REACTIA LUI HELLVIG – SRI neaga orice implicare a directorului Eduard Hellvig in operatiunea Black Cube si chiar se lauda ca a ajutat la prinderea agentilor israelieni acuzati ca ar fi accesat date compromitatoare despre sefa DNA Laura Codruta Kovesi: „Speculatii... De altfel, SRI a contribuit determinant, cu aprobarea directorului si potrivit competentelor legale, la furnizarea de informatii relevante care au condus la inceperea urmaririi penale in acest caz”

Marţi, 25 octombrie 2016 13:37 | Scris de Alex PUIU | pdf | print | email

Serviciul Roman de Informatii a reactionat la dezvaluirile de ultima ora aparute in dosarul Black Cube, instrumentat de DIICOT. La scurt timp dupa ce jurnalistul Ion Cristoiu a publicat declaratia integrala pe care ar fi dat-o prin comisie rogatorie, in iunie 2016, Dan Zorella, co-fondator si director executiv al firmei de investigatii Black Cube, SRI a iesit cu un comunicat de presa in care a negat orice implicare a directorului Eduard Hellvig (foto dreapta) in operatiunea de culegere de informatii compromitatoare despre sefa DNA, Laura Codruta Kovesi. O operatiune despre care, potrivit declaratiei lui Dan Zorella (disponibila aici), nu ar fi fost strain nici presedintele Klaus Iohannis (foto stanga), si in spatele careia s-ar fi aflat fostul ofiter SRI Daniel Dragomir.


Astfel, SRI sustine ca Eduard Hellvig nu a discutat niciodata, in nicio situatie si in niciun context, direct sau indirect, cu persoanele cercetate de procurorii DIICOT in acest dosar, in care doi angajati israelieni ai firmei Black Cube - Ron Weiner si David Geclowicz - au fost arestati, in 3 aprilie 2016, de judecatoarea Elena Burlan Puscas de la Tribunalul Bucuresti, pentru constituire a unui grup infractional organziat si complicitate la infractiuni informatice (acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterare a integritatii datelor informatice in forma continuata, operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice).

In acelasi comunicat de presa emis marti, 25 octombrie 2016, se arata de altfel ca Serviciul Roman de Informatii ar fi contribuit determinant, cu aprobarea directorului si potrivit competentelor legale, la furnizarea de informatii relevante care au condus la inceperea urmaririi penale in acest caz. Altfel spus, o contributie decisiva la prinderea asa-zisilor spioni ar fi avut insusi Hellvig, indicat de Zorella in declaratia data prin comisie rogatorie drept unul dintre pretinsii beneficiari ai informatiilor culese de agentii israelieni in timpul operatiunii de strangere de date compromitatoare despre sefa DNA, Laura Codruta Kovesi.

Intrucat cele doua pozitii se bat cap in cap, doar timpul va lamuri, probabil, cine are dreptate in acest scandal: oficialii Black Cube (a se citi, practic, Mossad), sau oficialii SRI?

Prezentam in continuare comunicatul SRI:

In legatura cu speculatiile aparute in spatiul public in care numele directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, este mentionat de catre persoane fata de care se efectueaza urmarirea penala, Serviciul Roman de Informatii face urmatoarele precizari.

Serviciul Roman de Informatii nu comenteaza pe marginea unor dosare penale aflate in lucru.

Serviciul Roman de Informatii respinge cu fermitate afirmatiile aparute in spatiul public referitoare la implicarea conducerii SRI in dosarul Black Cube.

Mentionam ca niciodata, in nicio situatie si in niciun context directorul SRI nu a discutat direct sau indirect cu persoanele cercetate de procurori in acest dosar.

De altfel, SRI a contribuit determinant, cu aprobarea directorului si potrivit competentelor legale, la furnizarea de informatii relevante care au condus la inceperea urmaririi penale in acest caz”.


Accesari:2880