IN CIUDA CALAILOR – Comisarul Traian Berbeceanu a fost unanim desemnat "Politistul anului 2013": "Imi voi dedica actiunile pentru ca niciunui politist sa nu i se mai poata intampla ceea ce mi s-a intamplat mie". Judecatorul ICCJ Sandel Macavei a respins contestatia procurorului Nicolaie Cean, acuzat ca i-a fabricat dosar lui Berbeceanu, fata de masura controlului judiciar dispusa de DNA

Luni, 12 mai 2014 12:00 | Scris de Alex PUIU | pdf | print | email

Comisarul Traian Berbeceanu (foto), fost sef al BCCO Alba Iulia, a fost desemnat ”Politistul anului 2013”. Distinctia, a doua de acest gen dupa cea primita in 2007, i-a fost acordata, sambata 10 mai 2014, in Poiana Brasov, de Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, pentru „increderea in miscarea sindicala a politistilor si pentru contributia adusa la cresterea fortei SNPPC”. Cei aproximativ 130 de lideri de sindicat din Politie care au participat la evenimentul din Poiana Brasov l-au intampinat cu apaluze pe Traian Berbeceanu si i-au acordat titlul de „Politistul Anului 2013” printr-o decizie in unanimitate.


Fostul sef al BCCO Alba le-a multumit colegilor pentru recompensa oferita si a anuntat ca isi va canaliza eforturile pentru ca niciun politist roman sa nu mai treaca prin ce a trecut el: „Va multumesc tuturor. Ca simplu membru de sindicat vreau sa va transmit un mesaj de solidaritate. SNPPC m-a sprijinit, se vede ca lupta sindicala este una grea, dar trebuie facut mai mult pentru politisti. Sunteti lideri de sindicat, alesi cu speranta si incredere, va rog sa-i reprezentati pe cei care v-au ales cu demnitate (...) Asa cum am promis, imi voi dedica actiunile pentru ca niciunui politist din Romania sa nu i se mai poata intampla ceea ce mi s-a intamplat mie (...) Marea mea durere in cei 23 de ani de cariera este ca breasla noastra nu este la fel de unita cum este cazul jurnalistilor, de exemplu, al magistratilor. Suntem uniti la sprituri, la distractie, dar vreau sa fim uniti si la necaz”.

Titlul de „Politist al anului 2013” i-a fost oferit lui Traian Berbeceanu la propunerea vicepresedintelui SNPPC Hunedoara, Vasile Bucuci, premiat la randul sau in cadrul evenimentului din Poiana Brasov.

Judecatorul ICCJ Lucian Macavei a respins contestatia impotriva controlului judiciar formulata de Nicolaie Cean, unul dintre detractorii comisarului Berbeceanu

Cu o zi inainte ca Traian Berbeceanu sa redevina "Politist al anului", judecatorul ICCJ Sandel Macavei a respins contestatia formulata de procurorul Nicolaie Cean impotriva masurii controlului judiciar dispuse de DNA in dosarul de abuz in serviciu si represiune nedreapta. Procurorul Nicolae Cean, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Alba, seful DIICOT Alba, Ioan Muresan, si politistul Alin Muntean sunt cercetati de DNA pentru ca i-ar fi fabricat dosar fostului sef al BCCO Alba, comisarul Traian Berbeceanu, dupa ce, in prealabil, acesta dezvaluise posibile fapte de coruptie savarsite de cei trei.

DNA a dispus, marti 6 mai 2014, punerea in miscare a actiunii penale si instituirea controlului judiciar fata de Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, pe motiv ca, dupa ce i-a fost adusa la cunostinta invinuirea, acesta ar fi contactat doi martori carora le-ar fi dezvaluit aspecte din ordonanta de incepere a urmaririi penale si le-ar fi transmis ca a fost intrebat de anchetatori despre ei. Nicolaie Cean, sustine DNA, ar fi urmarit in acest fel sa le conserve acestora teama si sa il convinga pe unul dintre martori sa nu spuna adevarul despre modul in care a fost audiat in dosarul in care este cercetat comisarul Traian Berbeceanu. Ulterior, Cean a contestat la Inalta Curte de Casatie si Justitie masura controlului judiciar dispusa impotriva sa de DNA.

Procurorul Nicolaie Cean, seful DIICOT Alba Ioan Muresan si politistul Alin Muntean sunt urmariti penal pentru ca ar fi incercat sa il infunde pe comisarul Berbeceanu, dupa ce acesta a deconspirat posibile fapte de coruptie comise de cei trei

Amintim ca DNA a inceput, la 19 martie 2014, urmarirea penala impotriva procurorului Nicolaie Cean, pentru complicitate la infractiunile de abuz in serviciu si represiune nedreapta in cazul comisarului Traian Berbeceanu. Alaturi de Cean, in dosar mai sunt urmariti penal politistul Alin Muntean si seful DIICOT Alba, procurorul Ioan Muresan, primul, pentru complicitate la savarsirea infractiunilor concurente de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si complicitate la represiune nedreapta, iar cel de-al doilea, pentru savarsirea infractiunilor concurente de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si represiune nedreapta. Procurorul Ioan Muresan este chiar cel care l-a anchetat, retinut si apoi dus la mandat pe Traian Berbeceanu, dupa ce fostul sef al BCCO Alba l-a deconspirat in legatura cu posibile implicari in fapte de coruptie.

DNA a prezentat pe larg planul pus la cale de cei trei, prin care s-ar fi urmarit infundarea lui Traian Berbeceanu. Potrivit DNA, Muresan, Cean si Muntean nu si-au indeplinit corespunzator atributiile de serviciu, obtinand “atat pentru ei insisi, cat si pentru alte persoane interesate, foloase necuvenite, de ordin nepatrimonial”. Procurorii afirma ca “aceste foloase au constat in retragerea avizului de politie judiciara pentru Berbeceanu Traian, denigrarea acestuia, inlaturarea sa din dosarele pe care le instrumenta la momentul punerii sub invinuire, asigurarea accesului la informatiile pretins detinute de acesta impotriva unor magistrati si ofiteri de politie”.

In ceea ce-l priveste pe Nicolaie Cean, DNA a precizat ca “in cauza exista date si probe din care rezulta indicii rezonabile potrivit carora, cu prilejul derularii anchetei penale initiate impotriva lui Berbeceanu Traian, in cursul anului 2013, a savarsit acte de complicitate, constand in:

-punerea la dispozitia procurorului anchetator a unor martori partinitori, dispusi sa dea declaratii impotriva persoanei cercetate,

-transmiterea catre persoane ce urmau a fi audiate a promisiunii ca, daca vor accepta sa faca afirmatii in sensul inculparii lui Berbeceanu, nu vor mai avea probleme in anumite dosare,

-manipularea anumitor martori prin furnizarea, catre acestia, anterior audierii lor, a unor informatii nereale, pe care acestia, intrebati fiind, sa le expuna procurorului anchetator”.

Foto: hunedoaralibera.ro

Accesari:10067