DUSMANIA LUI TIMMERMANS - Prim-vicepresedintele CE continua atacul mizerabil la adresa independentei Romaniei si intervine fatis in treburile Statului, plangand ca o bocitoare dupa debarcarea lui Kovesi din DNA: "Legile sunt cruciale pentru ca procurorii sa poata sa investigheze... Pana acum activitatea DNA a fost motivul pentru care Comisia a facut o evaluare pozitiva la MCV... Suntem gardianul tratatelor, nu vom ezita sa actionam... Cer autoritatilor romane sa faca pasii necesari"

Miercuri, 3 octombrie 2018 11:52 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

Zi extrem de importanta in Parlamentul European, unde se dezbat modificarile facute de Romania la Legile Justitiei si Codurile penale, dar si ultimele evenimente care au pus in pericol institutiile statului roman, respectiv protestele din 10 august 2018, cand s-a incercat intrarea cu forta in Guvernul Romaniei. Dupa dezbaterile destul de aprinse din comisia LIBE de la Strasbourg de acum doua zile, au urmat acum dezbaterile din plenul Parlamentului European, dezbateri la care, evident, a participat si prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans (foto), prieten al Monicai Macovei, adulat in cercurile #rezist pentru ca se opune permanent schimbarilor din Romania.


Acelasi lucru l-a facut si miercuri, 3 octombrie 2018, in Parlamentul European. Avand primul cuvant, Frans Timmermans a reluat placa in care critica Romania pentru toate modificarile legislative facute, fiind deranjat practic de curajul autoritatilor romane de a legifera, fara acordul Comisiei de la Venetia, al GRECO sau al MCV.

Intr-un nou atac marsav la adresa Romaniei, Frans Timmermans a avertizat ca viitorul MCV va fi dezastruos pentru tara noastra, mai ales dupa ce Laura Codruta Kovesi a fost inlaturata din DNA. Caci, din cate deducem din discursul lui Timmermans, o problema majora a reprezentat-o debarcarea lui Kovesi din DNA, acesta afirmand ca pasajele pozitive din Rapoartele MCV se datorau luptei anticoruptie pe care a dus-o Kovesi.

Cu alte cuvinte, pasajele pozitive din MCV ale lui Timmermans reprezentau defilarile de politicieni in catuse, dosarele facute pe echipe comune SRI-PICCJ, pentru ca apoi, rand pe rand, sa vina achitarile in cascada pentru dosarele fabricate de DNA. Hal de lupta anticoruptie!

Discursul lui Timmermans din plenul Parlamentului European, dar si cele ce au urmat critice la adresa Romaniei a fost prilejul sa constatam ca europarlamentarii #rezist au pierdut complet contactul cu realitatea, ori au acceptat de bunavoie sa fie mintiti si indusi in eroare, caci ceea ce se intampla in Romania, pentru cine are ochi sa vada, este cu totul si cu totul altceva.

Prezentam in continuare discursul sustinut de Frans Timmermans in plenul Parlamentului European:

"Reforma Legilor Justitiei, Codului penal si Codului de procedura penala au dus la ingrijorari din partea multor actori atat din interiorul, cat si din exteriorul Romaniei. Foarte multi romani sunt ingrijorati ca modificarile propuse la aceste legi ar putea sa submineze lupta care dateaza de mult timp impotriva coruptiei si sa submineze Justitia. Acestea sunt ingrijorari pe care Comisia le impartaseste.

Ca si gardian la tratatelor, gardian al valorilor fundamentale, Comisia intervine, pe baza unei analize de facto foarte precise si se angajeaza intr-un dialog cu autoritatile. Si din acest punct de vedere, Comisia Europeana are o abordare clinica si neparinitoare. Acesta este cazul pentru Romania, dar si pentru orice alt stat membru, de aceea eu vreau sa fac un inventar al ultimelor evolutii din Romania.

In ceea ce priveste Legile Justitie, care dateaza din 2004, definesc statutul magistratilor, judecatorilor si procurorilor, organizara judiciara si organizarea si functionarea CSM. In ultimul an, aceste legi au fost amendate de catre Parlamentul European si au fost contestate de mai multe ori in fata Curtii Constitutionale. Aceasta a atras critici din partea institutiilor din Romania, dar si din afara. Consiliul European, prin institutia sa GRECO, a adoptat un raport in martie, dar si Comisia de la Venetia a fost extrem de critic in ceea ce priveste independenta justitiei, eficienta si calitatea sa. Aceasta a facut o serie de recomandari, iar opinia finala va fi adoptata la finalul acestei luni.

Stiu ca Parlamentul va fi extrem de atent la acest aviz, cum voi fi si noi la Comisie. Insa, ceea ce este clar este ca Parlamentul Romaniei nu a dat pana acum semne ca raspunde la recomandarile primite.

In al doilea rand, in ceea ce priveste modificarile Codului penal si Codului de procedura penala, in mai, Parlamentul European a lansat o procedura pentru a le amenda pe amandoua. Ele au fost trecute dupa aceea in iunie si iulie, iar autoritatile de punere in aplicare a legilor si-au exprimat ingrijorarile lor. Amendamentele au fost contestate in fata Curtii Constitutionale si se aseapta sentintele la jumatate lunii octombrie.

