• PE PLACUL PUTERII - Raportul CE pe Justitie cere decizii rapide in dosarele de mare coruptie de la Inalta Curte si confiscarea averilor ilicite

  Miercuri, 20 iulie 2011 16:07 | Scris de L.J. | pdf | print | email

  Raportul de tara a fost facut public miercuri de Comisia Europeana, principalele recomandari ale Comisiei in ceea ce priveste sistemul judiciar fiind "asigurarea unui act de justitie mai transparent si mai eficient, in special prin consolidarea capacitatii si a raspunderii Consiliului Superior al Magistraturii, instituirea unei agentii de integritate cu responsabilitati privind verificarea averilor, a incompatibilitatilor si a potentialelor conflicte de interese, cu rolul de a pronunta hotarari cu caracter obligatoriu, pe baza carora sa se poata aplica sanctiuni disuasive, investigatii profesioniste si impartiale in legatura cu acuzatii de coruptie la nivel inalt, adoptarea unor masuri suplimentare pentru prevenirea si combaterea coruptiei,in special la nivelul administratiei locale". Mai mult, Comisia critica Inalta Curte pentru modul in care intelege sa judece dosarele de mare coruptie, adica acordand termene “nejustificate”, riscand ca dosarele sa ajunga sa nu mai poata fi judecate, odata intervenita prescriptia. Totodata, Comisia a laudat activitatea Directiei Nationale Anticoruptie, dar si a Parchetului General, criticand in acelasi timp ANI si Parlamentul pentru ca, in anumite cauze, a incercat sa impiedice ancheta procurorilor sau a refuzat sa dea aviz favorabil pentru extinderea acesteia.

  ComenteazaComenteaza
  CONTINUARE...

  Accesari: 7996

 • Raport de tara previzibil - DNA laudat, in timp ce instantele sunt puse iar la zid. A devenit o obisnuinta suspecta ca partea Justitiei controlata de Executiv sa fie laudata de Comisia Europeana

  Luni, 18 iulie 2011 16:51 | Scris de L.J. | pdf | print | email

  Raportul Comisiei Europene pe Justitie, care va fi dat publicitatii miercuri, a inceput sa „transpire” la ziaristii romani, cate putin, pe surse, incepand de luni. Unica institutie laudata in totalitate, asa cum era de asteptat dupa tot lobby-ul facut, este Directia Nationala Anticoruptie, despre care CE a sustinut ca: „istoricul realizarilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in investigarea si urmarirea cazurilor de coruptie la nivel inalt a ramas convingator”. Evident, nimic despre masivele achitari ale acestui parchet! Si Ministerul Justitiei a avut parte de laude pentru introducerea legii micii reforme, insa si de critici, pentru ca, potrivit perceptiei CE, au inceput sa apara intarzieri in implementarea codurilor. Cele mai aspru criticate, asa cum din nou era de asteptat, au fost instantele, despre care s-a opinat ca intarzie prea mult judecarea cauzelor de coruptie, reluandu-se teza trambitata si de autoritati, dar si de jurnalistii loiali acestora din Romania, cum ca faptele retinute in sarcina celor acuzati de coruptie au inceput sa se prescrie in cursul judecatii. CE a solicitat ca dosarele de coruptie sa devina “o prioritate” la judecare, pentru instante, dar nu a explicat cum ar trebui sa se faca legal o astfel de distinctie intre dosare, mai ales ca legea romana prevede celeritate pentru toate cauzele, nu doar pentru cele rasunatoare. In ceea ce priveste CSM-ul, CE a considerat ca aceasta institutie mai are nevoie de timp pentru a demonstra ca isi va indeplini atributiile si obiectivele.

  ComenteazaComenteaza
  CONTINUARE...

  Accesari: 8966

 • RAPORTUL PE JUSTITIE – O pojghita de sulemeneala peste problemele grave ale sistemului judiciar, pentru ca Executivul de la Bucuresti sa apara ca si-a facut temele!

  Vineri, 18 februarie 2011 12:55 | Scris de | pdf | print | email

  Comisia Europeana a dat publicitatii Raportul intermediar privind progresele Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificar (MCV), document care sfideaza, la fel ca si in anii trecuti, realitatea din domeniul Justitiei romane. Raportul este inexact, incorect si incomplet. Nici o critica la adresa Executivului de la Bucuresti! - acesta pare sa fie nucleul in jurul caruia s-a croit raportul. Mai totul este pictat in roz, iar problemele de esenta din sistem sunt ignorate, iar de laudat sunt laudate continuu exact bratele Executivului din Justitie: Ministerul Justitiei, DNA si ANI.

  ComenteazaComenteaza
  CONTINUARE...

  Accesari: 10637

 • “Am dat totul Justitiei!” - scrisoarea de adio a unui judecator care s-a lasat calcat de tren. Cinci magistrati s-au sinucis in 2010

  Duminică, 13 februarie 2011 09:27 | Scris de | pdf | print | email

  Am dat totul Justitiei si Magistraturii. Am dat tot ce am avut mai bun in mine. Mi-am sacrificat viata de cuplu, aceasta fiind una din cauzele divortului meu (...) s-a spus ca sunt incompetent... cu toata vointa din lume este imposibil sa fac fata sarcinilor de serviciu. Ca atare prefer sa sfarsesc pentru ca a ma bate contra ierarhiei mele mi se pare zadarnic (…) Am fost intotdeauna loial ierarhiei mele si precedentele mele evaluari au demonstrat-o... colegii nu m-au sustinut decat de fatada.. ” - a fost scrisoarea de adio (vezi facsimil) lasata la finele anului trecut de judecatorul de instructie Philippe Tran-Van, de 45 de ani, de la Tribunalul Pontoise - Franta inainte de a se culca pe linia ferata, asteptand ca trenul sa treaca peste el. In urma sa, a lasat o sotie si doi copii, iar pe birou circa 150 de dosare penale nesolutionate.  

  ComenteazaComenteaza
  CONTINUARE...

  Accesari: 12253

 • Greva Justitiei franceze - Sarkozy nu sterge ofensa si anunta flancarea judecatorilor cu asesori populari, pentru ca cetatenii sa participe la sanctionarea crimelor!

  Sâmbătă, 12 februarie 2011 11:48 | Scris de | pdf | print | email

  Intreaga Justitie Franceza a fost paralizata joi si vineri de grevele celor peste 8500 de magistrati francezi din peste 170 de tribunale si curti de apel, care au iesit in strada in robe negre, rosii si cu hermina, in semn de protest fata de ofenseleformulate la adresa lor de presedintele Nicolas Sarkozy (foto) dar si fata de lipsa de interes a guvernantilor fata de sistemul de justitie, considerat atat de catre populatie, cat si de cei din interiorul lui drept unul grav bolnav.

  ComenteazaComenteaza
  CONTINUARE...

  Accesari: 8303

 • Magistratura franceza in greva! Guvernul face „recensamantul recalcitrantilor” si anunta ca nu-i va plati! Sarkozy e asteptat la TF1 sa-si ceara scuze!

  Joi, 10 februarie 2011 15:12 | Scris de | pdf | print | email

  In peste 170 de orase ale Frantei au explodat joi, protestele magistratilor, pornite ca urmare a acuzelor publice aduse de seful statului Nicolas Sarkozy la adresa incompetentei si iresponsabilitatii unor judecatori si politisti din cauza carora se presupune ca s-a produs o crima oribila – uciderea unei fete de 18 ani al carei cadavru a fost transat, iar bucatile au fost aruncate in diverse locuri de catre un barbat eliberat conditionat. In Nantes si alte zeci de orase, magistratii, sustinuti de personal auxiliar, politisti, personal al penitenciarelor, dar si avocati, au iesit in strada pentru a-si striga nemultumirile. Din declaratiile liderilor Uniunii Sindicatelor din Magistratura (USM) a reiesit ca declaratiile acuzatoare ale presedintelui Sarkozy au fost doar picatura care a umplut paharul, iar revolta magistratilor care au intrerupt lucrul (cu exceptia cauzelor de urgenta) s-a transformat intr-o miscare pentru sistem: „Tous pour la Justice!” Majoritatea tribunalelor si curtilor de apel au suspendat procesele, cu exceptia celor privind arestarile si altor masuri preventive. Chiar si instanta suprema si-a limitat activitatea.

  ComenteazaComenteaza
  CONTINUARE...

  Accesari: 9699

 • In Franta se poate! Magistratii ies in strada pentru ca au fost blamati de presedintele Sarkozy. Justitia franceza este asemuita unei „loterii nationale”

  Miercuri, 9 februarie 2011 15:42 | Scris de | pdf | print | email

  Magistratii din 170 de tribunale si curti de apel din Franta (unde exista 160 de tribunale si 35 de curti de apel) intruniti in adunari generale, au votat miercuri pentru continuarea greve partiale, prin amanarea tuturor cauzelor care nu constituie urgente, in semn de protest fata de declaratiile acuzatoare la adresa Justitiei formulate in data de 3 februarie 2011 de catre presedintele Frantei, Nikolas Sarkozy. Uniunea Sindicatelor Magistratilor a anuntat ca protestele magistratilor vor dura cel putin pana luni, iar pentru zilele de joi si vineri se vor organiza in Nantes ample manifestari, prin iesirea in strada a magistratilor din zeci de orase – informeaza AFP. Greva magistratilor francezi, initiata prin Uniunea Sindicatelor Magistratilor a inceput luni si s-a raspandit in aproape intreaga Franta. La marile manifestatii sunt asteptati avocati (a caror Barouri au declarat ca inteleg si sustin protestul magistratilor) precum si politisti. Amintim ca in data de 3 februarie 2011, presedintele Nicolas Sarkozy (de profesie avocat) a facut cu prilejul unei deplasari la Orleans o promisiune de pedepsire a politistilor si judecatorilor care au eliberat din detentie un tanar de 31 de ani (Tony Meihin) fara sa-l tina sub monitorizare, care a ajuns sa fie suspectat pentru rapirea si uciderea unei fete de 18 ani a carui cadavru a fost dezmembrat si aruncat intr-un lac. Acuzatul nu a recunoscut fapta, invocand dreptul la tacere. „Cand lasi o persoana precum acest suspect sa iasa din puscarie, fara sa te asiguri ca va fi monitorizat de un ofiter de probatiune, aceasta este o greseala!” a fost una din acuzatiile formulate de presedintele Sarkozy. Magistratii francezi asteapta scuze din partea presedintelul Sarkozi, iar pentru joi seara este prevazuta o dezbatere televizata asupra incidentului, in care sunt asteptate scuzele solicitate.

  ComenteazaComenteaza
  CONTINUARE...

  Accesari: 8975

 • Comisia Europeana critica: ”Lacunele legislative permit eludarea sistemului achizitiilor publice din Romania”

  Joi, 29 iulie 2010 15:15 | Scris de | pdf | print | email

  Analiza tehnica din Raportul Comisiei Europene cu privire la progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare evidentiaza o serie de deficiente:

  ComenteazaComenteaza
  CONTINUARE...

  Accesari: 9552

EDITORIAL

  • VERDICTUL ZILEI - O va exclude din magistratura Sectia pentru judecatori a CSM pe sefa ICCJ Cristina Tarcea?

  • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 22.01.2019 – Veverita vizionara il consoleaza pe Lucica. Meet Antonia Pink

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER