicului larg, necunoscător în legătură cu dedesubturile oficinelor și acoperiților SRI. Ei consideră că dacă rostogolesc o știre infectă prin așa zisele lor mijloace de ”presă” cu timpul acea știre devine parțial adevărată. Publicul din ce în ce mai avizat din România a învățat că valoarea, corectitudinea și onestitatea nu fac deloc casă bună cu cantitatea știrilor SRI, iar lăturile dejectate în spațiul public de aceleași oficine SRI nu fac decât să devoaleze adevăratul lor caracter infect și infam. Oameni oficinelor SRI având grave tare morale, precum ciolanis, nu au nic o remușcare în a sacrifica interesele generale ale țării pentru interesele lor meschine, mercantile, puse, de cele mai multe ori, în interesul străinilor.

# livia date 6 decembrie 2018 14:43 +2

Las' ca pune klaun joianis la cale proiectul 'Romania educata", el cel mai needucat dintre romani si dupa aceea sa te tii vocabular elevat! Dar in principiu este adevarat ca limbajul a devenit suburban la toate nivelurile; joianis a dat tonul cu penalii lui.

# Maria date 6 decembrie 2018 16:15 +1

Păi nu-s penalii lui....

# Adina date 6 decembrie 2018 18:38 0

Felicitări pentru mobilizarea celor de la CA București si ICCJ, care se pare ca au dat buzna in sedinta Sectiei de judecători, cu tupeu si elan. Dna Tarcea chiar a dat chix public, spunând ca trimite ea, cu de la sine putere, Inspectia judiciara pe capul unei instante, pentru a izola si stânjeni in fata colegilor un judecător pentru o solutie punctuala ce o punea in dificultate personal, ea creând, alături de altii, haoticul in repartizarea sarcinilor si pe post, in 2013 era cred Vicepreședinte ICCJ sau deleg Pres. E depasita under pressure? Se întâmplă, dar nu se convoacă jud de la ICCJ, 88 au fost, pentru a-i motiva un recurs, ca reprez-Pres CCond ICCJ. Mai bine isi lua un avocat, pentru asistență juridică si nu scotea din birouri oameni care-si vedeau de treaba, in program de lucru. Două zile încă consecutiv... Si cu amenintari prin mass-media la adresa colegilor de breasla.

# Judecator iccj date 6 decembrie 2018 22:15 +2

Felicitări secției pt judecatori! Judecatorii inteleg ca membrilor csm le pasa cand toți golanii critica hotărârile judecătorești mai ales pe cele nedefinitive . Poate intelege si Garcea Tarcea ca in calitate de simplu judecător Iccj cocoțat nemeritat si periodic in postura de președinte iccj ca nu poate pune in discutie hotărâri pe care ea urmează să le judece. Penibil si revocabil acest personaj sinistru numit președinte iccj

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Va fi numita suspecta Laura Kovesi sefa Parchetului European, in pofida dosarului de mita in care este urmarita penal?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 19.02.2019 – Kovesi fuge de dosar ca dracu' de tamaie. Misterul din denuntul Elenei Udrea

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER