19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MOARTE REPUBLICII PROCURORILOR – Iata proiectul de lege al ministrului Justitiei Tudorel Toader care a deranjat toate fortele anti-romanesti interne si externe ce doresc sa mentina in Romania abuzurile procurorilor asupra politicienilor, alesilor locali, oamenilor de afaceri si presei. Impotriva acestui proiect de lege s-a pornit o uriasa masinarie de presiune si dezinformare, desi toate prevederile sunt preluate din legislatia europeana (Legile Justitiei)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

31 August 2017 10:44
Vizualizari: 8253

Mult comentatele propuneri de modificare a Legilor Justitiei au ajuns la Consiliul Superior al Magistraturii. Nu sub forma unor propuneri in PowerPoint, asa cum au criticat atat reprezentatii sistemului judiciar, cat si unii politicieni, ci sub forma proiectului de lege, insotit de expunerea de motive. In cursul serii de miercuri, 30 august 2017, pe site-ul Ministerului Justitiei a fost postat un comunicat de presa in care se precizeaza ca ministrul Justitiei Tudorel Toader a transmis catre Consiliul Superior al Magistraturii, spre avizare, proiectul Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.


Asupra celor trei legi de functionare a sistemului judiciar reprezentatii CSM au termen 30 de zile de a formula propuneri de modificare, pentru ca ulterior acestea sa fie retrimise la Ministerul Justitiei, iar mai apoi la Parlament pentru a fi adoptate.

In documentul publicat pe site-ul MJ, document ce cuprinde 54 de pagini, este mentionat in cuprinsul expunerii de motive necesitatea schimbarii Legii nr. 303/2004 cat mai rapid, intrucat "realitatile si nevoile sistemului judiciar s-au schimbat partial, impunandu-se reformarea lor, situatie constatat atat in practica CSM, cat si a celorlalte institutii din sistemul justitiei."

Astfel, precizeaza Ministerul Justitiei, "actualul sistem de evaluare activitatii judecatorilor si procurorilor si-a dovedit ineficienta, nereusind sa evidentieze diferentele care ar trebui sa existe in mod inerent intre judecatori si respectiv intre procurori". Este necesara totodata asigurarea "unui management corent, eficient si responsabil de catre conducerile instantelor si parchetelor, prin intermediul unor instrumente specific, in vederea imbunatatirii performantelor sistemului judiciar".

In ce priveste Legea 317/2004 privind organizarea si functionarea CSM, Ministerul Justitiei precizeaza ca aceasta a fost supusa de-a lungul timpului mai multor exceptii de neconstitutionalitate, unele dintre ele fiind admise, motiv pentru care s-a dorit aducerea unor modificari la actuala lege, modificari ce au fost discutate in cadrul grupului de lucru constituit in acest sens in anul 2016 la initiativa Ministerului Justitiei: "Proiectul a incercat gasirea celor mai eficiente solutii legislative ce pot imbunatati activitatea si organizarea sistemului judiciar, activitate a carei calitate depinde in pincipal de calitatea resursei umane care realizeaza justitia, in toate dimensiunile ei: cunostinte profesionale, echilibru, maturitate, seriozitate si dedicare."

Trebuie precizat ca propunerile de modificare a Legilor Justitiei prezentate de ministrul Justitiei Tudorel Toader in conferinta de presa din 23 august 2017 se regasesc in expunerea de motive, fiind dezvoltate pe larg in cuprinsul Proiectului de Lege.

*Cititi aici integral propunerile de modificare a Legilor Justitiei, precum si expunerea de motive, in forma in care au fost publicate pe site-ul Ministerului Justitiei

Comentarii

# Raul date 31 August 2017 14:08 +30

Moarte republicii procurorilor. Procurorii trebuie sa aibă același statut ca avocații.  Iohannis protejează sistemul mafiot al parchetelor care îl au la mana. Toți sunt niște tradatori de neam.  Ambasadele și Bruxelles  nu vor ca România sa se ridice, vor sa fim sclavi, penali, infractori ca sa putem fi ușor de mani******t și condus. Procurorii au sărăcit tara. Au fonduri uriașe și umplu pușcăriile cu mărunțișuri în timp ce infractorii adevarati (procurorii) fac tot felul de smecherii în interesul personal. Trădătorii de neam. Decât 1 nevinovat la puscarie mai degrabă 100 vinovați liberi nicidecum invers.  Ne-am lămurit cu aceasta asa zisa "independenta" a justitiei. Numai paguba și sărăcie a provocat tarii.  Nu mai vrem Republica procurorilor. Vrem ca toți procurorii care au făcut abuzuri și ilegalități sa plătească atât financiar cat și cu libertatea . Reforma în justiție.  Drepturile și libertățile tuturor oamenilor sa fie respectate nu terfelite de către niște mafioți infractori

# Ailime date 31 August 2017 14:33 +10

Jos de la amvon cu procurorii. Nu au ce căuta lângă judecători, ci pe treapta pe care stau apărătorii-avocati, acolo este locul lor. Pentru că judecătorul să-și poată exercite liber profesia, este strict necesara punerea procurorului acolo unde este locul sau : în rând cu avocatul.

