16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ZEITA RAMANE FARA ADEPTI – Intr-o singura zi, sefa DNA Laura Kovesi a primit de doua ori flit din partea CSM. Plenul a respins cererea de aparare a reputatiei formulata de Kovesi, in legatura cu comentariile si dezvaluirile privind procesul intentat jurnalistilor Antena 3. CSM i-a linistit si pe cei 135 de procurori DNA care au sarit in apararea sefei lor, dupa “rechizitoriul” prin care ministrul Justitiei Tudorel Toader a cerut revocarea lui Kovesi din functie

Scris de: George TARATA | pdf | print

16 May 2018 13:32
Vizualizari: 6050

S-au dus vremurile in care membrii CSM stateau toti in pozitie de drepti in fata sefei DNA Laura Kovesi (foto). Dovada este ceea ce s-a intamplat, marti 15 mai 2018, in Plenul CSM, unde s-au discutat doua puncte care o vizau pe “zeita” Kovesi. Este vorba despre o cerere de aparare a reputatiei profesionale formulata de sefa DNA si o cerere de aparare a independentei justitiei si reputatiei profesionale formulata de 135 de procurori DNA ca urmare a “rechizitoriului” prin care ministrul Justitiei Tudorel Toader a cerut revocarea din functie a lui Kovesi si dupa dezvaluirile care aratau cum se fabrica dosare la parchetul anticoruptie.

In cazul ambelor cereri Laura Kovesi a ramas cu ochii in soare, asta intrucat ele au fost respinse. Desigur, decizia de respingere a celor doua cereri nu a fost luata in unanimitate, semn ca Laura Kovesi inca mai are adepti.


Prima cerere discutata de membrii CSM a fost cea formulata de sefa DNA privind apararea reputatiei profesionale. Actiunea a fost introdusa ca urmare a comentariilor din presa referitoare la procesul in care Laura Kovesi i-a dat in judecata pe jurnalistii Antena 3 Mihai Gadea, Mugur Ciuvica, Radu Tudor si Bianca Nae, si pe senior editorul Lumeajustitiei.ro Razvan Savaliuc. Plenul CSM a hotarat respingerea cererii lui Kovesi, inregistrandu-se 4 voturi pentru admitere, 8 pentru respingere si 3 voturi nule (vezi facsimil 1).

Scorul a fost ceva mai strans in cazul celei de-a doua cereri care o privea direct pe Laura Kovesi, desi nu fusese introdusa de aceasta. Ne referim la cererea prin care 135 de procurori din DNA au solicitat apararea independentei Justitiei si a reputatiei profesionale a procurorilor din DNA, ca urmare a aspectelor retinute de ministrul Justitiei Tudorel Toader in devastatorul raport prin care a cerut revocarea din functie a Laurei Kovesi si ca urmare a dezvaluirilor care aratau cum se fabrica dosare la parchetul anticoruptie. Astfel, decizia a fost luata cu 7 voturi pentru admiterea cererii si 8 voturi pentru respingerea cererii (vezi facsimil 2).


Totusi, scorul strans poate fi justificat si prin antipatia fata de ministrul Justitiei pe care anumiti membri ai CSM si-au manifestat-o fatis. Cu alte cuvinte, este posibil ca unii dintre cei care au votat in favoarea admiterii cererii procurorilor DNA sa o fi facut doar pentru a lovi in ministrul Justitiei.

Iata cererea de aparare a independentei Justitiei si a reputatiei profesionale formulata de 135 procurori din DNA:

Noi, procurorii din D.N.A, am decis sa initiem o cerere de aparare a reputatiei profesionale si a independentei procurorilor din cadrul DNA, in temeiul disp. art. 30 alin. 2 din Legea nr. 317/2004, pe care sa o adresam Consiliului Superior al Magistraturii, avand in vedere evenimentele din ultimele zile cand, in spatiul public (televiziuni, ziare, internet, etc.), persoane ce detin functii publice sau politice, pornind de la sustineri neprobate formulate de un inculpat trimis in judecata si condamnat in prima instanta pentru fapte coruptie, au facut afirmatii cu caracter de generalizare, prin care au acreditat ideea ca procurorii din cadrul DNA administreaza probe cu incalcarea legii.

