PLANGERE LA PICCJ IMPOTRIVA MINCINOASEI – Sindicatul lucratorilor din Penitenciarul Drobeta Turnu Severin o acuza de fals pe ministresa Justitiei Raluca Pruna, dupa ce traducatoarea a recunoscut ca a mintit CEDO: „Fapta ministrului Justitiei, dincolo de caracterul reprobabil si imoral, imbraca un caracter penal avand in vedere ca aceste declaratii implica dezinformarea voita in contextul unui angajament al Romaniei fata de CEDO”

Vineri, 21 octombrie 2016 13:00 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

Ministresa Justitiei Raluca Pruna (foto) este acuzata de fals in declaratii, dupa ce a recunoscut ca a mintit CEDO. Sindicatul Independent Danubius – Drobeta din Penitenciarul Drobeta Turnu Severin a depus, vineri 21 octombrie 2016, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, o plangere penala imptriva traducatoarei.

Sindicatul, condus de Mihai Barbulescu, arata ca in cazul afirmatiilor facute de fosta asistenta a Monicai Macovei avem de-a face nu doar cu o fapta imorala si reprobabila, ci si cu o fapta penala. Pruna este acuzata ca a dezinformat voit Curtea Europeana a Drepturilor Omului, totul pentru a evita aplicarea unor sanctiuni Romaniei pentru conditiile din inchisori.


In opinia sindicalistilor, Raluca Pruna a comis infractiunile prevazute de art. 236 din Codul penal si art. 328 din Codul penal.

Iata comunicatul Sindicatului Independent Danubius – Drobeta din Penitenciarul Drobeta Turnu Severin:

Denunt impotriva ministrului justitiei pentru infractiunea de fals in declaratii in forma continuata

Astazi 21 Octombrie 2016 am transmis catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie un denunt impotriva dnei. Raluca Alexandra Pruna, ministru al justitiei, pentru infractiunea de fals in declaratii in forma continuata in legatura o organizatie internationala la care Romania este parte.

Apreciem ca fapta ministrului Justitiei, dna Raluca Alexandra Pruna, dincolo de caracterul reprobabil si imoral, imbraca un caracter penal avand in vedere ca aceste declaratii implica dezinformarea voita in contextul unui angajament al Romaniei fata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului si ca acestea sunt de natura a produce consecinte juridice, scopul afirmatiilor mincinoase fiind evitarea unei posibile sanctiuni.

Consideram ca faptele ministrului justitiei, doamna Raluca Alexandra Pruna, intra sub incidenta:

-art. 236 Cod Penal privind falsul in declaratii si

-art. 328 Cod Penal privind infractiuni de fals comise in legatura cu o organizatie internationala.

Inregistrarea declaratiei ministrului Justitiei poate fi gasita la acest link:https://youtu.be/rvQWkCft2-Q, iar textul denuntului la acest link https://goo.gl/cAVVyR.

CODUL PENAL din 17 iulie 2009 (*actualizat*) (LEGEA nr. 286/2009) (actualizat pana la data 23 iulie 2016*)

Articolul 326 - Falsul in declaratii. Declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unei persoane dintre cele prevazute in art. 175 sau unei unitati in care aceasta isi desfasoara activitatea in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste la producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.


Articolul 328 - Infractiuni de fals comise in legatura cu autoritatea unui stat strain. Dispozitiile cuprinse in prezentul capitol se aplica si atunci cand fapta priveste acte emise de o autoritate competenta a unui stat strain sau de o organizatie internationala instituita printr-un tratat la care Romania este parte sau declaratii ori o identitate asumate in fata acesteia”.

Accesari:7323