28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ASTIA NE DAU LECTII DE ANTICORUPTIE – GRECO a somat Franta sa-si rezolve problemele privind transparenta cheltuielilor parlamentare si conflictul de interese: “Actualul nivel de conformitate cu recomandarile este momentan per ansamblu nesatisfacator… Se asteapta progrese pe mai departe in ceea ce priveste regulile impotriva conflictelor de interese si a cadourilor, precum si in ceea ce priveste accesul la declaratiile de avere ale parlamentarilor” (Rapoartele)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

21 September 2018 12:51
Vizualizari: 18555

Franta s-a grabit in ultimii ani sa arate paiul din ochiul Romaniei, dar nu a vazut barna din propriul ei ochi. Diversi oficiali de la Paris ne-au pus la zid ca pe ultimii corupti ai Europei si au ridicat-o in slavi pe fosta sefa a DNA Laura Kovesi (foto dreapta), mergand chiar pana la decorarea acesteia in 2016, prin ambasadorul din Romania, Francois Saint-Paul (foto stanga), cu cea mai inalta distinctie: Legiunea de onoare. De data aceasta, Frantei i-a fost pusa oglinda in fata, ca sa-si vada propriile metehne.


Astfel, GRECO (Grupul Statelor impotriva Coruptiei – organism al Consiliului Europei) a publicat marti, 18 septembrie 2018, un raport care nu le face deloc cinste autoritatilor franceze, acuzandu-le ca timp de peste patru ani de zile (din ianuarie 2014 pana in prezent) n-au fost in stare sa remedieze toate problemele legate de lupta anticoruptie si criteriile de integritate in randurile parlamentarilor. In acest context, Grupul ii da Frantei termen data de 30 iunie 2019 ca sa arate progresele facute.

Mai precis, GRECO semnaleaza ca Franta in continuare nu permite accesul publicului larg la declaratiile de avere ale alesilor, nu are criterii solide pentru decorarea judecatorilor (persistand suspiciunile legate de afectarea independentei si a impartialitatii lor prin conferirea unor distinctii) si nu a reglementat corespunzator atributiile Consiliului Superior al Magistraturii din Hexagon.

Alte recomandari ale GRECO, neindeplinite complet de catre francezi, se refera la transparenta cheltuielilor parlamentare si la conflictul de interese in privinta alesilor.

Iata pentru inceput recomandarile continute in raportul publicat pe 27 ianuarie 2014 (documentele sunt disponibile in limba engleza la sfarsitul articolului):

Cu privire la parlamentari:

i. reformarea completa a conditiilor legate de folosirea asistentilor si colaboratorilor parlamentari, a alocatiei pentru cheltuieli operationale si a facilitatii parlamentare de rezerva, pentru asigurarea transparentei, a responsabilitatii si a supravegherii resurselor avute in vedere.

ii. adoptarea unui set de reguli de conduita / etica profesionala, aplicabile in mod direct senatorilor, dupa modelul celor pentru membrii Adunarii Nationale;

iii. suplimentarea prin reguli a sistemului de abordare a conflictelor de interese la membrii Adunarii Nationale si la senatori, precum si indrumare legata de eventuala obligatie individuala – de la caz la caz – de declarare a unui potential conflict de interese sau de abtinere de la participare la activitatile parlamentare;

iv. i) revizuirea si suplimentarea regulilor legate de cadouri si alte beneficii, pentru o mai buna consistenta, stabilirea de principiu a interdictiilor si a variilor forme de beneficii; ii) publicarea declaratiilor, in special in cazurile in care raman permise cadourile si celelalte beneficii de o anumita valoare, iar acestea pot fi anuntate pur si simplu printr-o declaratie (inclusiv invitatiile si calatoriile);

v. accesul publicului larg la declaratiile de avere ale membrilor Adunarii Nationale si ale senatorilor;

vi. suplimentarea gamei de masuri penale prin masuri disciplinare in camerele parlamentare, in legatura cu posibile incalcari ale regulilor de integritate ale membrilor Adunarii Nationale si ale senatorilor;

Cu privire la judecatori:

vii. reformarea curtilor comerciale si a tribunalelor industriale, prin prisma intaririi independentei si a impartialitatii lor, precum si prin prisma integritatii judecatorilor;

viii. Revizuirea criteriilor pentru acordarea decoratiilor si a altor distinctii onorifice pentru judecatori, pentru reducerea oricaror riscuri percepute la adresa independentei si a impartialitatii lor;

ix. concentrarea in mainile sectiei pentru judecatori din CSM a autoritatii disciplinare asupra judecatorilor si a oricarei alte proceduri administrative;