Am constatat cu surprindere ca persoane ce detin functii de demnitate publica au lansat acuzatii nefondate la nivelul intregului corp profesional al procurorilor din cadrul DNA, in ceea ce noi consideram o incercare sistematica de a discredita intreaga activitate pe care am realizat-o in ultimii ani.

Noi, procurorii din DNA, ne-am confruntat in ultimii ani, direct sau indirect, cu atacuri venite prin intermediul mass media de la persoanele pe care le-am cercetat, le-am trimis in judecata sau care au fost condamnate in dosarele instrumentate de noi.

Am suportat, chiar daca aceste atacuri ne-au afectat direct viata prin impactul emotional negativ avut asupra noastra, a familiilor noastre, a prietenilor si cercului de cunoscuti.

Cu totii am ales sa continuam sa combatem coruptia si sa ne urmam principiile, fiind constienti ca rezultatul muncii noastre poate reprezenta un element pozitiv in structurarea societatii romanesti, avand ca fundament ideile de normalitate, corectitudine, dorinta de evolutie si progres.

Astazi am cerut Consiliului Superior al Magistraturii sa constate ca toate aceste afirmatii, unele dintre ele de o gravitate deosebita, sunt nefondate, fiind facute doar pentru a ne discredita profesional, pentru a induce in randul opiniei publice ideea ca procurorii DNA sunt abuzivi, neprofesionisti, lipsiti de orice etica.

Nu intentionam, prin acest demers, sa cautionam vreun act de ilegalitate al vreunui coleg si avem incredere ca sistemul de justitie si-a dezvoltat anticorpii necesari pentru a dovedi si sanctiona orice abatere de la litera legii a unui magistrat procuror.

Ceea ce dorim noi este sa cerem singurei institutii abilitate sa ne apere independenta si reputatia profesionala, sa faca ceea ce are in obligatiile prevazute de Legea nr. 317/2004 — sa constate ca toate aceste afirmatii denigratoare la adresa noastra si a muncii noastre sunt neadevarate si au ca scop intimidarea celor angajati in lupta impotriva coruptiei si afectarea sistemului de justitie.

Totodata, noi procurorii din DNA ne exprimam dezacordul cu demersul ministrului Justitiei de a propune revocarea doamnei Laura Codruta Kovesi, procuror sef al DNA si tragem un semnal de alarma asupra perspectivelor sumbre ale independentei justitiei si ale viitorului luptei anticoruptie.

Intr-adevar, asa cum a zis ministrul Justitiei, lupta anticoruptie nu sta intr-un singur om, insa nu putem accepta, ca cetateni liberi ai Romaniei si profesionisti ai dreptului, sa asistam la o cerere de revocare intemeiata pe neadevaruri, pe supozitii si pe informatii din presa, neprobate in niciun fel in locul unei analize legale si fundamentate. Unicul scop este de a o indeparta pe Laura Codruta Kovesi pentru singura vina ca a reusit sa administreze aceasta institutie din care facem parte, cu mult curaj, tact si performante apreciate de numerosi cetateni romani, dar si de comunitatea europeana si internationala.

De altfel, resimtim de ani de zile atacul constant, incorect al inculpatilor sau condamnatilor pentru coruptie, la adresa DNA, la adresa noastra a procurorilor din DNA.

Insa, in toata aceasta perioada, tinta principala a fost Laura Codruta Kovesi, in mentalul inculpatilor sau condamnatilor pentru coruptie, iar inlaturarea ei fiind identificata ca principalul mijloc de a destabiliza si decredibiliza lupta anticoruptie. Si nu cred ca suntem departe de adevar.

