DECAPITARE LA VARFUL POLITIEI ROMANE - Ministrul de Interne Carmen Dan cere premierului Tudose sa-l demita pe chestorul Bogdan Despescu, seful IGPR, dupa cazul politistului pedofil: “Niciun politist nu si-a asumat responsabilitatea pentru ca din 2009 si pana astazi nu s-a lucrat in primul dosar in care politistul era acuzat... Astept din partea sefului Serviciului Omoruri sa faca un pas in spate, asa cum astept de la seful de la Control din cadrul Brigazii Rutiere”

Marţi, 9 ianuarie 2018 14:41 | Scris de Bogdan GALCA | pdf | print | email

Ministrul de Interne Carmen Dan (foto) i-a cerut marti, 9 ianuarie 2018, premierului Mihai Tudose sa-l demita pe chestorul Bogdan Despescu, seful Politiei Romane, dupa cazul politistului pedofil Eugen Stan, despre care s-a aflat ca a actionat nestingherit inca din 2009. In locul lui Despescu a fost propus chestorul Alexandru Catalin Ionita, seful Directiei Generale Anticoruptie din Ministerul de Interne.


De asemenea, ministrul de Interne i-a cerut comisarului Radu Gavris, seful Serviciului Omoruri din Politia Capitalei, sa demisioneze, un gest similar fiind asteptat si din partea sefului Departamentului Control Intern de la Politia Rutiera.

Carmen Dan s-a declarat total nemultumita de explicatiile pe care le-a primit in ceea ce priveste ancheta demarata pentru a se afla cum a reusit pedofilul politist sa actioneze ani buni fara sa fie prins: “Am senzatia ca ne confruntam cu aceeasi superficialitate din partea sefilor Politiei Romane. Din pacate, aceasta atitudine este o constanta si imi pare rau ca nu am putut sa schimb. De asemenea, foarte grav, ministrul de Interne a declarat ca faptele pe care le-a comis Eugen Stan in 2009 s-au prescris: ”I-am cerut la un moment dat domnului Despescu, seful IGPR, sa aiba o discutie cu seful Serviciului Omoruri. Aflu acum ca faptele din dosarul din 2009 s-au prescris. Nu vom putea face pasi inainte in formula aceasta. Politia Romana are nevoie de o schimbare”. Carmen Dan s-a declarat revoltata ca ancheta in cazul unei tentative de viol in care era vizat politistul sa dureze mai bine de un an, timp in care acesta era operativ, iesea in teren si dadea amenzi.

Premierul Mihai Tudose urmeaza sa ia o decizie in privinta demiterii sefului Politiei Romane in cursul zilei de miercuri, 10 ianuarie 2018, dupa o discutie pe care o va avea cu acesta.

Iata declaratiile facute de ministrul de Interne marti, 9 ianuarie 2018:

Am cerut cateva clarificari de la conducerea Politiei Romane. Am constatat ca Politia Romana a facut o informare foarte rapida in cadrul IGPR. Niciun politist nu si-a asumat responsabilitatea pentru faptul ca din 2009 si pana astazi nu s-a lucrat in primul dosar in care politistul era acuzat. Am aflat ca testele sunt irelevante si aflam ca trebuie sa schimbam bateriile de teste. S-a mers mult prea mult pe ideea ca merge si asa.

Eu ma declar total nemultumita de explicatiile pe care le-am primit si am senzatia ca ne confruntam cu aceeasi superficialitate din partea sefilor Politiei Romane. Din pacate, aceasta atitudine este o constanta si imi pare rau ca nu am putut sa schimb. Am vazut ca singura masura care s-a luat, cu greu, a fost destituirea domnului Vornicu, seful direct al politistului. Dar ce s-a intamplat cu dosarul din 2016?

Din explicatiile de aseara a lipsit o explicatie esentiala si aceasta intrebare cum de nimeni care avea atributii de cunoastere a personalului nu s-a sesizat in urma fotografiilor facute publice. Din explicatiile primite am inteles ca este un caz izolat. Probabil este un caz izolat, dar este un caz cu repetitie. Explicatiile le apreciez lacunare si aceasta situatie imi da convigerea ca nu se vor putea realiza schimbari in sistem, cel putin nu in actuala formula. Am trimis putin mai devreme premierului propunerea de destituire din functie a sefului Politiei Romane, Bogdan Despescu. De asemenea, am propus ca domnul Catalin Ionita sa preia interimatul pe o perioada de sase luni (...)

Sa faca un pas in spate si sa se astepte sa plece. Astept din partea Serviciului Omoruri sa extinda cercetarile fata de toate situatiile in care exista indicii ca ar fi fost savarsite de politistul agresor. (...) Astept din partea serviciului Omoruri, pentru ca astept ca seful acestui serviciu sa faca un pas in spate. Asa cum astept seful de la Control Intrari din cadrul Brigazii Rutiere, asa cum ma astept de la toti cei care vor fi evidentiati ca responsabili, in urma anchetei. Sa se astepte sa plece (…)

Dar ce s-a intamplat cu cazul de tentativa de viol? S-a stat mai mult de un an pe acest dosar, in timp ce el acorda amenzi, adica era activ, ultima amenda fiind din decembrie. Cum de nimeni dintre cei care aveau atributii de cunoastere a politistului nu a stiut de aceste devieri comportamentale. Ce s-a intamplat cu sefii care au aflat de astfel de acuze la adresa unui politist. Probabil este un caz izolat, dar cu repetitie. Nu inteleg de ce informatia primara, din 5 ianuarie, a fost raportata cu intarziere catre ministru (…)

I-am cerut la un moment dat domnului Despescu, seful IGPR, sa aiba o discutie cu seful Serviciului Omoruri. Aflu acum ca faptele din dosarul din 2009 s-au prescris. Nu vom putea face pasi inainte in formula aceasta. Politia Romana are nevoie de o schimbare".

Accesari:3829