BINOMUL PUS LA ZID IN PARLAMENTUL EUROPEAN - Presedintele Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European, Claude Moraes, condamna imixtiunile serviciilor in Justitia din Romania: „Interferenta serviciilor de informatii si a actorilor politici in activitatea judiciara poate doar submina credibilitatea justitiei... Coruptia trebuie sa fie eradicata oriunde aceasta exista”

Marţi, 10 ianuarie 2017 13:44 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

Parlamentul European reactioneaza dupa dezvaluirile facute de fostul deputat Sebastian Ghita privind imixtiunea serviciilor secrete si ale politicienilor in actul de justitie. Claude Moraes (foto), presedinte al Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European (Comisia LIBE), se declara ingrijorat pentru evenimentele care au loc in Romania, unde exista indicii puternice ca serviciile de informatii si politicieni interfereaza in activitatea judiciara. Aceste actiuni au, in opinia lui Claude Moraes, rolul de a submina credibilitatea justitiei din Romania.


Pozitia lui Claude Moraes cu privire la justitia din tara noastra a fost exprimata pe pagina oficiala de Facebook a deputatului din Parlametul European:

Un sistem judiciar puternic si independent, echitabil pentru toti cetatenii europeni, este unul dintre pilonii proiectului european. Urmarim cu mare ingrijorare evenimentele din Romania, unde interferenta serviciilor de informatii si a actorilor politici in activitatea judiciara poate doar submina credibilitatea justitiei.

Lupta impotriva coruptiei nu trebuie sa aiba prejudecati politice, iar directia nu ar trebui sa fie determinata in functie de diferite interese. Coruptia trebuie sa fie eradicata oriunde aceasta exista, pe baza unor procese democratice si corecte, respectand drepturile persoanelor investigate”.

Nu este pentru prima data cand Claude Moraes reactioneaza fata de modul in care se petrec lucrurile in justitia din Romania. In luna martie 2016, eurodeputatul a reactionat fata de declaratia facuta de fosta ministresa a Justitiei, Raluca Pruna privitoare la faptul ca drepturile civile sunt un lux teoretic. La acea data, Claude Moraes a opinat ca modul de gandire al Ralucai Pruna este autoritarist. Declaratia este facuta si in contextul in care presedintele Klaus Iohannis avizase favorabil ordonanta privind interceptarile, cand Serviciul Roman de Informatii a fost transformat in organ de cercetare penala:

"Cu privire la citatul ministrului Justitiei ca drepturile civile sunt un lux teoretic, cred ca astfel de citate sunt ingrijoratoare si gresite. Asta pentru ca limita dintre democratie si drepturile omului si anumite comportamente autoritare este foarte subtire. In democratiile europene si din Uniunea Europeana trebuie sa ne asiguram ca drepturile omului sunt respectate (...) Un limbaj de acest fel arata o deplasare catre un mod de gandire mai autoritarist (...) Marele test al democratiei este cum ii tratezi pe oameni. (..) Deci cum tratezi minoritatile, cum ii tratezi pe detinuti, cum ii tratezi pe imigranti".

Accesari:9657