19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INTERVIU – Reprezentantii Camerei Executorilor Judecatoresti Bucuresti, Dorina Gont si Cristian Bran: “Recomandarea CEJ CAB pentru cei care urmeaza sa participe la examenele de intrare in profesie este sa fie curajosi, dar guvernati de buna credinta, perseverenti, dar preocupati de perfectionarea cunostintelor profesionale... sesizarile impotriva executorilor sunt in majoritatea lor determinate de nemultumirea petentilor fata de insasi postura in care se afla – statutul de debitor”

Scris de: Razvan SAVALIUC | pdf | print

19 May 2014 15:53
Vizualizari: 19111

 

Aflati la un an de mandat, dupa ce in iulie 2013 au preluat conducerea Camerei Executorilor Judecatoresti de pe langa Curtea de Apel Bucuresti (CEJ CAB), presedintele Dorina Gont si vicepresedintele Cristian Bran (foto) vor prezenta marti 20 mai 2014 primul bilant al activitatii echipei lor manageriale. Dorina Gont si Cristian Bran sunt executori cu o vechime de peste 10 ani in profesie si au acceptat in urma cu un an aceste functii la indemnul colegilor lor de pe raza Curtii de Apel Bucuresti, care au dorit o schimbare in relatia lor cu organele de conducere ale Camerei. Care sunt principalele probleme ale profesiei de executor judecatoresc, cu precadere cele din CEJ CAB, am incercat sa aflam de la executorii Dorina Gont si Cristian Bran, care au acordat un interviu pentru Lumeajustitiei.ro.


Cum ati caracteriza primul dvs an de mandat? Ce plus valoare credeti ca ati reusit sa aduceti in Camera pe care o reprezentati?

Echipa noastra a venit cu o anumita dinamica, manifestandu-si preocuparea pentru imbunatatirea activitatii profesionale. Am acceptat sa reprezentam CEJ CAB intrucat am considerat avem experienta necesara, si ne putem aduce aportul la imbunatatirea imaginii profesiei si la eficientizarea activitatii de executare silita. Am pornit la drum cu extrem de multe proiecte, unele dintre ele fiind finalizate la acest moment, altele fiind inca in derulare. Am apreciat ca impreuna cu echipa Camerei, formata din membrii Colegiului Director, nu ne putem limita in rezolvarea problemelor curente administrative ale Camerei, ci trebui sa actionam ca o echipa manageriala, in folosul nostru, al tuturor. Prin intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila ne-a fost creat un cadru legislativ, care ne permite sa solicitam institutiilor publice, institutiilor de credit sau organelor fiscale sa ne puna la dispozitie date despre debitorii din dosarele noastre si sa ne permita astfel accesul liber la aceste baze de date. Fiind creata aceasta oportunitate, am apreciat ca trebuie folosita si am demarat discutii cu multe dintre aceste institutii, finalizate in acest moment cu unele dintre ele prin incheierea unor protocoale de colaborare.

Sunteti cea mai mare Camera din tara, cu peste 200 de executori judecatoresti arondati. Cum ati descrie colaborarea dvs cu structura nationala UNEJ. Aveti puncte comune sau divergente?

Am avut in permanenta un sprijin din partea UNEJ, mai ales cand executorii judecatoresti din Camera Bucuresti s-au confruntat cu probleme legate de relatia cu institutiile publice ale administratiei centrale, precum Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Administratiei si Internelor, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara. UNEJ are la ora actuala in derulare cateva proiecte care ne vor ajuta in derularea si eficientizarea activitatii profesionale, noi la nivelul Camerei Bucuresti incheind protocoale de colaborare cu institutiile care ne pot sprijini in derularea activitatii noastre. Suntem constienti ca fiecare Camera se bucura de o autonomie limitata in relatia cu Uniunea, din aceasta perspectiva incercam sa degrevam structura nationala de ceea ce putem rezolva noi la nivel de Camera.

Au existat voci, care au acuzat la nivel national ca examenele de intrare in profesie ar fi restrictive. Unii candidati respinsi chiar s-au plans in presa. Cum comentati aceste atitudini?

