PROMOVARI ILEGALE IN JANDARMERIE – Chestorul Costica Silion, adjunct al sefului Directiei Generale de Management Operational din Ministerul de Interne a fost trimis in judecata de DNA, alaturi de alti opt coinculpati, pentru abuz in serviciu

Joi, 7 februarie 2013 16:56 | Scris de L.J. | pdf | print | email

 

Procurorii DNA care se ocupa de infractiuni de corptie savarsite de militari au trimis in judecata, in 7.02.2013, noua inculpati, unii dintre acestia inca in Ministerul de Interne, altii fosti angajati ai Jandarmeriei Romane. Cap de pista este chestorul general de politie, Silion Costica (foto) fost inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane (I.G.J.R.). Costica Silion ocupa, actualmente, functia de director general adjunct in cadrul Directiei Generale Management Operational din M.A.I., si odata cu trimiterea rechizitoriului in instanta acesta va fi pus la dispozitia conducerii Ministerului de Interne. Un alt inculpat cu grade inalte este generalul maior (in rezerva) Crangus Ion, fost inspector general adjunct al Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane. Cringus si Silion sunt acuzati de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual, uz de fals si omisiunea sesizarii organelor judiciare.


Pe lista inculpatilor se mai afla colonel (in rezerva) Neculai Costica, fost sef al Directiei de Management si Resurse Umane (D.M.R.U.) din cadrul Inspectorului General al Jandarmeriei Romane, colonel (in rezerva) Chilibon Doru, fost sef al Serviciului de Recrutare, incadrare si Promovare Personal – D.M.R.U., in sarcina carora s-au retinut infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, instigare la infractiunea de fals intelectual, uz de fals, omisiunea sesizarii organelor judiciare; colonel (in rezerva) Lixandru Iulian, fost sef al Bazei de Administrare si Deservire a Inspectoratului General, (UM 0260 Bucuresti) si maior Mihai Traian, sef Birou Management Resurse Umane si Pregatire din cadrul Bazei de Administrare si Deservire a I.G.J.R, acuzati de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual, uz de fals, participatie improprie la infractiunea de fals intelectual, participatie improprie la infractiunea de uz de fals, participatie improprie la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor daca functionarul public a obtinut pentru sine un avantaj nepatrimonial, subcomisar de politie Rusu Dan-Stefan (fost locotenent IGJR), in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor; plt. adj. Nitoi Mircea, subofiter in cadrul Biroului Management Resurse Umane si Pregatire din UM 0260 Bucuresti, acuzat de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals intelectual si uz de fals, plt. maj. Panisoara Paul subofiter in cadrul UM 0260 Bucuresti, acuzat de fals intelectual, uz de fals, inselaciune, fals in declaratii, participatie improprie la infractiunea de fals intelectual, participatie improprie la infractiunea de uz de fals, participatie improprie la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

 

 

Falsurile pentru trecerea lui Paul Panisoara in corpul ofiterilor, cu stiinta sefilor

 

Procurorii sustin, in rechizitoriu, ca in cursul lunii octombrie 2006, prin frauda si prin falsificarea unor documente depuse la dosarul de candidat, cu sprijinul inculpatului Rusu Dan-stefan, ofiter in cadrul Biroului de Resurse Umane si Pregatire Personal din UM 0260 Bucuresti, inculpatul Panisoara Paul a sustinut examenul de admitere in corpul subofiterilor si a fost reincadrat in I.G.J.R. - Baza de Administrare si Deservire – UM 0260 Bucuresti. Panisoara Paul nu avea dreptul de a participa la un astfel de concurs deoarece, in cursul anului 1997, fusese trecut in rezerva din politia romana din motive disciplinare.

Dupa reincadrare, subofiterul a fost mentinut in randul cadrelor militare, in mod ilegal, prin incalcarea cu stiinta a atributiilor de serviciu. Conform actului de sesizare a instantei, in luna octombrie 2008, prin frauda si prin falsificarea unor documente depuse la dosarul de candidat, inculpatului Panisoara Paul i s-a intocmit, in fals, un dosar de participare la concursul pentru trecerea in corpul ofiterilor, la care acesta nu avea dreptul de a participa. inscrisurile falsificate si depuse la dosarul de candidat au fost intocmite de inculpatii Lixandru Ion, Mihai Traian si Nitoi Mircea. In urma sustinerii acestui concurs, Panisoara Paul a fost declarat admis in corpul ofiterilor, in mod ilegal, ocupand astfel locul unei candidate ce s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 27.499 lei, reprezentand drepturi salariale cuvenite dar neincasate si daune morale”.

Anchetatorii sustin ca “dupa ce aceasta situatie a fost cunoscuta de conducerea I.G.J.R. si D.M.R.U., respectiv de inculpatii Silion Costica, inspector general la I.G.J.R., Crangus Ion, inspector general adjunct, Neculai Costica, director D.M.R.U. si Chilibon Doru, sef al Serviciului de Recrutare, incadrare si Promovare Personal din D.M.R.U., acestia nu au facut niciun demers pentru sesizarea autoritatilor judiciare competente cu privire la neregulile constatate si nici nu si-au indeplinit atributiile de serviciu pentru restabilirea legalitatii. Mai mult, acestia au determinat un lucrator din compartimentul de specialitate sa intocmeasca, in fals, documentatia pe baza careia ministrul de interne ar fi trebuit sa emita ordinul pentru trecerea inculpatului Panisoara Paul in corpul ofiterilor”.

Procurorii militari au colaborat cu ofiteri din cadrul Directiei Generale Anticoruptie pentru a instrumenta acest caz. Dosarul se va judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

 

 

Accesari:13919