DELIR MINISTERIAL – Priviti-o pe ministresa Justitiei Raluca Pruna in ce hal i-a tratat pe angajatii ANP: „Duceti-va si vorbiti cu ministrul Muncii”. Liderii sindicali din penitenciare pun esecul negocierilor de la Gherla pe seama agresivitatii: „Ati avut de la inceputul discutiei o atitudine nepasatoare... uzand de tactica dialogului agresiv. Ati atacat, ati distras atentia de la problemele din penitenciare, aducand in discutie probleme de la probatiune, pe care nimeni nu le-a semnalat” (Video)

Marţi, 27 septembrie 2016 14:10 | Scris de Alex PUIU | pdf | print | email

Ministresa Justitiei este cu nervii la pamant, fapt ce risca sa compromita sansele de remediere a problemelor reclamate de angajatii din inchisori, aflati zilele acestea in proteste. Dovada este filmul negocierilor purtate intre Raluca Pruna (foto) si liderii sindicali din penitenciare la intrevederea desfasurata luni, 26 septembrie 2016, la Gherla, acolo unde fosta asistenta a Monicai Macovei a fost intampinata cu huiduieli, sacose cu prune si cereri de demisie. Postata pe internet la cateva ore dupa esuarea discutiilor, inregistrarea video (atasata la finalul articolului) ne arata un ministru al Justitiei mult prea agresiv pentru a putea trata cu luciditate si eventual rezolva problemele cu care se confrunta personalul din ANP (conditii precare de munca, salarizare inechitabila, lipsa de personal, ore suplimentare neplatite si asa mai departe).


Altfel, in cele 20 de minute cat au durat negocierile, Raluca Pruna nu a ezitat sa se planga in fata liderilor de sindicat din penitenciare de comentariile iscate pe seama vestimentatiei sale, considerand ca astfel de aprecieri reprezinta un atac la persoana: „Imi pare rau si pentru nivelul discutiilor. M-am asteptat, discutiile care sunt cu argumente la persoana, despre cum ma-mbrac, cum vorbesc si cum... Nu, sunt pe site! Pai, aveti un site, ma imbrac cu o plapuma, ma-mbrac cu un pled... Ba da! Pe mine ma intereseaza. Pe mine ma intereseaza si va spun asa: puteti sa stati in sala si sa ma jigniti prin sindicatele dumneavoastra, pe site-ul sindicatului, cat vreti! Puteti s-o faceti cat vreti. Eu imi fac treaba oricum. Eu invit presa sa intre pe site-ul sindicatului sa vada nivelul discutiei”.

Sindicalistii de la Solidaritatea: Ati pozat in victima, ati atacat, ati distras atentia"

Liderii sindicali nu au ramas indiferenti fata de comportamentul ministresei Justitiei. De exemplu, intr-o scrisoare deschisa semnata de vicepresedintele Sindicatului „Solidaritatea” Dolj, Cosmin Dorobantu, si transmisa inclusiv redactiei Lumeajustitiei.ro, marti 27 septembrie 2016, acestia pun esecul negocierilor de la Gherla pe seama agresivitatii si indiferentei traducatoarei. Totodata, Dorobantu o acuza pe Raluca Pruna ca in timpul negocierilor ar fi distras atentia de la problemele angajatilor din ANP, „aducand in discutie probleme de la probatiune, pe care nimeni nu le-a semnalat”.

Prezentam in continuare scrisoarea deschisa a vicepresedintelui Sindicatului „Solidaritatea” Dolj si inregistrarea video a negocierilor de la Penitenciarul Gherla:

Stimata doamna Raluca Pruna,

La intalnirea cu organizatiile sindicale de la Penitenciarul Gherla, din data de 26.09.2016, ati avut de la inceputul discutiei o atitudine nepasatoare, lipsita de echilibru emotional, uzand de tactica dialogului agresiv. Ati pozat in victima, ati atacat, ati distras atentia de la problemele din penitenciare, aducand in discutie probleme de la probatiune, pe care nimeni nu le-a semnalat.

Rostul intalnirii de ieri cu organizatiile sindicale a fost acela de a putea domnia voastra sa treaca in revista o conferinta de presa, ci nu o intalnire care sa duca la eliminarea problemelor prezentate de reprezentantii sindicatelor. Cu tot respectul va spun ca, ieri, ati avut o abordare inadecvata functiei ocupate, cu o atitudine pseudo-tehnocrata a unui ministru rasfatat de propriul Guvern.

In dialogul de ieri ati fost doar un emitator, ci nu si un receptor, deoarece ati transmis mesajul dorit, dar n-ati avut capacitatea de a intelege problemele transmise de organizatiile sindicale.

Intalnirea de ieri dintre dumneavoastra si liderii organizatiilor sindicale nu a fost altceva decat 'zgomot de fond', in care dumneavoastra pozati in rolul dadacei, certand liderii de sindicat, pe care i-ati considerat copii care trebuie moralizati. Aceasta atitudine ostila a dumneavoastra nu rezolva probleme, ci le acutizeaza.

Solicitati un ragaz de timp pentru a putea lua deciziile corecte pentru sistemul penitenciar. In opinia noastra acest lucru se traduce cu tragerea de timp. Concluzionez ca nu aveti capacitatea sa luati deciziile corecte care vizeaza sistemul penitenciar.

Pe aceasta cale, va solicit sa va revizuiti atitudinea fata de angajatii din penitenciare, sa va dezvoltati capacitatea de a intelege problemele reale din sistemul penitenciar si de a lua decizii urgente referitoare la conditiile din penitenciare.

Cu stima,

Cosmin Dorobantu

Presedinte Organizatia de Tineret a Federatiei Sindicatelor din
Administratia Natională a Penitenciarelor

Vicepresedinte Sindicatul Solidaritatea Dolj”.

*Cititi si "PRUNA HUIDUITA LA GHERLA"


Accesari:14850