In ceea ce priveste admiterea in profesie, ca la orice examene exista candidati admisi si candidati respinsi. Acestia din urma inteleg in unele situatii sa gestioneze esecul intr-o maniera subiectiva, uneori dand vina pe altii pentru lipsa lor de pregatire. Amandoi, atunci cand am intrat in profesie, am sustinut fiecare un exament profesional, tip concurs, guvernat de aceleasi reguli. Tocmai de aceea nu putem fi de acord cu pozitia colegului nostru, Claudiu Mardale, care a inteles sa dea publicitatii problema cu care s-a confruntat. Astfel de atitudini nu fac decat sa aduca prejudicii grave de imagine profesiei noastre. Recomandarea CEJ CAB pentru cei care urmeaza sa participe la examenele de intrare in profesie este sa fie curajosi, dar guvernati de buna credinta, perseverenti, dar preocupati de perfectionarea cunostintelor profesionale. Pe de alta parte a existat la un moment dat si o taxa de participare care a fost apreciata ca avand un caracter restrictiv pentru tinerii dotati profesional, dar lipsiti de mijloace materiale. Azi, aceasta taxa a fost insa eliminata.

In breasla executorilor a existat mereu, cel putin in perceptia mea, o teama de a expune deschis, public, in fata colegilor, problemele din profesie. In acest ultim an, in care ati condus Camera, cum ati relationat cu colegii dvs din acest punct de vedere?

Inainte de toate suntem colegi. Am incercat sa tinem aproape de fiecare coleg, i-am incurajat mereu sa-si expuna problelemele si nemultumirile, tocmai pentru ca prin acest fapt putem identifica cauzele care ne afecteaza si sa gasim solutiile profesionale cele mai optime. Rolul Colegiului Director este de a asigura un climat corect pentru ca fiecare dintre membrii Camerei sa se exprime si nu de a impune, intrucat nu exista o relatie de subordonare intre noi si membrii Camerei. Este stiut faptul ca Adunarea Generala adopta in mod democratic hotarari care sunt obligatorii pentru fiecare membru.

Schimbarea procedurilor ca urmare a intrarii in vigoare a noilor coduri, a marit sau nu numarul de plangeri disciplinare formulate de partile implicate in dosarele de executare? Lumea se plange pe buna dreptate sau nu de conduita executorilor? Cum gestionati la nivelul Camerei problemele disciplinare?

Nu neaparat intrarea in vigoare a noilor Coduri a marit numarul de petitii formulate cu privire la activitatea colegilor nostri, ci mai degrama este o consecinta fireasca a faptului ca numarul nostru a crescut semnificativ. Din nefericire, majoritatea petitiilor nu sunt justificate, intrucat au ca obiect nu conduita executorului judecatoresc care a instrumentat un dosar, ci legalitatea actelor sale de executare. Aceste sesizari sunt in majoritatea lor covarsitoare determinate de nemultumirea petentilor fata de insasi postura in care se afla – statutul de debitor. Pozitia constanta a Colegiului Director al CEJ CAB - a fost de a arata petentilor ca singura in masura sa aprecieze cu privire la legalitatea unui act de executare este instanta de judecata. Aceasta practica a fost intarita inclusiv de Curtea Constitutionala si de Curtea de Apel Bucuresti. Am evoca aici Decizia Curtii Constitutionale nr. 1339/2008, care a consfintit ca “actele de executare sunt supuse controlului judecatoresc”. Am aminti si decizia Curtii de Apel Bucuresti pronuntata prin decizia civila nr. 5822/16.12.2013 (dosar 7351/2/2013), care a retinut ca “este fortat a se considera ca incalcarea unor dispozitii ale Cpc in materia executarii silite este de natura a aduce o atingere grava a onestitatii si probitatii profesionale executorilor judecatoresti, in conditiile in care legiuitorul a prevazut calea legala de contestare de catre persoanele interesate a actelor de executare pe care le considera a fi indeplinite nelegal, si anume contestatia la executare.” In ceea ce priveste sesizarile prin intermediul carora se face referire la eventuale abateri disciplinare/de conduita, Colegiul Director efectueaza o cercetare prealabila in care face o propunere si, daca apreciaza ca sesizarea este intemeiata, in urma unui vor democratic exprimat in Colegiu, cauza se trimite spre competenta solutionare Consiliului de Disciplina de pe langa CEJ CAB. Mai departe, exista posibilitatea contestatiei la UNEJ, iar solutia pronuntata de Comisia Superioara poate fi atacata la curtea de apel.

