TARCEA PE MARGINEA PRAPASTIEI – Inspectia Judiciara ii da branci sefei ICCJ pentru refuzul de a trage la sorti, potrivit legii, Completurile de 5: "Inspectia a exercitat actiunea disciplinara fata de Tarcea pentru refuzul nejustificat de a indeplini o indatorire de serviciu si nerespectarea dispozitiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor... 40 de cauze de competenta completurilor de 5 judecatori si 11 cauze de competenta completurilor de 2 judecatori nu au fost repartizate aleatoriu"

Miercuri, 19 decembrie 2018 13:19 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

Lovitura in plex pentru presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie Cristina Tarcea! Inspectia Judiciara a trimis-o in judecata disicplinara pe judecatoarea Cristina Tarcea pentru refuzul de a efectua tragerile la sorti pentru noile Completuri de 5 judecatori ale Inaltei Curti, astfel cum se prevedea in Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, intrata in vigoare in iulie 2018. Potrivit Inspectiei Judiciare, sefei instantei supreme i se imputa faptul ca a refuzat sa implementeze dispozitiile de imediata aplicare ale Legii nr.207/2018 privind modificarea Legii nr. 304/2004, neindeplinindu-si in acest fel indatoririle de serviciu cu privire la constituirea Completurilor de 5, dar si a Completurilor de 2 judecatori, astfel cum prevad dispozitiile art. 31 alin. (1) lit. b) si art. 32 din Legea nr. 304/2004.


In acest fel, precizeaza Inspectia Judiciara, nu mai putin de 40 de cauze de competenta Completurilor de 5 judecatori si 11 cauze de competenta Completurilor de 2 judecatori nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri in compunerea prevazuta de legea in vigoare la data inregistrarii lor.

Astfel, Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de Cristina Tarcea, pentru refuzul nejustificat de a indeplini o indatorire de serviciu si nerespectarea dispozitiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor, abateri disciplinare prevazute de art. 99 lit. f) si o) din Legea nr. 303/2004.

Urmeaza ca Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii sa decida cu privire la raspunderea judecatoarei Cristina Tarcea pentru nerespectarea legii privind tragerile la sorti pentru Completurile de 5 judecatori.

Prezentam in continuare comunicatul Inspectiei Judiciare din data de 19 decembrie 2018:

"Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de doamna judecator Iulia Cristina Tarcea, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru refuzul nejustificat de a indeplini o indatorire de serviciu si nerespectarea dispozitiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor, abateri disciplinare prevazute de art. 99 lit. f) si o) din Legea nr. 303/2004.

In privinta abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. f), inspectorii judiciari au retinut ca presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie a refuzat nejustificat sa indeplineasca indatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 si de 2 judecatori prevazute la art. 31 alin. (1) lit. b) si art. 32 din Legea nr. 304/2004, modificata si completata prin Legea nr. 207/2018.

Cu referire la abaterea disciplinara prevazuta de art. 99 lit. o), s-a retinut ca, prin refuzul de a implementa dispozitiile de imediata aplicare ale Legii nr.207/2018 anterior mentionate, 40 de cauze de competenta completurilor de 5 judecatori si 11 cauze de competenta completurilor de 2 judecatori nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri in compunerea prevazuta de legea in vigoare la data inregistrarii lor.

Actiunea disciplinara a fost inaintata Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la raspunderea judecatorului in cauza."


Accesari:5787