STATISTICA PE ALTERNATIVELE ARESTULUI PREVENTIV – Politia Romana dezvaluie ca la 1 iulie 2015 peste 6.000 de persoane se aflau sub supraveghere judiciara. Dintre acestea, 602 erau in arest la domiciliu, 5.458 in control judiciar si 37 in control judiciar pe cautiune: "Unele masuri de supraveghere au incetat ca urmare a decesului persoanei care facea obiectul supravegherii"

Marţi, 14 iulie 2015 16:06 | Scris de E.D. | pdf | print | email

O statisica data publicitatii de Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), condusa de chestorul Petre Toba (foto), releva ca, la 1 iulie 2015, in Romania se aflau sub supraveghere 6.097 de persoane, dintre care 602 in arest la domiciliu, 5.458 in control judiciar si 37 in control judiciar pe cautiune. Statistica Politiei Romane arata ca in prima jumatate a anului, la nivel national, au fost dispuse masuri preventive de supraveghere judiciara fata de 5.493 de persoane, dintre acestea cele mai multe privesc masura controlului judiciar (3.958), urmat de arestul la domiciliu (1.520) si de controlul judiciar pe cautiune (15).


In statistica IGPR a fost analizata si evolutia masurilor dispuse asupra persoanelor puse sub supraveghere judiciara, constantandu-se ca au existat cazuri in care nerespectarea obligatiilor impuse de instante persoanelor inculpate sau cercetate au atras preschimbarea masurilor preventive cu masuri mai aspre.

Asa se face ca, in primele sase luni ale anului 2015 masura controlului judiciar a fost preschimbata in arest la domiciliu in 27 de cazuri, iar in arestare preventiva, in 209 cazuri.

Au existat cazuri in care aceeasi masura a controlului judiciar a fost schimbata cu internarea intr-un centrul de detentie, in 4 cazuri, si chiar cu internare in centrul educativ, in alte 8 cazuri.

In ce priveste masura arestului la domiciliu, aceasta a fost preschimbata cu o masura restrictiva de libertate mai aspra, respectiv arestarea preventiva, in 87 de cazuri, dar si in internare in centrul de detentie, in 3 cazuri si in internare in centrul educativ, in alte 2 cazuri.

IGPR precizeaza ca au existat de la inceputul anului 2015 nu mai putin de 67 de cazuri in care masura arestului la domiciliu a incetat ca urmare a condamnarii cu executare, dar si ca urmare a condamnarii cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere.

Statistica IGPR realizata pentru prima jumatate a anului 2015 mai releva un lucru care ne-a atras atentia: au existat 6 persoane care au decedat in perioada in care se aflau sub o masura de supraveghere. Nu se precizeaza insa in statistica masura restrictiva in care se aflau persoane care au decedat, insa nu putem sa nu remarcam ca exista posibilitatea ca printre cele sase persoane sa se afle si oameni care au decedat in timp ce se aflau in arest la domiciliu si in imposibilitatea de a se deplasa.

IGPR precieaza in finalul statisticii ca, tot in prima jumatate a anului, 1.640 de persoane au scapat de masura restrictiva de libertate ca urmare a revocarii acestei masuri, iar altor 2.856 persoane le-a expirat aceasta masura, fara a mai fi prelungita de organul judiciar.

Prezentam in continuare comunicatul Politiei Romane privitor la persoanele puse sub supraveghere judiciara in prezent:

"Politia Romana verifica, periodic, modul in care persoanele puse sub supraveghere judiciara isi respecta obligatiile, iar in cazul incalcarii acestora, sesizeaza instanta competenta. De la inceputul anului, au fost dispuse masuri preventive cu privire la aproape 5.500 de persoane, fata de care politistii au desfasurat activitati specifice de supraveghere.

In prima jumatate a anului, la nivel national, au fost dispuse masuri preventive de supraveghere judiciara fata de 5.493 de persoane. Masurile preventive care stabilesc supravegherea judiciara presupun obligatii in sarcina persoanelor fata de care au fost dispuse.

Astfel, politistii desfasoara activitati specifice fata de 1.520 de persoane, pe numele carora a fost dispusa masura arestului la domiciliu, fata de 3.958 de persoane pe numele carora a fost dispusa masura controlului judiciar si fata de 15 persoane, pe numele carora a fost dispusa masura controlului judiciar pe cautiune.

In primele 6 luni, au fost inregistrate preschimbari ale unor masuri preventive de supraveghere dispuse initial, cu alte masuri, ca urmare a incalcarii obligatiilor impuse inculpatilor, comiterii unor noi infractiuni de acestia ori condamnarii in cauzele respective sau in alte dosare.

Incalcarea obligatiilor stabilite de organele judiciare au constat in principal in neprezentarea la organul de politie pentru semnarea graficului de prezenta, contactarea celorlalti inculpati, martori sau parti vatamate, nerespectarea traseului de deplasare stabilit de politie in cazul persoanelor arestate la domiciliu, lipsa nejustificata de la domiciliu sau comiterea unei alte infractiuni.

Astfel, masura controlului judiciar a fost preschimbata in arest la domiciliu, in 27 de cazuri, in arestare preventiva, in 209 cazuri, in internare in centrul de detentie, in 4 cazuri, si in internare in centrul educativ, in alte 8 cazuri.

De asemenea, controlul judiciar a incetat ca urmare a condamnarii cu executare, in 172 de cazuri si ca urmare a cundamnarii cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, in alte 49 de cazuri.

Masura arestului la domiciliu a fost preschimbata in arestare preventiva, in 87 de cazuri, in internare in centrul de detentie, in 3 cazuri si in internare in centrul educativ, in alte 2 cazuri.

Ca urmare a condamnarii cu executare, masura arestului la domiciliu a incetat in 67 de cazuri, iar in alte 20 de cazuri, arestul la domiciliu a incetat ca urmare a condamnarii cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere.

Unele masuri de supraveghere au incetat ca urmare a decesului persoanei care facea obiectul supravegherii, in 6 cazuri sau ca urmare a incetarii procesului penal, in 122 de cazuri.

De asemenea, in 1.640 de cazuri au fost revocate masurile de organele judiciare care le-au dispus, iar, in 2.856 de cazuri, masurile de supraveghere au expirat, nefiind prelungite de organul judiciar care le-a dispus.

La data de 1 iulie 2015, se aflau in supraveghere 6.097 de persoane, dintre care 602 in arest la domiciliu, 5.458 in control judiciar si 37 in control judiciar pe cautiune".

Accesari:6684