ROMANIA, LA STALPUL INFAMIEI IN UE – Suntem pe prima pozitie in UE la incalcarea drepturilor omului in procese si pe locul 3 pe continent, dupa Rusia si Turcia: “Dintre cele 104 de incalcari ale drepturilor omului constatate de CEDO pentru tratament inuman sau degradant, marea majoritate s-au petrecut in detentie... Inchisorile romanesti sunt supraaglomerate... Conditii dezgustatoare... infestari cu plosnite... celule reci, umede si murdare” (Documentul)

Duminică, 12 august 2018 12:35 | Scris de Valentin BUSUIOC | pdf | print | email

Romania se vede pusa – pentru a cata oara? – la stalpul infamiei la nivelul Uniunii Europene, dupa ce un raport intocmit de catre Emily Barley, Lisl Biggs-Davison si Chris Alderton (experti britanici in domeniul justitiei) plaseaza tara noastra pe primul loc in UE in materie de incalcarea drepturilor omului si pe locul al treilea pe continent, dupa Rusia si Turcia. Este vorba despre incalcarea articolelor 3 si 6 ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului, privind interzicerea torturii, respectiv dreptul la un proces echitabil. De asemenea, documentul trage un puternic semnal de alarma cu privire la conditiile din inchisori: supraaglomerare si conditii execrabile de igiena.


In documentul intitulat "Abuzuri in materie de drepturile omului in statele membre ale Mandatului European de Arestare" ("Human Rights abuses in European Arrest Warrant member states"), cei trei experti ii recomanda Inaltei Curti de Justitie a Marii Britanii ca, in contextul Brexitului (procesul de iesire a Regatului Unit din Uniunea Europeana), sa refuze extradarile in Romania, Grecia si Polonia, din cauza incalcarilor dreptului la un proces echitabil. De altfel, punctul de pornire al documentului il reprezinta eficienta din perioada 2014-2017 a Mandatului European de Arestare (MEA), din perspectiva respectarii, de catre tarile de destinatie, a drepturilor omului – in special dreptul la un proces echitabil. Iar Romania ocupa a treia pozitie in ceea ce priveste numarul de extradari din Regatul Unit catre state membre ale Uniunii Europene, cu 358 de astfel de acte, dupa Polonia (2.499) si Lituania (480), in intervalul 2013-2016.

Iata mai intai situatia extradarilor din Regatul Unit (UK) catre diverse state membre ale UE in perioada amintita:

1. Polonia – 2.499

2. Lituania – 480

3. Romania – 358

4. Letonia – 225

5. Republica Ceha – 215

6. Germania – 150

7. Ungaria – 148

8. Irlanda – 121

9. Slovacia – 108

10. Spania – 82

Va prezentam acum si topul tarilor din Consiliul Europei acuzate de incalcari ale drepturilor omului intre anii 2014 si 2017:

1. Federatia Rusa – 746

2. Turcia – 349

3. Romania – 272

4. Ucraina – 241

5. Grecia – 170

6. Ungaria – 151

7. Bulgaria – 110

8. Italia – 98

9. Croatia – 84

10. Serbia – 76

Clasamentul incalcarilor articolului 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului (privind interzicerea torturii) arata in felul urmator:

1. Federatia Rusa – 370

2. Romania – 143

3. Ucraina – 106

4. Turcia – 78

5. Grecia – 59

6. Bulgaria – 44

7. Republica Moldova – 33

8. Italia – 26

9. Polonia – 26

10. Ungaria – 19

Mai jos puteti vedea primele 10 tari din Consiliul Europei gasite vinovate de incalcarea art. 6 (dreptul la un proces echitabil):

1. Federatia Rusa – 240

2. Turcia – 142

3. Ucraina – 121

4. Romania – 95

5. Grecia – 91

6. Ungaria – 76

7. Serbia – 64

8. Portugalia – 47

9. Italia – 37

10. Croatia – 32


Cele mai importante comentarii ale autorilor raportului in ceea ce priveste situatia Romaniei:

Desi raportul evidentiaza ingrijorari concrete legate de Grecia, Polonia si Romania, el indica Romania drept tara din UE care de departe incalca cel mai grav drepturile omului. Dintr-un total de 272 de incalcari ale drepturilor omului descoperite de catre CEDO din 2014 pana in 2017, Romania a avut cu peste 100 de sentinte impotriva ei mai multe decat statul membru UE aflat pe urmatoarea pozitie (n.r.: Grecia, cu 170 de cazuri).

Marea majoritate a incalcarilor descoperite in Romania (238 din 272) au intrat sub incidenta articolelor 3 si 6 ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului (n.r.: privind interzicerea torturii, respectiv dreptul la un proces echitabil). In termeni de tratament inuman sau degradant, Romania se plaseaza mereu, la nivelul Consiliului Europei, doar sub Rusia. In ceea ce priveste incalcarea dreptului la un proces echitabil, Rusia si Turcia sunt statele cele mai vinovate, dintre cei 47 de membri ai Consiliului Europei.

Dintre cele 104 de incalcari ale drepturilor omului constatate de CEDO (n.r.: in Romania) pentru tratament inuman sau degradant, marea majoritate s-au petrecut in detentie. CEDO a descoperit mereu ca inchisorile romanesti sunt supraaglomerate, spatiul alocat fiecarei persoane fiind cu mult sub nivelul minim legal.

In Romania, fiecare caz a scos la lumina conditiile dezgustatoare din inchisori; adesea este vorba despre infestari cu plosnite si paraziti, instalatii sanitare inadecvate dedicate detinutilor, precum si celule reci, umede si intunecate.

Desi ani de-a randul CEDO a condamnat Romania pentru aceste incalcari, tara nu a luat suficiente masuri ca sa-si aduca inchisorile la standardele cerute, iar astfel incalcarile au continuat in mod neabatut.

Aceasta inseamna ca sistemul politic si legal britanic trebuie sa trateze urgent problema disparitatilor flagrante din domeniul justitiei si al drepturilor omului, existente in prezent intre diverse state membre ale UE, si sa isi abandoneze periculoasa ipoteza a paritatii.

Ca parte a procesului Brexit, Regatul Unit ar trebui sa intrerupa extradarile catre statele UE unde exista probleme precum cele evidentiate in acest raport: pe primele pozitii in materie de abuzuri legate de drepturile omului si procesul echitabil se plaseaza Romania si Grecia, precum si Polonia, tara catre care sunt extradate cele mai multe persoane din UK si care are un palmares deplorabil in materie de drepturi ale omului. Deja Inalta Curte a Irlandei a refuzat recent sa dispuna extradari catre Polonia, din cauza gravelor interferente politice in numirea si functionarea judecatorilor polonezi. Ar trebui acum ca Inalta Curte de Justitie (n.r.: a Marii Britanii) sa urmeze acest exemplu si sa ia in calcul un set de masuri urgente si impotriva Romaniei, a Greciei si a Poloniei”.

*Cititi aici documentul in limba engleza "Human Rights abuses in European Arrest Warrant member states"

sursa foto: Mediafax

Accesari:5338