DUCA-SE PE PUSTII – Si politicienii moldoveni au idei nastrusnice: fostul sef DNA Daniel Morar este in carti pentru functia de Procuror General al Republicii Moldova. Vicepresedintele Partidului Liberal de la Chisinau, Valeriu Munteanu: “Formula convenita cu partenerii europeni implica selectarea unui procuror din afara, caruia ii va fi acordata cetatenia moldoveneasca... Nu excludem ca Daniel Morar sa fie candidatura”

Joi, 22 ianuarie 2015 13:26 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

Fostul sef DNA Daniel Morar (foto), in prezent judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei, ar putea face “cariera” in afara Romaniei. Unul dintre politicenii de varf din Republica Moldova a lansat o varianta uluitoare. Si anume ca Daniel Morar sa ocupe functia de Procuror General al Republicii Moldova.


Vicepresedintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, sustine ca, in urma discutiilor cu partenerii europeni, s-a convenit ca noul Procuror General de la Chisinau sa fie o persoana din afara Republicii Moldova, care sa primeasca cetatenia moldoveneasca: “Formula convenita ieri cu partenerii europeni implica selectarea unui Procuror din afara Republicii Moldova, caruia ii va fi acordata cetatenia moldoveneasca, pentru a se plia legislatia Republicii Moldova”.

Exista o piedica pentru Morar: Procurorul General de la Chisinau trebuie sa fie un specialist cu performante

Munteanu a dezvaluit, intr-o declaratie acordata, miercuri 21 ianuarie 2015, publicatiei Agora din Republica Moldova, ca fostul sef al DNA Daniel Morar reprezinta una din optiunile politicienilor de la Chisinau. Acesta sustine ca cel desemnat sa ocupe functia de Procuror General trebuie sa fie un specialist care a obtinut performante. Un criteriu care, in opinia noastra, ar trebui sa il excluda din calcule pe Daniel Morar, avand in vedere achitarile incasate in Romania de DNA in perioada in care institutia a fost condusa de actualul judecator CCR, dar si gravele abuzuri comise de procurori in mandatul acestuia:

Nu excludem ca Daniel Morar sa fie candidatura. Dar poate fi si cineva din Germania sau Danemarca, important sa fie un specialist care a demonstrat performanta in acest domeniu si sugereaza incredere in Republica Moldova, dar si la Bruxelles. Ieri, PD si PLDM au acceptat acest punct”.

Pe de alta parte, vicepresedintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, a dezvaluit o alta masura care ar urma sa fie adoptata de Chisinau, in afara aducerii unui Procuror General strain. Este vorba despre desfiintarea Consiliului Superior al Procurorilor:

"Initiativa liberalilor pentru un procuror din afara a fost in pachet cu desfiintarea Consiliului Superior al Procurorilor, care face acum selectia pentru numiri si destituiri. Nicaieri in UE nu exista un Consiliu Superior al Procurorilor”.

Accesari:5405