CAND INCEPEM SI NOI? – Republica Moldova ne da lectii. Ministerul Justitiei de la Chisnau a declansat actiuni in regres impotriva judecatorilor si procurorilor din cauza carora statul a fost condamnat la CEDO. Ministrul Vladimir Cebotari: „A sunat ceasul ca fiecare persoana care a incalcat legea sa raspunda”. Printre magistratii vizati se numara 11 judecatori de la Curtea Suprema de Justitie (Lista)

Joi, 28 ianuarie 2016 12:38 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

 

Romania ar trebui sa ia lectii de la Republica Moldova. O tara profund corupta, in care statul de drept nu exista, asa cum este perceputa Republica Moldova, a ajuns sa faca ceea ce autoritatile din Romania evita de ani de zile. Si anume, sa se indrepte impotriva judecatorilor si procurorilor din cauza carora statul a fost condamnat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Ministerul Justitiei de la Chisinau a anuntat, miercuri 27 ianuarie 2016, ca a lansat in premiera actiuni civile in regres impotriva magistratilor ale caror erori sau incalcari ale legii au dus la condamnarea Republicii Moldova la CEDO. Ministerul condus de Vladimir Cebotari (foto) a explicat ca judecatorii si procurorii respectivi vor fi actionati in instanta, astfel incat statul sa recupereze prejudiciile morale, materiale si cheltuielile suportate de Moldova in urma condamnarilor de la CEDO. Ministerul a tinut sa precizeze ca vor fi urmarite inclusiv bunurile personale ale judecatorilor si procurorilor, actiunile avand ca scop responsabilizarea magistratilor in respectarea drepturilor si intereslor justitiabililor.


Sunt vizati 36 de judecatori si procurori. Iar printre acestia se regasesc inclusiv 11 judecatori de la Curtea Suprema de Justitie a Republicii Moldova.

Decizia de a declansa actiuni in regres a fost facuta publica de Ministerul Justitiei prin intermediul unui comunicat de presa. La randul sau, ministrul Vladimir Cebotari a subliniat, potrivit presei din Moldova, ca este momentul ca fiecare persoana care a incalcat legea sa raspunda: „A sunat ceasul ca fiecare persoana care a incalcat legea sa raspunda. Mai ales, cand este vorba despre recuperarea prejudiciului provocat de deciziile pentru care Moldova a pierdut la CEDO de la judecatorii care au dat asemenea decizii. Din aceste 37 de persoane fac parte atat judecatori, cat si procurori”.

Iata asadar, cum Republica Moldova a ajuns sa fie un exemplu pentru Romania. Interesant este insa ca si la noi exista posibilitatea ca statul sa se indrepte impotriva judecatorilor si procurorilor din cauza carora am fost condamnati la CEDO. Codul de procedura penala prevede la art. 542 urmatoarele:

Actiunea in regres

(1) In cazul in care repararea pagubei a fost acordata potrivit art. 541, precum si in situatia in care statul roman a fost condamnat de catre o instanta internationala pentru vreunul dintre cazurile prevazute la art. 538 si 539, actiunea in regres pentru recuperarea sumei achitate poate fi indreptata impotriva persoanei care, cu rea-credinta sau din culpa grava, a provocat situatia generatoare de daune sau impotriva institutiei la care aceasta este asigurata pentru despagubiri in caz de prejudicii provocate in exercitiul profesiunii.

(2) Statul trebuie sa dovedeasca in cadrul actiunii in regres, prin ordonanta procurorului sau hotarare penala definitiva, ca cel asigurat in conditiile alin. (1) a produs cu rea-credinta sau din culpa grava profesionala eroarea judiciara sau privarea nelegala de libertate cauzatoare de prejudicii”.

Totusi, pana acum, acest articol nu a fost niciodata pus in aplicare. Autoritatile de la Bucuresti nu au intreprins nicio masura pentru recuperarea prejudiciilor in urma condamnarilor suferite la CEDO.

Iata comunicatul Ministerului Justitiei din Republica Moldova:

Masuri intreprinse de Ministerul Justitiei pentru recuperarea prejudiciului cauzat Republicii Moldova de catre inalti functionari de stat

Ministerul Justitiei, din numele Republicii Moldova, a lansat in premiera actiuni civile in regres contra persoanelor fizice care ocupa inalte functii de stat - in sistemul judecatoresc, in organele procuraturii, precum si in alte structuri ale administratiei publice - ale caror actiuni sau inactiuni au determinat ori au contribuit semnificativ la incalcarea prevederilor Conventiei Europene a Drepturilor Omului, iar astfel de incalcari au fost constatate printr-o hotarare a Curtii Europene a Drepturilor Omului sau prin solutionarea amiabila a cauzei aflate pe rolul Curtii Europene ori formularea unei declaratii unilaterale de catre Guvern.

Aceste persoane vor fi actionate in instanta de catre Republica Moldova si urmeaza sa compenseze valoarea baneasca a prejudiciilor morale, materiale, cheltuielile suportate de Republica Moldova, pentru repararea drepturilor incalcate ale cetatenilor si agentilor economici.

In scopul repararii prejudiciilor cauzate Republicii Moldova, Ministerul Justitiei va urmari inclusiv bunurile personale ale celor culpabili de aceste actiuni.

In aceasta prima etapa, cauzele retinute pentru a fi intentate actiuni in regres se refera la cazuri de violenta domestica, revizuiri ilegale ale unor hotarari irevocabile, detentie preventiva ilegala, protectia datelor cu caracter medical, judecarea unei cauze in absenta reclamantului si altele.

Actiunile lansate vin sa sporeasca responsabilitatea actorilor atat in domeniului justitiei, cat si a intregului domeniu public, in respectarea drepturilor si intereselor legale ale persoanelor, si sa sporeasca responsabilizarea personala.

Ministerul Justitiei va inainta astfel de actiuni pentru fiecare caz pierdut de catre Republica Moldova, care se incadreaza in termenul de prescriptie si in care este identificata vinovatia unuia sau a mai multor actori”.

*Cititi aici lista cu judecatorii si procurorii din Republica Moldova impotriva carora vor fi declansate actiuni in regres

Accesari:4464