SAVONEA IL AMUTESTE ELEGANT PE WERNER – Reactia sefei CSM dupa ordinul lui Iohannis: “Atrag atentia asupra riscului indepartarii de la dezideratul respectarii independentei justitiei pe care, desi o parte insemnata a scenei publice il clameaza, ajunge sa fie disonanta cu insesi principiile pe care le afirma. Totodata, problemele reale din justitie si care merita, cu adevarat, o dezbatere serioasa par marginalizate, in detrimentul cetatenilor ca beneficiari ai actului de justitie”

Miercuri, 10 iulie 2019 17:26 | Scris de G.T. | pdf | print | email

Presedinta Consiliului Superior al Magistraturii, judecatoarea Lia Savonea (foto), ii raspunde elegant lui Klaus Iohannis, dupa ce acesta a ordonat CSM sa puna umarul la desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (click aici pentru a citi). O atitudine nepermisa intr-un stat cu adevarat de drept, atat de clamat de insusi Iohannis.


Intr-un mesaj publicat pe site-ul CSM, Lia Savonea da asigurari ca rapoartele GRECO – in realitate doar o maculatura, spunem noi – vor fi dezbatute in Consiliu, asa cum s-a intamplat si cu alte rapoarte. Sefa CSM precizeaza insa ca, fara a exista o indepartare de la valorile, principiile si obligatiile ce revin Romaniei in calitate de tara UE, realitatile din Justitie devoalate in ultima perioada nu pot fi nici ignorate, nici bagatelizate. De asemena, Lia Savonea atrage atentia asupra riscului abandonarii dezideratului respectarii independentei Justitiei pe care, desi o parte insemnata a scenei publice il clameaza, ajunge sa fie disonanta cu insesi principiile pe care le afirma. Nu in ultimul rand, Lia Savonea subliniaza ca problemele reale din Justitie, cele care merita cu adevarat o dezbatere serioasa, par sa fie marginalizate, in detrimentul cetatenilor ca beneficiari ai actului de justitie.

Iata mesajul presedintei CSM Lia Savonea:

“Pe fondul amplificarii dezbaterilor publice si muyltiplicarii mesajelor, inclusiv imperative, lansate dupa publicarea Raportului GRECO, referitoare la institutii din cadrul Autoritatii Judecatoresti, in calitate de Presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii inteleg sa fac apel la o abordare echilibrata, calma si obiectiva a situatiei, cu argumente legale si de natura tehnica.

Organizarea judiciara si buna functionare a sistemului de justitie implica, cu necesitate, o analiza complexa in cadrul institutional bine determinat de lege, abstras de orice context cu potential politic si de orice interpretare trunchiata ori neadevarata a realitatii.

Reiterez, pe aceasta cale, nevoia unei dezbateri profunde si nu doar de suprafata, cu atat mai mult cu cat Consiliul Superior al Magistraturii va analiza, asa cum a facut-o si cu prilejul publicarii altor rapoarte, cum ar fi cel al Comisiei de la Venetia sau raportul MCV, si prezentul Raport GRECO, sub toate aspectele, inclusiv sub cele ce ar putea contine erori factuale evidente.

O astfel de analiza se impune cu atat mai mult cu cat pe masa Consiliului se afla in asteptare pentru a fi dezbatute si alte lucrari aflate in conexiune cu dezideratul asigurarii unei justitii care trebuie sa functioneze la standarde europene.

Fara a ne indeparta de la valorile, principiile si de la obligatiile ce ne revin in calitate de stat membru al Uniunii Europene, consider ca, in egala masura, realitatile din justitia noastra relevate in ultima vreme nu pot fi nici acestea ignorate ori bagatelizate.

In calitate de Presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii doresc sa atrag atentia, pe aceasta cale, asupra riscului indepartarii de la dezideratul respectarii independentei justitiei pe care, desi o parte insemnata a scenei publice il clameaza, ajunge sa fie disonanta cu insesi principiile pe care le afirma. Totodata, problemele reale din justitie si care merita, cu adevarat, o dezbatere serioasa par marginalizate, in detrimentul cetatenilor ca beneficiari ai actului de justitie”.

Accesari:5351