# DODI date 31 August 2017 14:45 +8

Este o chestiune absolut normală. Atâta vreme cât ai niște legi ambigui procurorii își permit să facă pe stăpânii de moșie, iar CSM să se comporte ca și CC al PCR. Poate că nu era lipsit de interes aprobarea în regim de urgență a legii răspunderii magistraților (luând ca model inclusiv legea din Basarabia!). Poate așa se chinuiau acoperiții din magistratură să respecte legea nu numai ordinele primite de la sistem. Nu lipsit de interes era și limitarea tăcutului de la Cotroceni de a da probe de audiție în privința justiției. Sfertodoctul își permite cam multe ținând cont de cunoștințele sale limitate doar la acapararea pe căi ilicite de imobile.

# Pif date 31 August 2017 15:02 +3

Sincer, nu cred deloc ca Iohannis sa priceapa rolul lui de mediator intre puterile statului si intre stat si societate. Ii are puternic infipti in coaste pe procurori , dupa cum s-a constatat, urmand a se opune si mai evident(sau explicit), atat puterii legislative cat si celei judecatoresti.

# Jkl date 31 August 2017 18:19 +3

Din dorința de a scăpa de controlul politic, inclusiv al președintelui, în ceea ce privește numirea procurorilor generali, se va ajunge la întărirea puterii CSM. CSM va deveni o instituție care va avea control total asupra magistraților începând de la admiterea în profesie, evaluare, promovare, până la pensionare. Astfel, toți magistrații vor fi sub jugul CSM. Din experienta anilor trecuți se poate vedea că CSM-ul poate fi ușor controlat și mani******t din umbră (chiar și în prezent). Acest proiect este făcut de Prună, iar domnul Toader doar i-a adus modificări pe ici pe colo. Cei din interiorul sistemului care îl contestă fac referire doar la aceste modificări, în rest modificările sunt pe inima lor. Să luăm, spre exemplu, art 15 din Legea, 303/2004. Actualul articol prevede criterii clare în cadrul concursului de admitere la INM, prevede dreptul candidaților de a formula contestație, etc. Viitorul articol nu face referire la criterii, nici la contestații, le lasă la latitudinea CSM.

# Jkl date 31 August 2017 18:42 0

Este total neconstituțional să stabilească CSM-ul criteriilor de admitere într-o funcție publică. Constituția prevede faptul că judecătorii sunt numiți de președintele țării la propunerea CSM, în baza condițiilor stabilite de legea de organizare și funcționare a acesteia. Există o decizie a CCR care spune că legiuitorul trebuie să stabilească criteriile esențiale în ce privește cariera unui funcționar public. Magistrații nu fac parte din puterea executivă, nu li se aplică statutul funcționarului public și, chiar dacă fac parte din puterea judecătorească, îndeplinesc tot o funcție publică, deci decizia CCR se aplică în mod corespunzător. Este arhicunoscut interviul de admitere la INM, unde s-a sărit calul prin regulament și sunt admiși doar cei după chipul și asemănarea unor membri ai CSM. Deja, contrar legii, sunt stabilite criterii gen cultura generala, caracter, dinamism... Bun, sunt de acord cu ele, însă cultura generala necesară unui magistrat este evaluată de un psiholog.

# Ghita Bizonu' date 31 August 2017 19:29 -5

Legislatia europeana este un r####t de musca daca contravine "intetreselor" . AM facut lege cum a dictat UE prin vocea barieie Niociolson.. ca paoi altii "europeni" sa o conteste. Nastase a luta notiote si a facut lege dupa indicatiile p;retioase .. csre nu aui valorta nimic cvand Monica Macovei le-a schimbat. Cujtea Tufa de venetia zice ca un referndum nu trebe sa aiba cvoarum... da in Romania merge si Tufelke Vemnetiene nu zic nimic . Polis p'tisat chiens francezi inl;cus nhpuyl Micron se arata indignati .. ca noi calchiem legile frantuzjesti.Sa zic asa legislatia eruoeanea nu e buna decat daca este in detrimentul majoritatii romanilor!

# MIRA date 31 August 2017 23:28 +2

;-) In orice stat civilizat cei doi ambasadori purtatori de cuvant ai unor institutii corupte pana in maduva oaselor,ar fi fost declarati "persona non grata"in secunda doi.Cand am intrat in UE si in NATO nu ni s-a impus conditia de renunta la suveranitate .Asa ca sa ne mai lase deontologii si ziaristii care sustin ineptia ,ca,vezi doamne, am stiuit in ce ne bagam .

# Lucian date 1 September 2017 15:05 0

Sa speram ca de data această PSD-ul mu va da înapoi ca si in cazul Oug 13(perfect constituționala).

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva