SEFA UNIUNII JUDECATORILOR URMARESTE SA NU FIM URMARITI – Dana Girbovan explica de ce este toxic pentru societate programul SRI de supraveghere in masa: „Orice putere crescanda a unui serviciu secret, cu atat mai mult cu cat face posibila violari grave ale drepturilor si libertatilor individuale, inseamna o indepartare de la democratie... Se incearca ingradirea tot mai accentuata a drepturilor si libertatilor castigate prin eliberarea de comunism in 1989”

Marţi, 9 august 2016 14:25 | Scris de A.P. | pdf | print | email

Presedinta Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, judecatoarea Dana Girbovan (foto), se implica in scandalul iscat dupa ce mai multe organizatii non-guvernamentale au devoalat dedesubturile programului SRI de urmarire in masa a tuturor cetatenilor. Sefa UNJR le cere autoritatilor sa raspunda public, de indata, argumentelor si criticilor aduse programului „SII Analytics” demarat, pe fonduri europene, de Serviciul Roman de Informatii: „Institutiile statului trebuie sa raspunda public de indata acestor argumente si critici aduse unui program de supraveghere potentiala in masa a romanilor. Este ingrijorator sa vedem tot mai des astfel de programe sau propuneri - cum a fost recent si cea privind platile cu cardul - prin care se incearca ingradirea tot mai accentuata a drepturilor si libertatilor castigate prin eliberarea de comunism in 1989”.


La scurt timp dupa ce ActiveWatch, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania (APADOR-CH), Asociatia pentru Tehnologie si Internet (ApTI) si Centrul de Resurse Juridice au publicat, luni 8 august 2016, scrisoarea deschisa transmisa Comisiei Europene, Guvernului Romaniei si Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, Dana Girbovan a postat pe Facebook un text in care face apel la societatea civila, la presa si la autoritati sa trateze transparent si responsabil aceasta problema extrem de serioasa. Sefa UNJR explica de ce este nociva pentru societate aceasta noua metoda de implementare a experimentului Big Brother si indeamna fiecare cetatean sa se informeze cu privire la implicatiile pe care le are o astfel de intruziune a unui serviciu secret in viata privata, sa intelega exact consecintele ingradirii propriilor drepturi si libertati si motivul pentru care plateste acest pret.

Iata postarea judecatoarei Dana Girbovan:

Demararea de catre SRI a unui program ('SII Analytics') pe fonduri europene, cu potential de supraveghere generalizata a intregii populatii a Romaniei, a starnit profunde ingrijorari legitime din partea unei parti a societatii civile, care l-au numit 'un adevarat sistem informatic Big Brother'.

Amploarea riscului intruziunii in viata privata a fiecarui cetatean din Romania de catre un serviciu secret al statului, semnalata de organizatii, constituie o problema extrem de serioasa, motiv pentru care trebuie sa fie tratata transparent si responsabil de autoritati.

Importanta subiectului reclama si o discutie mai ampla la nivel de societate, un rol fundamental revenind presei, ce trebuie sa fie 'cainele de paza al democratiei'.

Orice putere crescanda a unui serviciu secret, cu atat mai mult cu cat face posibila violari grave ale drepturilor si libertatilor individuale, inseamna o indepartare de la democratie.

Fiecare cetatean trebuie sa stie, de aceea, ce implica o astfel de intruziune a unui serviciu secret in viata privata, sa intelega exact consecintele ingradirii propriilor drepturi si libertati si de ce plateste acest pret.

Problema este cu atat mai importanta cu cat finantarea acestui proiect cu potential de supraveghere in masa a romanilor se face din fonduri europene, iar Uniunea Europeana este fondata pe valorile respectarii demnitatii umane, libertatii, democratiei, egalitatii, statului de drept, precum si pe respectarea drepturilor omului, ca valori comune ale statelor membre.

Scrisoarea deschisa a societatii civile din Romania ce militeaza pentru respectarea drepturilor cetatenilor romani a fost trimisa mai multor institutii nationale si europene (Comisia Europeana, Ministerul Fondurilor Europene, Primul Ministru, MCSI, Comisia de control a SRI, CSAT) si poate fi consultata aici:

http://www.apador.org/sri-primeste-fonduri-europene-intr-u…/

De asmemena, Asociatia pentru Tehnologie si Internet – ApTI a facut o analiza tehnica a caietului de sarcini, prezentand argumentat riscurile la adresa democratiei si a drepturilor fundamentale ale acestui proiect, precum si care sunt regulile ce trebuie respectate de o buna guvernanta.

https://www.apti.ro/…/Document%20de%20analiza%20caiet%20sar…

In analiza facuta de ApTI se arata ca: 'aceste dispozitive si programe nu au nici un rost in cadrul proiectului de Big Data sau e-Guvernare, pentru datele transmise legal – acestea au un rol doar pentru interceptarea comunicatiilor fara acordul utilizatorilor. Mai mult, in mod normal supravegherea comunicatiilor se poate face doar in contextul stabilit de Codul de Procedura Penala, deci cu autorizarea judecatorului, altfel aceste activitati sunt ilegale. Unde va instala SRI-ul aceste echipamente, ce date doresc sa intercepteze si cu ce autoritate vor analiza si stoca datele si informatiile rezultate in urma acestei monitorizari?'.

In analiza citata se mai arata: 'Practic SRI isi creeaza un sistem (unde s-ar putea ca si altii sa aiba acces conform descrierii generale) unde ar putea cauta orice informatie despre orice persoana fizica care apare intr-o baza de date a autoritatilor publice, nerespectand in mod flagrant legislatia privind protectia datelor cu caracter personal si neaplicand nicio masura de protectie a acestor date'.

Institutiile statului trebuie sa raspunda public de indata acestor argumente si critici aduse unui program de supraveghere potentiala in masa a romanilor. Este ingrijorator sa vedem tot mai des astfel de programe sau propuneri - cum a fost recent si cea privind platile cu cardul - prin care se incearca ingradirea tot mai accentuata a drepturilor si libertatilor castigate prin eliberarea de comunism in 1989”.

Accesari:6656