Comisia de la Venetia pregateste un alt aviz pe aceste Coduri, are probabil va fi adoptat in octombrie. Aceste legi sunt cruciale pentru ca procurorii sa poata sa investigheze si sa trimita in judecata persoanele care se fac vinovate de coruptie si sunt esentile pentru eficienta justitiei.

Climatul necesar pentru o reforma s-a deteriorat din cauza protocoalelor secrete intre PICCJ si SRI. Eu cer ca autortiatile romane sa lanseze o investigatie asupra acestor protocoale pentru ca, totusi, este nevoie de o independenta a Justitiei pentru ca aceste reforme la codul penal si codul de procedura penala trebuie sa fie vazute ca un pachet. Ele nu trebuie sa aiba in niciun caz un impact negativ asupra independentei Justitiei si nici impotriva tuturor eforturilor in acest sens. Comisia a discutat la cel mai inalt nivel cu Romania si si-a transmis aceste ingrijorarari si public. Am examinat textele care au fost adoptate de catre Parlamentul European pentru ca sa putem vedea si public care este impactul lor, cerem mai multe clarificari in legatura cu felul specific in care trebuie sa fie interpretate aceste legi.

In ceea ce priveste procedura de demitere a sefei DNA si evaluarea acestei proceduri, as dori sa va amintesc ca pana acum activitatea DNA a fost motivul pentru care Comisia a facut o evaluare pozitiva la ultimul MCV din ianuarie 2017.

Mai mult decat atat, procedurile robuste si independente pentru numirea si revocarea procurorilor sefi au fost intotdeauna elementele cheie din recomandarile noastre. Comisia a recomandat de asemenea ca autoritatile romane sa ceara ajutorul Comisiei de la Venetia in acest sens. Aceasta ramane una din recomandarile cele mai importante din cadrul MCV.

Stimati deputati in PE, urmarim ultimele evolutii din Romania cu multa ingrijorare. Independenta sistemului judiciar din Romania si capacitate sa de a combate coruptia sunt esentiale si sunt jaloane pentru a avea o Romanie puternica in Uniunea Europeana.

Am vazut progrese substantiale in trecut, insa acum lucruri merg inapoi intr-un fel care ar putea sa fie daunator pentru locul pe care si l-a construit Romania ca stat membru in UE. Comisia a cerut de multe ori sa contiue acest curs si creeze un consens pentru a putea face pasi inainte. Si as vrea sa lansez acest apel si astazi. As dori sa subliniez inca o data ca pana acum Comisia a fost si va fi in continuare gata sa sustina autoritatile romane in acest proces. Am incredere ca dialogul va continua, si vom fi meticulosi si precisi in toate elementele si propunerile pe care vrem sa le discutam cu autoritatile romane.

Ultimele evolutii sunt o sursa de ingrijorare pentru Comisie. Daca sunt adoptate fara corectii, aceste legi modificare, CP si CPP, vor periclita autonomia sistemului judiciar pentru a putea combate eficient coruptia si fenomenul crimei organizate. Aceste chestiuni au dus inainte la un raport pozitivi inainte.

Noi vom raporta concluziile noastre in urmatorul MCV. Veti putea vedea ceea ce s-a scris in MCV din 2017 si in noiembrie fata de ianuarie. Situatia s-a deteriorat. Presedintele Juncker si cu mine am facut o declaratie anul acesta unde ne-am exprimat ingrijorarea catre unde se merge. Am spus atunci ca ireversibilitatea progresului care a fost obtinut pana acum in cadrul MCV este o conditie esentiala pentru a putea sa eliminam acest mecanism, pentru ca daca nu, mecanismul nu va putea fi abandonat.

Vrea sa va spun ca Comisia va trage si concluziile necesare daca exista conflicte de interese in legile care se promulga, care ar putea impiedica combatarea coruptiei. Aceasta inseamna sa urmarim de fapt recomandarile din MCV. Asta trebuie sa faca Romania, sa respecte recomandarile Comisiei de la Venetia si recomandarile GRECO. Pentru ca suntem gardianul tratatelor nu vom ezita sa actionam atunci cand trebuie sa asiguram compatibilitatea cu tratatele europene. Comisia va folosi toate mijloacele care ii stau la dispozitie, fie ca e vorba de MCV, sau altele.

Comisia cere Romaniei sa puna din nou pe cursul pozitiv reforma in Romania si aceasta inseamna sa faca pasi inainte, nu inapoi si sa se abtina de la orice pasi care ar putea sa inverseze progresul care s-a inregistrat in ultimii ani. Eu cred sincer ca inca mai avem o sansa sa schimbam situatia. Legile acestea nu au fost inca promulgate si nu este inca prea tarziu ca autoritatile romane sa schimbe aceasta tendinta. Ca de obicei, va stam la dispozitie ca sa va ajutam, dar ca de obicei, responsabilitatea este la autoritatile romane. Si cer autoritatilor romane sa faca pasii necesari."

Accesari:4193