Cu privire la procurori:

x. i) stabilirea unei proceduri in cadrul reformei legislative pentru numirea procurorilor dupa modelul numirii judecatorilor, facand astfel posibil emiterea de catre CSM a unei opinii obligatorii pentru ministrul Justitiei; ii) organizarea de consultatii privind posibilitatea alinierii procedurii disciplinare pentru procurori la cea aplicabila judecatorilor (CSM avand autoritate unica);

xi. i) reglementarea exacta in privinta scopurilor cand este vorba despre capacitatea ministrului Justitiei de a cere sau de a obtine informatii intr-un anumit caz; ii) stabilirea unei limite clare a 'confidentialitatii in materie de securitate nationala', insotita de o procedura care sa permita evitarea unor impedimente nejustificate in anchetele de coruptie nationala sau internationala”.

Redam concluziile raportului din 2018:

GRECO conchide ca Franta a implementat satisfacator 4 dintre cele 11 recomandari incluse in Raportul de Evaluare a celei de-a Patra Runde (cu doua mai multe decat la Primul Raport de Conformitate). Dintre celelalte recomandari, patru au fost partial implementate (cu una mai multe decat la Primul Raport de Conformitate), iar trei nu au fost implementate.

Mai precis, recomandarile ii, vi si vii au fost implementate satisfacator, recomandarea xi a fost abordata satisfacator, recomandarile i, iii, iv si x au fost partial implementate, iar recomandarile v, viii si ix nu au fost implementate.

Au existat cateva evolutii notabile in ceea ce priveste parlamentarii. Au fost inregistrate progrese privind regulile angajarii asistentilor parlamentari, precum si statutul si obligatiile etice ale acestora. In curand, va fi infiintat un registru public al retragerilor si abtinerilor din partea parlamentarilor; in Senat, publicarea listelor cu deplasarile a fost extinsa, astfel incat sa includa si cadourile, donatiile si alte avantaje, iar aceasta chestiune se discuta in Adunarea Nationala. GRECO de asemenea saluta abolirea facilitatii de rezerva pentru parlamentari si alocatia pentru cheltuieli operationale. Totusi, se asteapta progrese pe mai departe, in ceea ce priveste regulile impotriva conflictelor de interese si a cadourilor, precum si in ceea ce priveste accesul la declaratiile de avere ale parlamentarilor.

Cu privire la judecatori si procurori, GRECO saluta progresul major obtinut in materie de reforma a curtilor comerciale si a tribunalelor industriale. GRECO sprijina actualul proiect de reforma constitutionala vizand rolul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) in numirea procurorilor si procedurile disciplinare. GRECO ia nota de clarificarile privind schimburile de informatii intre parchete si ministrul Justitiei in legatura cu cazuri punctuale, precum si in ceea ce priveste limitele confidentialitatii in materie de securitate nationala. Cu toate acestea, raman de abordat unele recomandari, cum ar fi cele legate de criteriile pentru acordarea decoratiilor si distinctiilor onorifice, declansarea procedurilor disciplinare ale CSM vizandu-i pe judecatori, precum si cele legate de atributiile investigative ale CSM.

In lumina celor de mai sus, GRECO conchide ca actualul nivel de conformitate cu recomandarile este momentan 'per ansamblu nesatisfacator' (...). Astfel, GRECO (...) ii solicita sefului delegatiei franceze sa trimita un raport legat de progresul implementarii recomandarilor aflate in asteptare (recomandarile i, iii, iv, v, vii, ix si x) cat mai curand posibil si cel mai tarziu pana la data de 30 iunie 2019 (...).

GRECO invita autoritatile franceze sa permita publicarea acestui raport cat mai curand posibil.

* Gasiti aici raportul GRECO din 2018.

* Gasiti aici raportul GRECO din 2014.

sursa foto: adevarul.ro

Comentarii

# Mimi date 21 September 2018 14:56 +8

Anticorupția românească este o invenție mafiotă mai mare decât corupția globală la un loc! Şi are doar scopul de control si opresiune contra tuturor românilor, în favoarea intereselor externe. În timp ce falsa justiție bagă chiar si nevinovații la bulău adevărații HOȚI sifonează miliardele afară. Dar până azi nimeni nu a fost judecat sau condamnat nici de trădare națională nici de distrugerea țării...țara asta CHIAR merită sa fie jefuită si distrusă pentru ca NU VREA SI NU-I PASĂ DE NIMIC...Dar prostimea nu înțelege absolut nimic...doar se plânge si se vaietă :lol: !

