DETRACTORII ROMANIEI AU FOST NIMICITI – Europarlamentarii PSD si ALDE au dejucat planul compromiterii Romaniei in UE: „Romania nu accepta sa fie moneda de schimb... Nu am vazut judecati oficiali care ar fi dat mita la Bucuresti... Justitia se face doar in sala de judecata si niciodata pe baza de protocoale, pe baza de servicii secrete si pe baza de intelegeri oculte... Romanii primesc apostrofari si amenintari ca daca nu revin la sistemul odios vor fi penalizati”

Miercuri, 3 octombrie 2018 16:04 | Scris de Valentin BUSUIOC | pdf | print | email

A fost rupere miercuri, 3 octombrie 2018, in plenul Parlamentului European de la Strasbourg, unde mai multi eurodeputati de la PSD si ALDE au demascat atat manipularile indrugate in fata mai-marilor UE de catre Monica Macovei (foto) si confratii ei de idei, cat si staruinta prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, de a merge pe aceeasi linie ideologica a tolerarii abuzurilor din justitia romana.


In aceeasi sedinta a PE in care prim-ministrul Viorica Dancila a sustinut cel mai puternic discurs de la investirea in functie (denuntand atitudinea fanariota fata de Romania a unor oficiali din Uniunea Europeana – click aici pentru a citi), europarlamentarii Dan Nica si Ioan Mircea Pascu (PSD), precum si Norica Nicolai (ALDE) au expus cu subiect si predicat atat dorinta romanilor de a elimina amintitele abuzuri (prin votul acordat in 2016 coalitiei PSD-ALDE), cat si dublul standard al Comisiei Europene, de a cere socoteala Romaniei pentru asa-zise incalcari ale statului de drept, in timp ce inchide ochii la derapaje intalnite in alte tari.

In acest sens, Norica Nicolai a subliniat ceea ce in tara noastra este cunoscut de ani de zile: strainii care dau mita in Romania nu sunt inculpati pentru faptele lor, singurii executati fiind doar functionarii publici autohtoni. La randul lui, Dan Nica a invocat problema protocoalelor, a numeroaselor achitari de la DNA si a presiunilor asupra judecatorilor si procurorilor, in timp ce Ioan Mircea Pascu a evidentiat importanta votului acordat PSD si ALDE in sensul eliminarii abuzurilor.

De partea cealalta, cel mai agitat discurs i-a apartinut Monicai Macovei. Aceasta a pus din nou placa despre infamii politicieni de la Bucuresti, care vor sa scape de puscarie si care pun jandarmii sa bata protestatari. Cuvantarea fostei ministrese a Justitiei si-a gasit ecoul in cea a eurodeputatului Siegfried Muresan, care a invocat condamnarile presedintelui PSD, Liviu Dragnea.

O mentiune aparte merita Laurentiu Rebega, care le-a oferit o surpriza neplacuta celor ce il stiau drept un politician cu discurs nationalist. Ales in 2014 din partea Partidului Conservator si afiliat initial grupului S&D (din care fac parte PSD-istii romani), Rebega s-a mutat un an mai tarziu in Europa Natiunilor si Libertatii (ENF), iar in martie 2018 la Conservatorii si Reformistii Europeni (ECR), unde a devenit coleg cu Monica Macovei. Desi nu a fost la fel de agitat ca fosta procuroare, Rebega i s-a dovedit un discipol in materie de blamare a lui Liviu Dragnea.

Nu trebuie uitati nici europarlamentarii S&D Razvan Popa, Emilian Pavel si Maria Grapini, care au taxat nerespectarea procedurii privind acordarea cuvantului. Acuzatiile l-au vizat pe presedintele de sedinta, germanul Rainer Wieland de la PPE (grupul cunoscut drept principalul adversar al social-democratilor).

Prezentam declaratiile tuturor eurodeputatilor romani, in ordinea in care au luat cuvantul:

Monica Macovei: „Dragnea si Tariceanu ataca acum Uniunea Europeana, pentru ca minciuna si impostura le-au fost descoperite. Dar romanii vor in Europa, in democratie si in libertate. Acum romanii sufera din cauza unui Guvern, a acestui Guvern care lucreaza impotriva lor. Romania nu este un grup de politicieni corupti; Romania este fiecare om cinstit – oriunde s-ar afla in lume. Si multi au plecat in lume tocmai din cauza coruptiei, dar vor acasa. Guvernul a lovit cu bastoane si grenade propriii cetateni. Imaginile din 10 august nu mint. Presa independenta este si ea amenintata.

La ordinul unui condamnat penal la 10 ani de inchisoare pentru spalare de bani, Dragnea a decis sa pregateasca legi ca sa ingroape si presa independenta. Justitia este primul dusman al PSD si ALDE. Au schimbat legile justitiei ca sa controleze magistratii, au schimbat codurile penale ca sa scape de infractiuni si sa blocheze anchetele. PSD si ALDE se folosesc acum de niste protocoale intre serviciile de informatii si parchete ca sa obtina revizuirea sentintelor de condamnare si sa scape de puscarie. Pentru ca o lege a amnistiei va scoate oamenii in strada. Romanii protesteaza. Romanii nu sunt inerti. Romania este un popor viu si va riposta intotdeauna sa-si apere democratia”.

Dan Nica: „As dori sa fac o prima declaratie care trebuie sa fie foarte clara pentru toata lumea: Romania nu accepta sa fie moneda de schimb in niciun fel de conditii si cu nicio alta tara. Intelegem ca au fost ingrijorari in privinta anumitor state-membre, dar noi cerem – si acest lucru a fost subliniat si de catre prim-vicepresedintele Comisiei Europene – ca fiecare tara sa fie judecata in functie de propriile sale merite. Noi in Romania incercam in acest moment ca toate lucrurile care au tinut de un trecut intunecos, de un sistem judiciar pervertit, de fosti ministri ai Justitiei care au transformat procurorii in propriii servitori, de cei care au reusit sa transforme dintr-o institutie respectabila a judecatorului in persoane timorate, in procurori care au fost fortati sa faca dosare la comanda intr-un sistem independent, controlat doar de catre Consiliul Superior al Magistraturii si in care nimeni niciodata sa nu fie santajat.

Toata lumea in Romania trebuie sa inteleaga un singur lucru: justitia se face doar in sala de judecata si niciodata pe baza de protocoale, pe baza de servicii secrete si pe baza de intelegeri oculte. Si salut aceasta luare de pozitie a Comisiei Europene. Toata lumea trebuie sa stie ca vremurile care au fost nu se mai pot intoarce, cu toate eforturile disperate pe care le fac acesti 'adevarati romani' din sala (cum ar fi Preda si Macovei) si care au reusit sa transforme justitia romana intr-o rusine. Noi aceste lucruri nu le toleram; le vom schimba si le vom schimba asa cum trebuie, in conformitate cu normele democratice.

Acest lucru (n.r. acuzatia ca autoritatile de la Bucuresti pun piedici luptei anticoruptie) face parte din ceea ce inseamna campania de fake news. V-a spus cineva ca in ultimii 5 ani 98% dintre cei trimisi in instante chipurile pentru dosare de coruptie au fost achitati? Vi s-a spus ca toti acesti oameni – care chipurile au fost raportati si catre Comisia Europeana – au fost declarati nevinovati doar in aceste 6 luni? Peste 200 de achitari din partea Directiei Nationale Anticoruptie! Anticoruptia inseamna pentru noi ca cel vinovat sa plateasca si cel nevinovat sa nu plateasca. Justitie pentru unul inseamna justitie pentru toata lumea. Asta este deviza noastra.

Laurentiu Rebega: „Voi spune de la inceput ca in Romania in ultimii ani s-au impus decizii politice care au incalcat unele standarde europene in privinta statului de drept. Aceste decizii au fost luate insa de catre liderul PSD Liviu Dragnea, pentru rezolvarea problemelor sale personale si toti cei care-l sustin aici, in tara, stiu foarte bine.

Este insa obligatoriu sa subliniez in fata Parlamentului European ca nu voi fi de acord ca romanii sa fie pedepsiti pentru ceea ce fac politicienii in tara lor. Si nu, nu trebuie adoptate sanctiuni care vor afecta cetatenii nevinovati ai Romaniei care nu au sustinut niciodata sforariile lui Liviu Dragnea. Daca colegii sai din guvernare sunt complici, atunci masurile trebuie luate contra lor, si nu contra cetatenilor Romaniei. Ii invit deci pe colegii social-democrati si ALDE sa ia atitudine fata de colegii romani care sustin demersul liderului lor politic. Sa-i criticam si sa-i sanctionam pe politicienii vinovati, nu pe cetatenii Romaniei! Romania este o tara pro-europeana”.