Cat de riscanta este profesia de executor in ziua de azi? Va simtiti aparati in fata unor eventuale amenintari sau acte de agresiune din partea debitorilor pe care ii executati si care nu vor sa se conformeze?

Executorul judecatoresc este auxiliar al instantei de judecata. Cred ca din acest punct de vedere impartasim aceeasi soarta cu cea a magistratilor... intotdeauna o parte dintr-un dosar va fi nemultumita de solutie si poate reactiona agresiv, uneori chiar violent. Pe parcursul derularii procedurilor de executare silita beneficiem la locul desfasurarii activitati noastre de sprijinul organelor de politie.

Comentarii

# istoria date 19 May 2014 16:06 +9

Executor putea fi orice persoana fara studii juridice. S-a confiscat si aceasta profesie. Absolut orice profesie unde s-a pus conditii de admitere prin examen a devenit o profesie cu exevutanti de proasta calitate. Aceste examene sunt facute pentru pilosi cu bani sau relatii.

# O VREM PE CODRUTA KOVESI PRESEDINTA A ROMANIEI! date 19 May 2014 16:07 -9

DOAMNA CODRUTA KOVESI VA IMPLORAM …MANTUITI ACESTA TARA ! Acceptati sa intrati in campania pezidentiala ! nu trebuie sa spuneti decat o propozitie:… -IN 5 ANI SCAP TARA DE BANDITI !.... Aveti o cota de credibilitate INFINITA ! VETI LUA 80% . NU LUATI LEGATURA CU NICI UN PARTID CA SA NU CREADA CA AVETI PARTIZANAT POLITIC ! Si bagati in puscarie pe toti banditii INDIFERENT DE PARTID ,POZITIE ,FUNCTIE ETC ! Izbaviti acest popor RAZBUNAND 25 DE ANI DE UMILINTA DIN PARTE BANDITILOR CARE AU FURAT SI DISTRUS ACEASTA TARA !

# unul din lumea cea mare date 19 May 2014 16:26 +5

cer ANULAREA DE LICENTA DE PRACTICA PENTRU BEJ IONESCU CRAFCENKO SI INCA UNUL CACI MI/AU FURAT BANII DIN EXECUTARE CIT SI TAXA PLATITA PENTRU EXECUTARE!!!!!daca cineva sustine ca nu/i adevarat imediat scot documentele!!!!!!!!!

# B.E.J. BANII INAPOI ! date 19 May 2014 20:02 0

Anulează în parte proc.-verb. de cheltuieli de executare nr. ...întocmit de B.E.J. Bran Cristian, în dos. execut. nr. ...cu privire la onorariul executorului judecătoresc, care se va reduce la suma de 1501,10 lei. Anulează în parte proc.-verb. de cheltuieli de executare nr.... întocmit de B.E.J. Bran Cristian, în dos. execut. nr.... cu privire la onorariul executorului judecătoresc, care se va reduce la suma de 1118,04 lei. Vreti sa stiti onorariile impuse prin titlu executoriu, si pentru care B.E.J. a poprit conturile ?

# Candidat date 19 May 2014 20:22 +9

In opinia unui umil candidat, promovarea acestei pacaleli este de prost gust, pe niciun site (CEJBUC.ro, executori.ro, just.ro) NU EXISTA INFORMATII PRIVIND ADMITEREA IN PROFESIE !!! In calitate de absolvent al unei facultati de drept (care din pacate nu are relatii) cum as putea eu sa indraznesc sa particip la examenul de intrare in profesie, din moment pe niciun site din cele enumerate mai sus nu exista Rubrica sau orice fel de Informatii privind admiterea in profesie (conditii, data sau bibliografie). Halal promovare.... Halal sistem... Succes rudelor, afinilor, prietenilor executorilor care urmeaza sa participe cu muuuult curaj la examen. Le tinem pumnii !

# Florin date 20 May 2014 00:04 -2

Pentru candidati, link-ul este urmatorul : http://www.executori.ro/Intro/examene.aspx Adresa de internet este pe site-ul oficial www.executori.ro . Data examenului se publica si in M.Of. si pe site-urile de specialitate gen juridice.ro , avocatura.com etc. Bafta multa.

# Florin date 20 May 2014 00:21 -3

Conditiile pe care trebuie sa le indepliniti și procedura de desfasurare a examenului sunt sti******te in Legea 188/2000 privind executorii judecatoresti si Regulamentul de aplicare a acestei legi . Bibliografia va fi adusa la cunostiinta tuturor tot pe aceeasi adresa : http://www.executori.ro/Intro/examene.aspx Detalii aflati si la Camerele executorilor judecatoresti.

# Candidat date 20 May 2014 07:13 +7

O daa... Asa cum am spus.. examenul respectiv este o PACALEALA.. Florin ai dat un link pentru admiterea in profesie pt cei scutiti de examen.... (unde sunt doar 2 locuri in Timisoara). Referitor la site-urile de specialitate, nu am vazut niciodata sa se publice anunt cu privire la acest concurs. Si Exact !! detaliile se gasesc la Camerele executorilor...n-are rost sa fie publicate pe site, sa vada toti cei interesati.. Trebuie sa stie detalii doar cei interesanti pentru Camere. Cei care stiu ca trebuie sa promoveze examenul se duc direct la Camere. TRANSPARENTA ZERO

# Candidat2 date 20 May 2014 07:19 +5

Egalitate de sanse ZERO

# BEJ date 20 May 2014 22:39 0

Informatiile despre examen sunt de gasit pe site-ul ministerul justitiei: http://www.just.ro/Sectiuni/Posturivacante/Executorijudecatorestistagiari1/tabid/2495/Default.aspx

# candidat date 1 June 2014 14:10 0

Nu şi pe cel al executorilor. QED! Nu faceţi decât să confirmaţi ceea ce am susţinut deja: executorii nu permit accesul transparent la informaţia publică, site-ul este o mizerie, În afară de faptul că e plin de mizerii de formulare în limba maternă de parcă ar fi scris de un miliţian. Si un copil de clasa a 3-a ar scrie mai corect. 

# george date 20 May 2014 08:35 +4

D-na Gont de norma de reprezentare la unej,de intocmire a unui regulament ce priveste controlul profesional,nu spuneti un cuvant?! Atata timp cat nu sustineti aceste obiective va consider partasa la marea mascarada de la unej!

# golanel date 20 May 2014 15:09 +6

In acesta meserie exista un monopol nesimtit pe niste onorarii stupefiant de mari.De ce va este frica ca pe raza unei judecatorii sa fie 2 sau 3 executori judecatoresti?Ati auzit de concurenta sau vreti ca o mana de oameni sa culeaga totul in defavoarea cetatetinor care sunt vai mama lor.Sa va fie rusine ca nu va puteti numi oameni ci jepcari....

# ION date 20 May 2014 22:43 0

Limitele minime si maxime sunt stabilite prin ordin de ministru! Fie ca sunt 2, fie ca sunt 50 de executori in circumscripria unei judecatorii, onorariile sunt tot aceleasi ! Executorul nu stabileste onorariul dupa ureche, ci conform ordinul ministrului!

# ION date 20 May 2014 22:59 0

Limitele minime si maxime sunt stabilite prin ordin de ministru! Fie ca sunt 2, fie ca sunt 50 de executori in circumscripria unei judecatorii, onorariile sunt tot aceleasi ! Executorul nu stabileste onorariul dupa ureche, ci conform ordinul ministrului!

# ionel date 1 June 2014 14:13 0

Prin ordin al ministrului DUPĂ CE STABILEŞTE CONSILIUL UNIUNII, ADICĂ DUPĂ CE SE FAC JOCURILE ÎN INTERIOR ÎN RAPORT DE CÂTE FIICE, FII, NEPOATE, NEPOŢI, NURORI, GINERI ŞI AMANTE MAI SUNT DE INTRAT PE POARTA MARE PENTRU PILE A UNEJ

# Ionut date 21 May 2014 08:01 +12

Ii rog pe toti cei care considera ca UNEJ ul e o mascarada condusa de un spagar ordinar care isi urmareste propriile interese, sa voteze pozitiv acest comentariu, sa vada omul ce parere avem despre el! Jurchescu si Morari, la puscarie unde va e locul, hotilor!