Sa ne imaginam cu totii ca acest demers al ministrului Justitiei si-ar atinge obiectivul si, de saptamana viitoare sau peste doua saptamani, Laura Codruta Kovesi ar fi revocata. Cum am mai putea continua sa facem ceea ce facem, cum am mai putea sa prindem persoane implicate in acte de coruptie cand am sti ca, pornind de logica ministrului Justitiei, oricand am putea fi acuzati in mod nedrept, incorect, pentru anchetele desfasurate, pentru delicte de opinie sau pentru doar pentru simplul motiv ca imaginea Romaniei in spatiul international este afectata de fenomenul coruptiei.

Nu putem accepta asa ceva si, daca la acest moment alegem sa tacem, inseamna ca toata munca noastra a fost in zadar, inseamna ca nu exista sansa spre normalitate, iar coruptia va deveni principalul motor al societatii romanesti.

Semneaza: 135 procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie

(parte dintre colegii nostri se afla la instantele de judecata sau se afla in concedii de odihna/medicale si nu au putut sa-si exprime opinia in legatura cu acest demers pana la acest moment)”.

Comentarii

# Boby date 16 May 2018 14:11 +16

Dar DIICOT care trebuia sa anihileze tot statul paralel cu zeci de mii de membri nu se intreaba nimeni? De ce nu a facut nici macar o arestare cu infractorii adevarati din mafia justitiei? Sau DIICOT se ocupa doar de gainarii si acuzatii inchipuite de grup infractional organizat? Daca aceste institutii corupte si mafiote DNA+DIICOT+SRI+ANAF ar fi existat in alte state din Europa ar fi fost desfiintate inca de la inceput. Toata lumea vorbeste de abuzurile si ilegalitatile din marile institutii dar nimeni nu ia masuri. Desfiintarea urgenta a DNA DIICOT SRI

# ubu date 16 May 2018 14:28 +4

n-ar trebui ca plece acesti procurori cu reputatia știrba ?

# Basicuta date 16 May 2018 14:46 +3

Sa intelegem si noi, prostimea pe salarii normale nu uriase ca ale procurorilor, adica ei fabricau dosare cu denuntatori falsi si tot ei cer sa le fie aparata reputatia ? ăăăăăăă nu cer macar arestarea ....

# xxx-l date 16 May 2018 14:46 0

Imi place cum o tocati marunt.

# Klaus_Klaus date 16 May 2018 18:24 +5

:D :D .. Colectie de SF-uri sau ce? Iata: "perspectivelor sumbre ale independentei justitiei" ; "apere independenta si reputatia profesionala" ; " cerere de revocare intemeiata pe neadevaruri, pe supozitii si pe informatii din presa; " singura vina ca a reusit sa administreze aceasta institutie din care facem parte, cu mult curaj, tact si performante apreciate" neprobate in niciun fel";" Cum am mai putea continua sa facem ceea ce facem, cum am mai putea sa prindem persoane implicate in acte de coruptie".... Cea mai tare e ultima - faza CUM AM MAI PUTEA. :P Pai PUTE DE NU SE MAI POATE MERGE PE Stirbey Voda.. Adica TREBUIE TRASA APA si DAT CU CLOR CONCENTRAT PS pe locul 2 aia cu ...RE_PUT_ATIA PROFESIONALA :-* :D

# Mitica date 16 May 2018 19:58 0

kovesy trbuie sa ajunga urgent la JILAVA impreuna cu tovarasul ei,johannus.

# Charlie date 17 May 2018 12:46 +2

Toti acesti 135 procurori merita sa fie scosi din magistratura intrucat pozitia lor demonstreaza ca sunt culpabili de toate infractiunile dezvaluite in ultima vrem de presa, Comisia SRI etc. Lupta cu Statul Securist e pe viata si moarte, asa cum constatam si in CSM.Ioha nu l-a mazilit pe Coldea, ci l-a scapat temporar.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.04.2024 – Inalta Curte a mai ars o data judecatorii din CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva