STOP FURTULUI DE INFORMATII - Inspectoratul General al Politiei Romane si BSA-The Software Alliance au reinnoit parteneriatul pentru prevenirea si combaterea pirateriei software. 50.000 de IMM-uri vor fi informate cu privire la riscurile asociate utilizarii de software nelicentiat

Joi, 19 septembrie 2013 14:56 | Scris de L.J. | pdf | print | email

Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) condus de chestor-sef de politie Petre Toba (foto) si BSA-The Software Alliance (BSA) au anuntat joi, 19.09.2013, reinnoirea protocolului de colaborare pentru prevenirea si combaterea pirateriei software. Pentru anul acesta, parteneriatul isi propune sa evidentieze in primul rand riscurile de securitate pe care si le asuma companiile prin utilizarea de software piratat. Campania „Stii ce informatii oferi pe tava cu un software ilegal?” urmareste sa informeze in acest sens administratorii de companii si managerii IT din 50.000 de companii mici si mijlocii care au in dotare peste 10 calculatoare functionale.


Conform datelor oferite de conducerea IGPR, vestea buna este ca in ultimii ani rata pirateriei in Romania a scazut constant, asigurand beneficii pentru economia Romaniei. Parteneriatul dintre IGPR si BSA si-a propus sa sustina aceasta evolutie descendenta in utilizarea programelor pentru calculator nelicentiate corect. In decursul celor doi ani de colaborare, IGPR si BSA au desfasurat actiuni de prevenire a pirateriei software in mediul de business, punand la dispozitia a peste 40.000 de companii informatii referitoare la riscurile asociate utilizarii programelor de calculator neautorizate, dar si la pasii pe care ii pot urma companiile in cazul in care nu se afla in legalitate. In acelasi timp, au continuat si activitatile de combatere a fenomenului pirateriei software; astfel, in primele 8 luni ale anului 2013, IGPR a desfasurat in total 587 de verificari, iar aproximativ jumatate dintre acestea s-au soldat cu dosare penale. Peste 2.000 de unitati PC si suporturi digitale au fost ridicate, iar valoarea prejudiciilor solicitate de titularii de drepturi s-a ridicat la peste 400.000 Euro. Prezenta la conferinta de presa care a avut loc, in 19.09.2013, la sediul IGPR, Magda Popescu, de la BSA - The Software Alliance Outside Counsel a declarat ca „in ultimii ani, pirateria software in Romania a fost in scadere, iar un rol important il joaca initiativele de informare a companiilor cu privire la riscurile pe care si le asuma, dar si cu privire la metodele prin care ele pot verifica in ce masura sunt expuse acestor riscuri si cum pot corecta eventualele probleme. De multe ori, reprezentantii companiilor cu care s-a discutat nu cunosteau pe deplin problemele pe care le poate ridica utilizarea de software nelicentiat, dar ne propunem ca actiunile de anul acesta sa raspunda tocmai acestor nevoi”.

In ultimul timp, tot mai multe studii si situatii intalnite in practica arata ca utilizarea de software piratat este asociata cu riscuri majore de securitate. Astfel, potrivit unui studiu publicat de IDC in martie 2013, „Lumea periculoasa a software-ului contrafacut si piratat”, unul din trei calculatoare din mediul de afaceri cu software contrafacut instalat este deja sau va fi infectat cu malware pana la sfarsitul anului 2013. Programele pentru calculator nelicentiate nu au de cele mai multe ori activate elementele de securitate ale programului, astfel ca sunt insotite, de obicei, de malware (virusi, troieni, programe spion etc.) sau permit descarcarea de malware ulterior, dupa instalare. Acest lucru poate afecta buna functionare a PC-ului si a retelei din care face parte, mergand pana la posibilitatea de generare a unor riscuri de securitate si confidentialitate a datelor personale, de afaceri si financiare ale utilizatorului.

Un risc la care sunt expuse astfel de companii este cel al furtului de informatii, prin instalarea malware-ului prin care se realizeaza urmatoarele ”sustrageri”:

- captureaza date personale de autentificare, precum nume utilizator si parola, cu ocazia accesarii serviciilor tip online banking, ceea ce duce la situatii de furt al banilor din contul bancar; de asemenea, pot fi accesate si date de autentificare la alte conturi de servicii;

- inregistreaza fiecare actiune desfasurata de utilizator pe calculatorul respectiv, astfel ca orice date confidentiale pot fi subtilizate cu usurinta, pentru a fi folosite in interesul celor care le acceseaza neautorizat; in plus, pot fi folosite si pentru discreditarea companiei respective, care isi pierde astfel credibilitatea in fata clientilor si a furnizorilor.

Printre situatiile care amplifica amenintarile la adresa securitatii informatice a companiei se numara utilizarea unui sistem de operare cu o vechime mai mare de 10 ani, lipsa unei retele sau a unui server securizat pentru acces controlat la datele importante ale firmei, dar si alegerea unei solutii de licentiere neadecvate. In acest ultim caz, este posibil ca o companie sa se afle in situatii in care se continua incalcarea legii, cum ar fi: utilizarea de software partial nelicentiat, respectiv cazuri in care se detin mai putine licente decat numarul de programe instalate; licentiere incorecta: versiunea, editia si/sau destinatia licentei achizitionate nu corespund cu programul software instalat.

Conform IGPR, incepand cu luna septembrie 2013, cei doi parteneri au tinut cont de aceste realizati si au decis sa puna la dispozitia companiilor mici si mijlocii aceste informatii prin intermediul unei scrisori comune. Administratorii companiilor si managerii IT au posibilitatea de a efectua un audit al programelor informatice prin intermediul unui formular trimis de catre BSA si Politia Romana, ca anexa la scrisoarea mentionata, si de a beneficia de consilierea consultantilor teleBSA, atat inainte, cat si dupa trimiterea formularului de inventariere, la telefon 021-529.71.95 si e-mail: prevenire@softwareculicenta.ro. Aceasta linie telefonica de asistenta si adresa de e-mail vor fi disponibile pe tot parcursul campaniei, adica pana in iunie 2014, pentru toti cei care vor avea intrebari si cereri suplimentare de clarificare. in afara comunicarii directe, vor fi puse la dispozitie si solutii pentru managementul variatelor riscuri ce ar putea fi asociate utilizarii de software pe site-ul comun al celor doi parteneri – www.softwareculicenta.ro. Astfel, pentru detectarea eventualelor probleme de licentiere a sistemelor informatice din dotare, companiile au la dispozitie si un chestionar online, pe care il pot descarca de pe site-ul www.softwareculicenta.ro. Mai mult, incepand cu luna septembrie a.c. pe site se va gasi si un ghid de management al riscului, care cuprinde informatii despre riscurile de securitate asociate utilizarii de software nelicentiat si avantajele utilizarii de software legal. Initiativa beneficiaza si de o campanie de media, incluzand un spot TV si un spot radio care vor aduce in atentia utilizatorilor riscurile de securitate si confidentialitate asociate cu utilizarea de software neautorizat. Chestorul-sef de politie Petre Toba, Inspector General al Politiei Romane a declarat in legatura cu acest parteneriat: “Politia Romana, in ultimii ani, a obtinut rezultate semnificative in combaterea infractiunilor in domeniul dreptului de autor. Consider, insa, ca informarea publicului cu privire la prejudiciile cauzate de pirateria software, atat cele legale, cat si cele privind riscurile de securitate, este extrem de importanta, mai ales intr-un domeniu in care prejudiciul imediat pare abstract. Iar pentru o buna informare e nevoie de parteneriat cu sectorul privat, cu societatea civila. Va garantez ca, in continuare, vor fi tratate cu foarte multa seriozitate si profesionalism toate cazurile instrumentate”.

Accesari:10408