CAPUL LUI DESPESCU A CAZUT – Premierul interimar Mihai Fifor a facut ce trebuia sa faca fostul prim-ministru Mihai Tudose. Fifor l-a demis pe seful IGPR Bogdan Despescu, dupa cazul politistului pedofil. Decizia a fost luata la propunerea ministrului de Interne Carmen Dan, care a acuzat ca niciun sef din Politie nu si-a asumat responsabilitatea. Chestorul Catalin Ionita este noul sef al Politiei Romane

Miercuri, 17 ianuarie 2018 16:01 | Scris de B.G. | pdf | print | email

Premierul interimar Mihai Fifor l-a demis miercuri, 17 ianuarie 2018, pe seful IGPR, chestorul Bogdan Despescu (foto), dupa cazul politistului pedofil Eugen Stan, masura pe care ar fi trebuit sa o dispuna fostul prim-ministru Mihai Tudose. Fifor a luat decizia la propunerea ministrului de Interne Carmen Dan, care ceruse acest lucru inca din 9 ianuarie 2018, atunci cand a acuzat ca niciun sef din Politie nu si-a asumat responsabilitatea in acest caz.


Locul lui Despescu a fost luat de chestorul Catalin Ionita. Pana in prezent, Ionuta a fost seful Directiei Generale Anticoruptie din MAI. Amintim ca Ionita a fost propus de ministrul Carmen Dan pentru preluarea conducerii Politiei Romane, insa fostul premier Mihai Tudose a sustinut ca acesta a refuzat numirea, desi, asa cum s-a dovedit ulterior, isi daduse acordul in scris.

In 10 ianuarie, cu toate ca ministrul de Interne criticase dur conducerea Politiei Romane pentru modul in care s-a actionat in acest caz, pentru faptul ca Eugen Stan a fost mentinut in Politie desi s-ar fi cunoscut despre agresiunile sexuale pe care le-ar fi comis si care chiar ar fi fost musamalizate, premierul Mihai Tudose a tinut sa-i felicite pe politisti pentru ca pedofilul a fost prins in doua zile. Mai mult, el a refuzat sa-l demita pe Bogdan Despescu.

Iata comunicatul Guvernului Romaniei din 17 ianuarie 2018:

Prim-ministrul interimar Mihai-Viorel Fifor a semnat astazi decizia de eliberare a domnului Bogdan Despescu din functia de inspector general al Inspectoratului General al Politiei Romane, cu rang de secretar de stat.

Totodata, premierul interimar a semnat decizia de imputernicire, pentru o perioada de sase luni, in functia de inspector general al Inspectoratului General al Politiei Romane, cu rang de secretar de stat, a domnului Alexandru-Catalin Ionita.

Ambele decizii ale prim-ministrului interimar au fost luate la propunerea ministrului Afacerilor Interne, doamna Carmen Dan, si vor intra in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial”.

Iata declaratiile facute de ministrul de Interne Carmen Dan in 9 ianuarie 2018:

”Am cerut cateva clarificari de la conducerea Politiei Romane. Am constatat ca Politia Romana a facut o informare foarte rapida in cadrul IGPR. Niciun politist nu si-a asumat responsabilitatea pentru faptul ca din 2009 si pana astazi nu s-a lucrat in primul dosar in care politistul era acuzat. Am aflat ca testele sunt irelevante si aflam ca trebuie sa schimbam bateriile de teste. S-a mers mult prea mult pe ideea ca merge si asa.

Eu ma declar total nemultumita de explicatiile pe care le-am primit si am senzatia ca ne confruntam cu aceeasi superficialitate din partea sefilor Politiei Romane. Din pacate, aceasta atitudine este o constanta si imi pare rau ca nu am putut sa schimb. Am vazut ca singura masura care s-a luat, cu greu, a fost destituirea domnului Vornicu, seful direct al politistului. Dar ce s-a intamplat cu dosarul din 2016?

Din explicatiile de aseara a lipsit o explicatie esentiala si aceasta intrebare cum de nimeni care avea atributii de cunoastere a personalului nu s-a sesizat in urma fotografiilor facute publice. Din explicatiile primite am inteles ca este un caz izolat. Probabil este un caz izolat, dar este un caz cu repetitie. Explicatiile le apreciez lacunare si aceasta situatie imi da convigerea ca nu se vor putea realiza schimbari in sistem, cel putin nu in actuala formula. Am trimis putin mai devreme premierului propunerea de destituire din functie a sefului Politiei Romane, Bogdan Despescu. De asemenea, am propus ca domnul Catalin Ionita sa preia interimatul pe o perioada de sase luni (...)

Sa faca un pas in spate si sa se astepte sa plece. Astept din partea Serviciului Omoruri sa extinda cercetarile fata de toate situatiile in care exista indicii ca ar fi fost savarsite de politistul agresor. (...) Astept din partea serviciului Omoruri, pentru ca astept ca seful acestui serviciu sa faca un pas in spate. Asa cum astept seful de la Control Intrari din cadrul Brigazii Rutiere, asa cum ma astept de la toti cei care vor fi evidentiati ca responsabili, in urma anchetei. Sa se astepte sa plece (…)

Dar ce s-a intamplat cu cazul de tentativa de viol? S-a stat mai mult de un an pe acest dosar, in timp ce el acorda amenzi, adica era activ, ultima amenda fiind din decembrie. Cum de nimeni dintre cei care aveau atributii de cunoastere a politistului nu a stiut de aceste devieri comportamentale. Ce s-a intamplat cu sefii care au aflat de astfel de acuze la adresa unui politist. Probabil este un caz izolat, dar cu repetitie. Nu inteleg de ce informatia primara, din 5 ianuarie, a fost raportata cu intarziere catre ministru (…)

I-am cerut la un moment dat domnului Despescu, seful IGPR, sa aiba o discutie cu seful Serviciului Omoruri. Aflu acum ca faptele din dosarul din 2009 s-au prescris. Nu vom putea face pasi inainte in formula aceasta. Politia Romana are nevoie de o schimbare".

Accesari:4624