# Lol date 21 May 2014 08:05 +4

Doamna Gont, nu exista bibliografie pentru examenul asta! Poate doar Almutairi aia sa fi avut bibliografia ei separata pe care a primit-o o data cu baremul de corectare, inainte de examen, intelegeti dumneavoastra ce zic ;) ;)

# candidat date 21 May 2014 14:54 +4

Desi d-na. Almutairi a iesit la toaleta de cel putin 5 ori in timpul examenului insotita, in cele mai multe cazuri, de colega din dreapta, desi au fost atentionate de vreo doua ori aspra faptului ca ceele doua colaborau zgomotos deja, NUMAI Almutairi a promovat, ceea ce inseamna ca daca nu te recomanda vocea si talentul, degeaba participi...

# cando date 1 June 2014 14:27 +1

Asta după ce un individ dubios care se pare că lucrează la UNEJ şi ce-avea şi el o rudă în examen a fost prins de un membru al comisiei de supraveghere strecurând o foaie scrisă candidatului? Angajat care nu figura pe lista comisiei de supraveghere şi atunci ce făcea în examen? A fost deferit justiţiei, a fost cercetat, s-a dat soluţia în dosar? Sau era de-al casei şi nu se pune?

# aga date 23 May 2014 16:57 +4

Am participat la acest examen si as enumera doar vreo cateva din mizeriile pe care le practica unej si cei care sunt in componenta comisiilor: -bibliografie in care nu e indicat autorul -atitudine de intimidare si desconsiderare a celor care org exanenul fata de concurentii ,,nimanui\'\', chiar pe timpul desfasurarii examenului -subiecte vag formulate cu intentia clara de a induce in neroare pe cei care s-au pregatit -punctarea ,,smecherita\'\'a raspunsurilor prin care  raspunsul corect si legal este punctat cu f putine puncte (chiar sutimi) iar punctele cele mai multe au fost acordate ptr aspecte tangentiale intrebarii -inserarea cu un tupeu incredibil a unor raspunsuri gresite si punctate astfel in defavoarea celor  corecte Exemplele pot continua ,ma intreb despre ce vorbeste aceasta doamna O rusine de tara care permite aceste mizerii si ca acesti oameni din unej ,sub supavegherea min justitiei sa isi mai continue activitatea.

# zagaria date 21 June 2014 22:07 0

http://adevarul.ro/locale/timisoara/dezvAluiri-taxa-intrare-casta-executorilor-judecatoresti-50000-euro-1_50ae98fb7c42d5a6639e4bff/index.html deci.....50 de miare doamna g(l)ont!

# Cobster date 7 July 2014 12:24 +7

Dorina Gont este cea mai mare escroaca din Romania in materia executarii! O femeie barbat, grasa si urata.

# Stan & Bran date 13 September 2014 23:21 +6

Dl. Bran se pare ca va acorda exclusivitate in ceea ce priveste inteviurile: http://www.anrp.gov.ro/presa/comunicate/35-2014/592-a-n-r-p-a-f%C4%83cut-o-nou%C4%83-pl%C3%A2ngere-penal%C4%83-%C3%AEmpotriva-executorului-judec%C4%83toresc-cristian-bran.html Curaj, buna-credinta, perseverenta si ce mai zicea d-na Gont, d-le Bran!

# Stan & Bran date 27 January 2015 20:41 +6

Dupa ce am citit Raportul Corpului de Control al Ministrului Justitiei, in temeiul caruia au fost sesizate atat DNA cat si PCAB, am inteles: curaj, perseverenta si buna-credinta in redactarea declaratiilor de invinuit, d-na Gont! :-x

# Costache date 20 April 2015 19:36 +1

"buna credinta, perseverenta, dar preocuparea de perfectionarea cunostintelor profesionale" inseamna prejudiciu prin evaziune, in cuantum de 3 mil. Euro? Sa-ti fie rusine Dinu Patriciu! PS Dl. Putura ce zice? Va autodenuntati sau va denuntati reciproc, pentru a primi "bonusul"?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva