RUSINEA INCHISORILOR – Statul roman ocupa primele locuri la condamnarile obtinute la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. In 2017, Romania se situa pe locul 4 in clasamentul statelor condamnate pentru incalcarea drepturilor fundamentale. Peste noi, doar Rusia, Turcia si Ucraina! Romania isi mentine pozitia si pe clasamentul ultimilor 58 de ani: 437 de condamnari pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil si 226 pentru tratamente inumane ori degradante

Duminică, 25 martie 2018 12:10 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

Cu "Decizia pilot" deasupra capului pentru tratamente inumane ori degradante, autoritatile din Romania trebuie sa ia masuri urgente pentru a evita plata a milioane de euro pentru conditiile improprii din penitenciare. Mai ales, daca tinem cont ca, in prezent, aproape 20% din cererile pendinte de la CEDO vin din Romania, iar cu siguranta denuntarea conditiilor inumane din inchisori reprezinta un principal cap de cerere. Statisticile recente ale Curtii Europene a Drepturilor Omului sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat, in ultimii ani, Romania a cunoscut o crestere a condamnarilor pentru incalcarea drepturilor fundamentale, ajungand in primele locuri in clasamentele CEDO, alaturi de state greu incercate de incidente violente si schimbari de regimuri, precum Rusia, Turcia sau Ucraina.


Curtea Europeana a Drepturilor Omului a publicat o statistica generala a activitatii Curtii, care arata ca la 31 ianuarie 2018, pe rolul CEDO se aflau 57.350 de cereri in asteptare, dintre care 10.050 erau impotriva Romaniei. Adica, din totalul de cauze care urmaza sa ajunga, intr-o zi, spre a fi judecate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, nu mai putin de 17,5% reprezinta spete provenite din Romania. Cel putin la finele lunii ianuarie 2018.

Iata graficul:


O alta statistica CEDO, mult mai ampla, arata ca, in 2017, Romania a fost condamnata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in nu mai putin de 69 de cauze, cele mai multe pedepse, 20, fiind aplicate pentru tratamente inumane ori degradante, urmat de condamnari pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil, Curtea pronuntand 11 hotarari in acest sens.

Clasamentul pe 2017 arata cam asa:

Rusia – 305

Turcia – 116

Ucraina – 87

Romania – 69

Bulgaria – 39

Iata clasamentul la nivelul tarilor UE:

(Poate fi accesat si AICI)


De-a lungul timpului insa, mai exact in cei 58 de ani de activitate ai Curtii Europene a Drepturilor Omului, Romania a fost condamnata in nu mai putin de 1.352 de cauze. Dintre acestea, cele mai multe condamnari au fost incasate pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil, 437 de condamnari, si pentru tratamente inumane ori degradante, 226 de condamnari.

Potrivit clasamentului realizat de CEDO, pe care il publicam integral mai jos, Romania ocupa locul 4 (patru) in ce priveste numarul de condamnari obtinute pentru incalcarea drepturilor omului in perioada 1959-2017.

Mai exact, clasamentul CEDO cu primele 5 locuri arata astfel:

Turcia – 3.386

Italia – 2.382

Rusia – 2.253

Romania – 1.352

Ucraina – 1.213

Iata tabelul integral:

(Poate fi accesat si aici)
Accesari:4150