# Fratilor eu m-am lamurit cu strainezii ! date 21 September 2018 16:01 0

Fie ca-s strategici (si mai mai saraci ca noi : http://www.usdebtclock.org/? ) fie ca-s Ieuropeni , e varza toti : vor doar sa ne exploateze sub diverse forme ! Ba tribut 2%PIB sub forma de fiare vechi, ba piata de desfacere pentru produse cu alcelasi nume dar calitate dubioasa (de fapt rebuturi respinse la ei si trimise la noi) . Jos sistemul securist ! 8)

# vir date 21 September 2018 20:00 -1

Vai ce noroc ca noua ne merge mai bine ca lor si nu inteleg ce tot ascultam de niste fraieri . Noi trebuie sa luam exemplu tarilor dezoltate si ccarora le merge bine, ca si : Iran, Uznekistan, Arabia Saudita, Mozambic, Venezuela, Nicaragua si bineinteles Rusia

# un mizantrop date 21 September 2018 20:39 +3

Cea mai importanta caracteristica a francezilor e ipocrizia, o recunosc si ei, dincolo de nivelul oficial, public in care dau vina pe "interesul national" pentru toate tradarile si razgandirile, invitati niste francezi la masa si o sa aveti surpriza unor eco-bio-vegani si superpreocupati de silueta indesand cu lacomie toate delicatesele ne "coser", pentru ca "asa e politicos", bineinteles, cand esti invitat la ei, isi amintesc de silueta, de alimentatie sanatoasa si rationala. La nivel oficial, Franta e in miezul tuturor calcarilor de tratate si de independente, interesul lor economic primeaza, de multe ori numai la nivelul liderilor. Astia au oficiat coruptia ca singura rezolvare a birocratizarii exacerbate. Daca in Romania ai da 100 euro unui functionar sa-ti elibereze peste rand un act, ai face puscarie pentru dare de mita, la fel si functionarul, la ei, dai suta unei firme care face oficial traficul de influenta...Si asta e doar o farama, cu are m-am confruntat e curand...

# vir date 21 September 2018 20:46 -1

Vai ce noroc ca noua ne merge mai bine ca lor si nu inteleg ce tot ascultam de niste fraieri . Noi trebuie sa luam exemplu tarilor dezoltate si ccarora le merge bine, ca si : Iran, Uznekistan, Arabia Saudita, Mozambic, Venezuela, Nicaragua si bineinteles Rusia

# un mizantrop date 22 September 2018 13:55 0

De un drum propriu, fara aderare la vreo "gasca" si urmat neabatut traseul greselilor deja facute, te-ai gandit?! Nu ti se pare o mare prostie sa schimbi icoana de la est la vest, pe banii nostri?! Chiar nu-ti suna strident chemarea asta de sirena occidentala, receptionata de urechile acelorasi setosi de "democratie", sau de odraslele lor din perioada neagra a stalinismului? Daca ai putina rabdare asisti la falimentul tuturor "modelelor", totusi omenirea continua sa existe. Din insiruirea aia a ta e o tara pe care nu trebuia sa o mentionezi, Iranul. Si asta nu pentru ca n-ar fi probleme cu democratia acolo, ca si in China, ci pentru ca n-ai expertiza necesara sa judeci o civilizatie atat de veche, care, cu sincope mari si cu sacrificii uriase a reusit supravietuirea uneia din cele mai vechi traditii, cea persana. Mai, voua va lipsesc modelele, tatucul, sunteti, fix, ceea ce injurati mai tare...

# Ghita Bizonu' date 23 September 2018 14:34 0

Cititi si https://adevarul.ro/international/europa/directorul-danske-bank-spalat-banii-putin-serviciilor-secrete-ruse-demisionat-1_5ba4abd3df52022f75ae5d6a/index.html PreaNEcinstitii danezi,. estonieini spala banii serviciilor rusesti. Preanecinstii de la Doicea bank spala banii cartelurilor de droguri mexikcane. Bani neneaca, suste milioane, zeci de milarde euro ! Si canci MCV , nimeni in puscareie !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva