ATAC LA POLITIA CAPITALEI – DNA l-a retinut pe adjunctul DGPMB, Roberto Stefan Ababei. Procurorii il acuza pe Ababei de trafic de influenta: "A primit de la doi oameni de afaceri suma totala 13.000 euro si produse alimentare, lasandu-i pe acestia sa creada ca, prin functia detinuta, are influenta asupra lucratorilor de politie din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice"

Joi, 15 octombrie 2015 11:29 | Scris de E.D. | pdf | print | email

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au retinut in cursul serii de miercuri, 14 octombrie 2015, pe Roberto Stefan Ababei (foto), directorul adjunct al Directiei Generale a Politiei Municipiului Bucuresti (DGPMB). Ababei este acuzat de procurorii DNA ca, in perioada 14 iulie-6 august 2015, in calitatea sa de adjunct al Politiei Capitalei, a pretins si primit de la doi oameni de faceri suma totala de 13.000 euro si produse alimentare. In schimbul acestor bani, Roberto Stefan Ababei le-a promis celor doi afaceristi ca va interveni pe langa politistii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice pentru a influenta masura ce urma sa fie luata in cazul oamenilor de afaceri.


Totodata, conform comunicatului DNA din 14 octombrie 2015, Roberto Stefan Ababei i-a asigurat pe cei doi afaceristi ca are posibilitatea de a influenta persoane cu functii de conducere din cadrul Politiei Capitalei care se ocupa de indrumarea si coordonarea activitatii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice.

Procurorii au retinut in sarcina lui Ababei ca, in mod repetat, a promis celor doi afaceristi ca ii va determina pe functionarii publici din Politia Capitalei sa efectueze acte contrare indatoririlor de serviciu, insa in favoarea celor doi administratori cercetati de politisti.

DNA face precizeaza ca in acelasi dosar in care a fost retinut si cercetat adjunctul Politiei Capitalei, Roberto Stefan Ababei, se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Prezentam in continuare comunicatul DNA din 14 octombrie 2014:

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand de la data de 14.10.2015, a inculpatului
ABABEI ROBERTO – STEFAN, director general adjunct al Directiei Generale a Politiei Municipiului Bucuresti (D.G.P.M.B.), sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta.

Din ordonanta intocmita de procurori a rezultat ca exista date si probe potrivit carora:
In perioada 14 iulie – 06 august 2015, inculpatul Ababei Roberto – Stefan, in calitate de director general adjunct al Directiei Generale a Politiei Municipiului Bucuresti, in mod direct si pentru sine, a primit de la doi oameni de afaceri suma totala 13.000 euro (in doua transe 3.000 respectiv 10.000 euro) si produse alimentare, lasandu-i pe acestia sa creada ca, prin functia detinuta, are influenta asupra lucratorilor de politie din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice, care efectuau cercetari cu privire la presupuse infractiuni de evaziune fiscala, savarsite de cele doua persoane, in legatura cu activitatea firmei pe care o administrau.

De asemenea, in acelasi context, inculpatul Ababei Roberto – Stefan le-a creat persoanelor respective impresia ca are influenta si asupra unei persoane cu functie de conducere din cadrul Politiei Capitalei care conduce, indruma si controleaza activitatea serviciului anterior mentionat, promitand, in mod repetat oamenilor de afaceri, ca ii va determina pe functionarii publici din cadrul D.G.P.M.B. sa indeplineasca acte contrare indatoririlor lor de serviciu, respectiv sa efectueze in mod necorespunzator, favorabil celor doi administratori, activitatile cu privire la infractiunile fata de care se desfasurau cercetari.
In cauza, se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.
Inculpatului Ababei Roberto – Stefan i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand a fi prezentat, la data de 15 octombrie 2015, Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informatii si Protectie Interna.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie".

Accesari:6788