Norica Nicolai: „Ca popor pro-european, suntem foarte constructivi si va propun, domnule Timmermans, sa declaram astazi, in plenul Parlamentului de la Strasbourg, ca nu este nevoie de nicio autorizatie si niciun respect fata de lege ca sa protestezi in Europa. Acesta este standardul democratic pe care-l impuneti la Bucuresti. Da, cu siguranta, poate n-am facut foarte mult pentru a combate coruptia la nivel inalt. Si v-as propune, domnule Timmermans, sa rugati anumite state-membre sa nu-si mai prevada in legislatie posibilitatea de a da mite pentru a obtine contracte in strainatate. Intr-adevar: oficiali care se presupune ca ar fi dat mita la Bucuresti nu am vazut niciodata a fi tradusi in curtile noastre de judecata. Sigur, stimati colegi: dublul standard devine astazi, din punctul meu de vedere, o realitate in aceasta dezbatere de la Strasbourg. Asta nu aduce nici mai multa coeziune, nu aduce nici mai multa Europa si este dovada unei lipse de analiza, unei lipse de obiectivitate si a unei lipse de standard.

As intreba Comisia Europeana: desi este obligatoriu, de ce in ultimii ani nu am avut niciun fel de analiza pe situatia coruptiei in toate statele-membre din Uniunea Europeana? Ori va plac doar acestea trei?

Razvan Popa: „Domnule presedinte, cu tot respectul pentru dumneavoastra si pentru aceasta institutie, mi-ar fi placut sa fiti la fel de ferm si cu colegii de acolo, care au vociferat toata sedinta, iar domnul Preda este o rusine pentru aceasta institutie si pentru felul in care nu este in stare sa respecte pe cei care sunt aici si institutia aceasta”.

Emilian Pavel: „Observ ca aveti un comportament foarte partinitor fata de grupul dumneavoastra politic. Ati uitat ca la catch-the-eye nu exista posibilitatea blue card, dar ati tinut neaparat sa o atentionati pe doamna Nicolai ca se vorbeste din picioare. Uitati: eu vorbesc in picioare si va rog frumos sa reprezentati acolo Parlamentul European, si nu grupul dumneavoastra politic. Trebuie sa fiti impartial si sa respectati toti deputatii de aici, nu doar pe ai dumneavoastra”.

Maria Grapini: „Dumneavoastra ati declarat, in momentul in care am ridicat cartonase, la speaking time, ca nu puteti sa dati si catch-the-eye, si cartonas. Eu am avut un cartonas. Nu mi l-ati oferit si nu mi-ati dat nici la catch-the-eye, spunand totusi (asta este democratia – s-o-ntelegem si noi) ca dumneavoastra decideti daca dati cartonase la catch-the-eye, si nu la speaking time. Nu mai inteleg modul de conducere si voi face in scris o scrisoare conducerii Parlamentului”.

Siegfried Muresan: „Stimati colegi, de doi ani de zile, poporul roman se manifesta in strada pentru apararea valorilor europene. Oamenii cer justitie, oamenii cer dreptate, oamenii cer stat de drept si oamenii cer buna guvernare. Si oamenii ies in strada impreuna cu drapelul Uniunii Europene. Si oamenii intreaba: 'Ce poate face Uniunea Europeana pentru noi?' Iar raspunsul nostru, domnule prim-vicepresedinte Timmermans, stimati colegi, trebuie sa fie un raspuns convingator. Trebuie sa fim alaturi de poporul roman, sa aparam impreuna valori europene, sa aparam impreuna modul de viata european. Asta doreste poporul roman si asta trebuie sa facem si noi. Suntem alaturi de poporul roman. Trebuie sa stim totodata ca oamenii se manifesta impotriva unui Guvern care este controlat de presedintele Partidului Social Democrat, care este un infractor condamnat de mai multe ori. Iar cand infractorii fac legi, legile sunt bune pentru infractori, nu sunt bune pentru oameni. De aceea, domnule prim-vicepresedinte Timmermans, dumneavoastra, Comisia Europeana, si noi, Parlamentul, suntem alaturi de popor, trebuie sa fim alaturi de ei, sa aparam valori europene si buna guvernare”.

Ioan Mircea Pascu: „Dezbaterea privind statul de drept in Romania a fost asteptata de romani cu speranta. Ei se asteptau ca Uniunea Europeana sa-i ajute sa scape de sistemul odios expus aici de primul-ministru. Spre amara lor surpriza, in loc de ajutor, romanii primesc apostrofari si amenintari ca daca nu revin imediat la sistemul odios de care incearca sa scape acum, vor fi penalizati. Romanii – printre cei mai pro-europeni cetateni – nu merita asta. Pentru ca romanii adevarati sunt cei multi (care prin votul masiv acordat coalitiei in 2016, i-au cerut acesteia sa le redea drepturile democratice furate de o justitie politizata, controlata de serviciile secrete), si nu cei putini (care dezinformeaza).

Sursa foto: Parlamentul European

Accesari:12017