VESTE BUNA PENTRU DETINUTI – Ministerul Justitiei condus de Raluca Pruna propune reducerea pedepselor cu 10% pentru toti condamnatii incarcerati in conditii inumane: „Pentru fiecare perioada de 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare, se considera executate, suplimentar, 3 zile din pedeapsa”. Proiectul de modificare a legii executarii pedepselor a fost pus in dezbatere publica. Compensarea ar urma sa se acorde din oficiu, in procedura liberarii conditionate

Vineri, 4 noiembrie 2016 12:25 | Scris de Alex PUIU | pdf | print | email

Cu hotararea-pilot deasupra capului, Ministerul Justitiei condus de Raluca Pruna (foto) propune o masura buna pentru sistemul penitenciar si pentru societatea romaneasca. Un sistem penitenciar execrabil si supraaglomerat, care de ani de zile produce zeci de mii de recidivisti si sute de condamnari la CEDO din cauza conditiilor inumane de detentie.

Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica proiectul de lege de modificare si completare a Legii nr. 254/2013 (privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal), prin instituirea unui mecanism compensatoriu in zile considerate executate din pedeapsa.


In cazul in care actul normativ se concretizeaza in forma propusa, toti condamnatii ar urma sa beneficieze de o reducere de 3 zile din pedeapsa pentru fiecare 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare. Compensarea de 10% s-ar acorda in procedura liberarii conditionate din oficiu, adica fara a fi nevoie de o cerere expresa din partea detinutului.

Masura a fost anuntata joi, 3 noiembrie 2016, la exact patru saptamani de cand Raluca Pruna a recunoscut in fata Plenului CSM ca a mintit Curtea Europeana a Drepturilor Omului in problema penitenciarelor (detalii aici).

Prezentam in continuare anuntul MJ:

Avand in vedere situatia de supraaglomerare cu care se confrunta sistemul penitenciar din Romania, Ministerul Justitiei pune in dezbatere publica proiectul de lege de modificare si completare a Legii nr. 254/ 2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, prin instituirea unui mecanism compensatoriu in zile considerate executate din pedeapsa.

Potrivit proiectului de lege, in calculul pedepsei ce poate fi considerata, potrivit legii, ca executata, se include, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca masura compensatorie, si executarea pedepsei in conditii necorespunzatoare, astfel: pentru fiecare perioada de 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare, se considera executate, suplimentar, 3 zile din pedeapsa aplicata. In acest mod, masura reglementata depaseste cadrul unui remediu compensatoriu stricto sensu, acordarea compensarii operand din oficiu, nefiind conditionata de formularea unei cereri de catre persoana detinuta.

Aceasta compensare se realizeaza in procedura liberarii conditionate, toate conditiile pentru acordarea acesteia urmand a fi examinate de comisia de liberare conditionata din cadrul penitenciarului si de catre instanta.

Propunerile si observatiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise in scris, in intervalul 3-13 noiembrie 2016, pe adresa Ministerului Justitiei, str. Apolodor, nr.17, sector 5, Bucuresti, pe fax, la nr. 037 204 1195 sau la adresa de e-mail dean@just.ro.

Informatii suplimentare:

La data de 24 iulie 2012, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (Curtea) a pronuntat o hotarare semi-pilot impotriva Romaniei in cauza Iacov Stanciu impotriva Romaniei, prin care a constatat incalcarea articolului 3 din Conventie in ceea ce priveste conditiile de detentie, respectiv ca supraaglomerarea si conditiile necorespunzatoare de detentie reprezinta probleme structurale ale sistemului penitenciar din Romania. Prin aceeasi hotarare, fara a impune insa un termen pentru remedierea situatiei, Curtea a considerat ca este necesara instituirea unui recurs intern care sa permita repararea efectiva a prejudiciilor suferite ca urmare a conditiilor inadecvate de detentie.

Guvernul Romaniei a adoptat, in 27 aprilie 2016, Memorandumul pentru aprobarea calendarului de masuri necesare imbunatatirii conditiilor de detentie si a sistemului de probatiune http://bit.ly/2f3A0R4.

De asemenea, in 30 iunie, Ministerul Justitiei si Administratia Nationala a Penitenciarelor au adoptat Planul de Actiune Sectorial pentru imbunatatirea conditiilor de detentie http://bit.ly/29aL018.

In perioada 26.07.2016 – 09.09.2016, Ministerul Justitiei a declansat un proces de informare si consultare publica privind situatia sistemului penitenciar din Romania, urmand ca, in urma propriei analize, sa adopte pana la sfarsitul lunii noiembrie, a.c., un pachet de masuri de reforma a sistemului penitenciar http://bit.ly/2bboi4b.

Proiectul de Lege de modificare si completare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal http://bit.ly/2fzwjH0”.

Accesari:13100