DNA SI PICCJ SA IA LUMINA DE LA MOLDOVENI – In timp ce in Romania dosarele cu marile jafuri zac in sertarele procurorilor, Parchetul din Republica Moldova ancheteaza posibile furturi de miliarde de dolari facute de politicieni. Procurorii cer arestarea fostului premier Vlad Filat, intr-un dosar privind fraudarea unei banci. Procurorul General Corneliu Gurin: „Este o crima deosebit de grava”. Filat: „Se vorbea prin oras cum se pregateste si cum va avea loc un asa scenariu”

Joi, 15 octombrie 2015 12:58 | Scris de G.T. | pdf | print | email

UPDATE - Vlad Filat a fost retinut pentru 72 de ore.

Bravii procurori din PICCJ si DNA, condusi de Tiberiu Nitu si Laura Codruta Kovesi, ar trebui sa ia lectii de la colegii lor moldoveni. In timp ce la noi dosarele cu jafurile de sute de miliarde de euro comise in ultimii 25 de ani zac in nelucrare, in Republica Moldova procurorii se pregatesc sa dea o uriasa lovitura. O lovitura care priveste un jaf precum cele comise in Romania post-decembrista.

Procurorii din Republica Moldova cer arestarea fostului premier Vlad Filat (foto), intr-un dosar ce are legatura cu posibila fraudarea Bancii de Economii cu un miliard de dolari. Procurorul General al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, s-a prezentat, joi 15 octombrie 2015, in fata Parlamentului, unde a cerut ridicarea imunitatii fostului premier, in prezent deputat: „Avem probe concludente in fraudele de la BEM, au fost audiati martori, exista depozitii confirmate. Este o crima deosebit de grava si ar putea avea loc influentarea martorilor, distrugeri noi probe”.


Parchetul: „Vlad Filat, sustinand ca are influenta asupra persoanelor publice, a pretins si a primit de la Ilan Shor bani si servicii in suma de 190 de milioane de dolari”

Conform informatiilor prezentate de presa de la Chisinau, Procurorul General ar fi explicat ca Vlad Filat are legaturi cu o firma ai carei patroni sunt cercetati pentru contractarea unor credite neperformante de la Banca de Economii. De asemenea, Filat este acuzat ca ar fi primit bani de la omul de afaceri Ilan Shor. De altfel, in Parlament au fost cititie pe scurt acuzatiile care i se aduc fostului prim-ministru:

In perioada anilor 2010-2013, Vlad Filat a extorcat si a primit de la Ilan Shor bani, bunuri si servicii in suma de 60 de milioane de dolari SUA. Lui Ilan Shor i s-a oferit postul de consul onorific al Republicii Moldova in Federatia Rusa si s-a permis comercializarea produselor petroliere in regim duty free. In perioada 2013-2015, Vlad Filat, sustinand ca are influenta asupra persoanelor publice, a pretins si a primit de la Ilan Shor bani si servicii in suma de 190 de milioane de dolari SUA.

Respectivele bunuri si servicii au fost folosite pentru a determina persoane publice sa adopte acte normative necesare pentru emisia suplimentara de actiuni BEM, fara participarea statului si preluarea Consiliului de Administrare al BEM de catre Ilan Shor.

Spalarea banilor prin intermediul firmei Caravita a fost demonstrata prin probe materiale care confirma afilierea lui Vlad Filat.

Luand in consideratie gravitatea acuzatiilor, sunt temeiuri rezonabile de a presupune ca Vlad Filat ar putea intreprinde actiuni de influentare a martorilor, sustragerea cu rea vointa si la alte acte de constrangere. Martorii au indicat direct ca Vlad Filat a comis acţiunile respective”.

Vlad Filat: „Sper ca aceasta jertfa va duce clar la destramarea acestui sistem odios care duce la putrefacetie tarii noastre”

De partea cealalta, fostul premier Vlad Filat a precizat ca astepta acest moment. Filat sustine ca era pregatit pentru ceea ce se intampla, in conditiile in care de ceva vreme circulau zvonuri despre arestarea sa:

De mult timp se vorbea prin oras cum se pregateste si cum va avea loc un asa scenariu. Cu Usatai in fata Parlamentului si cu Procurorul General. Din punctul meu de vedere, acest show a fost prea scump. Se va face procedura respectiva. O sa contribui la mersul anchetei. Sper ca va fi un proces echitabil si o sa-mi demonstrez nevinovatia. Accept jerfta care se aduce astazi pe altar. Sper ca aceasta jertfa va duce clar la destramarea acestui sistem odios care duce la putrefacetie tarii noastre. Am deja calea mea, o sa-mi fac dreptate, iar voi cetatenii tarii tot aveti de ales. Voi luptati pentru libertatea vostra de cetateni, pentru demnitate si nu va lasati dusi de acest show mediatic, care are drept obiectiv sa schimbe accentele. Si iertati-ma ca nu am reusit sa fac mai mult. Va multumesc”.

Accesari:4090