ASTA E PROPAGANDA LUI KOVESI – Stirea ca sesizarea Laurei Kovesi impotriva revocarii din fruntea DNA ar fi fost admisa in principiu de CEDO s-a dovedit un crunt fake news. Manipularea a fost demontata chiar de CEDO, care a dezvaluit ca actiunea lui Kovesi a fost doar inregistrata, nicidecum admisa in principiu: “Plangerea L.C. Kovesi impotriva Romaniei a fost depusa in decembrie 2018 si este in prezent in curs de examinare in fata Curtii”

Joi, 31 ianuarie 2019 15:31 | Scris de Valentin BUSUIOC - George TARATA | pdf | print | email

Minciuna propagandistilor fostei sefe DNA Laura Kovesi (foto) a fost demascata. In ultimele zile, diverse site-uri recunoscute cu afinitati pentru Kovesi au rostogolit informatia cum ca plangerea de la CEDO prin care Luluta contesta revocarea din functia de procuror-sef al parchetului anticoruptie ar fi fost admisa in principiu de catre Curtea de la Strasbourg. O situatie ciudata, greu de crezut, in conditiile in care demersul lui Kovesi fusese introdus in urma cu doar cateva saptamani, iar asa cum se stie, solutionarea unei actiuni la CEDO dureaza cativa ani. Ei bine, joi, 31 ianuarie 2019, adevarul a iesit la iveala.


Stirea privind asa-zisa admitere in principiu a actiunii lui Kovesi nu este altceva decat un fake news. Realitatea este ca CEDO nu a admis in principiu nicio actiune a lui Kovesi. Revista Q Magazine a obtinut proba minciunii lansate de propaganda pentru Laura Kovesi.

Astfel, in editia de miercuri, 30 ianuarie 2019, Q Magazine a prezentat pozitia Agentului Guvernamental al Romaniei la CEDO, Catrinel Brumar, care a demontat toate alegatiile, explicand ca nu poate fi vorba despre caracterul admisibil al unei astfel de plangeri decat dupa ce Executivul de la Bucuresti va primi de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului numarul de inregistrare a plangerii, precum si o cerere privind exprimarea unei pozitii juridice pe speta respectiva. Or, pana in 30 ianuarie 2019, Guvernul nu primise nimic in acest sens:

Cererea pe care o mentionati in solicitare nu a fost comunicata Guvernului, care in consecinta nu are cunostinta in mod oficial de aceasta. Dupa ce cererea va fi comunicata Guvernului, acesta va avea la dispozitie un interval de timp pentru a-si formula observatiile cu privire la admisibilitatea si fondul cauzei, raportat la intrebarile transmise de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in cauza”.

Lovitura de gratie pentru intreaga propaganda care anunta ca CEDO a admis in principiu plangerea lui Kovesi a venit joi, 31 ianuarie 2019, cand insasi Curtea Europeana a Drepturilor Omului a confirmat pentru Q Magazine ca plangerea abia a intrat pe rol - necum sa fi fost declarata deja admisibila: „Plangerea L.C. Kovesi impotriva Romaniei (nr. 3594/19) a fost depusa la CEDO in decembrie 2018 si este in prezent in curs de examinare in fata Curtii”.

Iata asadar cum intregul aparat de propaganda a fost deconspirat.

Rostogolirea unui fake news

Sa vedem acum modul in care s-a rostogolit asa-zisa informatie conform careia plangerea lui Kovesi impotriva revocarii de la conducerea DNA ar fi fost admisa in principiu la CEDO. "Stirea" a fost aruncata pe piata de site-ul Ziare.com, marti, 29 ianuarie 2019, care a sustinut in "exclusivitate" ca "sesizarea lui Kovesi a fost admisa in principiu de CEDO" (vezi facsimil 1). In acelasi articol, a fost publicata o declaratie a Nicoletei Popescu, avocata care o reprezinta pe Kovesi la CEDO si care a sustinut ca demersul Lulutei a trecut de filtrul admisibilitatii, urmand sa intre in faza judecarii pe fond. Pentru ca triumfalismul sa fie dus pana la capat, Nicoleta Popescu a pretins ca 90% dintre sesizarile la Curtea Europeana a Drepturilor Omului sunt respinse inca din prima faza, ca inadmisibile:

Procedura in fata Curtii este urmatoarea: reclamantul depune o plangere, plangerea e inregistrata si trece printr-un filtraj. In acest filtraj practic 90% dintre cauze cad. Reclamantul primeste raspunsul 'plangerea dvs. a fost declarata inadmisibila'. Noi suntem in faza in care am depasit acest filtraj, deci as putea sa zic ca ne aflam in procentul acela de 5 pana la max 10% dintre cauze. S-a considerat ca plangerea indeplineste acele criterii de admisibilitate.

Acum urmeaza sa treaca spre un complet de judecatori care sa identifice acele incalcari ale Conventiei, se va redacta un set de intrebari pentru Guvern, se va comunica plangerea, si Guvernul va avea un termen sa raspunda atat la plangerea reclamantei, cat si la acele intrebari, pe ce va comunica CEDO ca exista probleme de incalcare a Conventiei.

Dupa ce aceasta procedura va fi si ea indeplinita, in sensul ca Guvernul va raspunde, reclamantei i se va trimite raspunsul Guvernului, va avea si ea la dispozitie un termen sa isi faca apararea, sa raspunda la apararea Guvernului, si in acel moment poate sa mentioneze si despagubirile pe care le solicita ca urmare a incalcarii Conventiei Europene.

Dupa ce ambele parti au epuizat aceasta procedura scrisa, se va inchide dosarul si de o parte si de alta, urmand Curtea sa ia o hotarare in acest sens: de violare sau neviolare a Conventiei".


 

Multi au inghitit fonfleul

Informatia despre pretinsa admitere in principiu a plangerii Laurei Kovesi a fost apoi preluata de ale publicatii din propaganda DNA si a fostei sefe a parchetului anticoruptie.

Iata lista acestora:

- G4media.ro


- News.ro (care a citat G4media, insa transformand-o pe Nicoleta Popescu in „Nicolae Popescu”)


- StirileProTV.ro (care a citat News.ro, cu tot cu greseala „Nicolae Popescu”)


- Hotnews.ro


- Digi24.ro


- Adevarul.ro


- EuropaFM.ro


- Stiripesurse.ro


- Realitatea.net


- B1.ro


- Capital.ro.


Accesari:7970