EFECTELE SECHESTRULUI DIICOT DIN DOSARUL ROMPETROL 2 - KazMunaiGas opreste investitiile in Romania. Azamat Zhangulov, vicepresedinte KMG International: "Cand exista un sechestru pe active, cand situatia legala in tara nu e clara, cand ai parte de un tratament care nu este normal, nu ne putem continua investitiile". KMG International a notificat Guvernul Romaniei, dar nu a primit raspuns. Urmeaza Tribunalul International?

Marţi, 27 septembrie 2016 15:27 | Scris de L.J. | pdf | print | email

In urma cu o zi, Lumeajustitiei.ro semnala ca modul de ancheta in dosarul "Rompetrol 2" ar putea avea efecte nefericite, in conditiile in care investitorii incep sa ocoleasca Romania si sa o considere "cu grad de risc ridicat pentru afaceri". Marti, Radio France International (RFI) a dat publicitatii un interviu cu Azamat Zhangulov (foto), vicepresedinte al KMG International. Acesta afirma ca in contextul anchetei existente la DIICOT si al sechestrului impus de autoritati, termenul de finalizare a tranzactiei prin care firma chineza CEFC urma sa devina proprietar al grupului Rompetrol este renegociat. In cadrul investigatiei redeschise de DIICOT intr-un dosar disjuns din cel in care, in urma cu zece ani, Dinu Patriciu fusese trimis in judecata, procurorii au instituit sechestru pe actiunile KMGI in cadrul Rompetrol Rafinare si pe activele Rompetrol Rafinare.


Vicepresedintele KMG International, Azamat Zhangulov, a facut declaratii ingrijoratoare legate de continuarea investitiilor in Romania (conform unui studiu KMGI contribuie cu 3% din bugetul Romaniei) in cadrul unui amplu interviu la RFI: "Consideram ca acest tip de masuri preventive este absolut excesiv. Aceasta este una dintre consecintele investigatiei, care nu este inca finalizata. Operatiunile curente sunt derulate in conditii normale, asadar operam in mod normal, fara impact asupra activitatii. Dar sechestrul asupra actiunilor si activelor nu ne permit sa continuam investitiile si operatiunile de modernizare a instalatiilor. Aceasta este de fapt cea mai mare problema. Avem o rafinarie cu o vechime de aproape 40 de ani si permanent trebuie sa modernizam instalatiile si sa imbunatatim activitatea companiei, iar sechestrul nu ne permite sa facem acest lucru. Asadar, trebuie sa mentinem, potrivit sechestrului, activele vechi in conditia existenta, aceasta este situatia. La nivel general, reconsideram, de asemenea, programul de investitii. Programul de investitii din Romania este oprit deoarece nu putem investi fara sa stim ca investitiile noastre sunt sigure. Ce am facut noi, a fost ca mai intai sa trimitem o notificare de disputa privind investitiile catre statul roman, pe 26 iulie, pentru a preveni autoritatile cu privire la consecintele acestor actiuni legale si a arata ca aceste actiuni ne creeaza prejudicii. Acestea sunt contrare Tratatului Cartei Energiei si celorlalte tratate bilaterale privind investitiile semnate de Romania. Vedem ca drepturile noastre in calitate de investitori internayionali au fost afectate".

Vorbind despre consecintele unui litigiu international intre colosul KazMunaiGas si Statul Roman, Azamat Zhangulov a explicat in cadrul interviului la RFI cine si ce va pierde dintr-un astfel de posibil proces: "Nu am primit deocamdata nici un raspuns de la guvern ca urmare a acestei notificari. In mod normal, exista o perioada, o asa-numita perioada de preaviz, care urmeaza acestei notificari, care permite celor doua parti sa negocieze sau sa inceapa negocierile inaintea depunerii unei plangeri oficiale la tribunalul international. Au trecut deja doua luni de la trimiterea notificarii de disputa privind investitiile fara sa vedem niciun progres din partea autoritatilor romane in ceea ce priveste infiintarea unei comisii si inceperea negocierilor. Suntem inca in acest stadiu al procedurii, astfel ca speram ca astfel de masuri sa fie luate in curand deoarece nu vedem niciun motiv pentru care guvernul nu ar negocia si nu ar dori gasirea unei solutii amiabile. Consecintele unui proces real nu sunt benefice nici pentru stat, nici pentru KMG International (…) Termenul initial de finalizare a tranzactiei era septembrie – octombrie. Desigur, dupa instituirea sechestrului asupra activelor, partenerii nostri si-au exprimat ingrijorarea cu privire la viitorul acordului. Am derulat cateva runde de discutii cu ei pentru a gasi solutii, deoarece baza acestui acord este solida, parteneriatul pe care il avem cu partenerii nostri strategici este in vigoare, iar ideea este a colabora in cadrul planurilor viitoare de dezvoltare ale companiei este solida. Cautam solutii de a continua cooperarea, fara niciun impact negativ al sechestrului. Nu este usor, este o situatie destul de delicata, iar noi trebuie sa ne asiguram partenerii ca nicio actiune a autoritatilor statului nu va influenta obiectivul acordului".

Este ciudat ca ancheta DIICOT s-a redeschis dupa 12 ani

Iata si care este opinia vicepresedintelui KMG International despre dosarul de la DIICOT, si contextul politic in care s-a reluat aceasta investigatie: ”Desigur, este ciudat ca aceasta investigatie are loc la 12 ani dupa perioada investigata (deoarece aspectele care sunt cercetate acum se refera la perioada 1998 – 2004, adica cu destul de mult timp in urma). Nu ni se pare normala aceasta situatie, pentru ca au trecut atatia ani si intrebarea este de ce tocmai acum si nu stim raspunsul. In mod normal, lucrurile nu ar trebui sa se intample asa. De asemenea, avand in vedere mediul local reprezentat de autoritatile romane, nu presupunem existenta unor conexiuni intre actiunile guvernului si cele ale procurorilor fata de companiile internationale. Speram ca aceste structuri sa lucreze impreuna pentru a respecta obligatiile internationale, conform tratatelor internationale. Pentru ca ceea ce observam in prezent este ca ne sunt afectate drepturile. Desigur, ca suntem pregatiti pentru dispute legale pe un termen mai lung, am angajat in acest sens avocati profesionisti din diverse arii de expertiza si suntem gata sa ne aparam drepturile in toate modurile legale posibile, in Romania sau la nivel international. Suntem pregatiti pentru asta. Dar, desigur, speram ca turbulentele sa treaca dupa alegeri si sa putem gasi o modalitate normala de a rezolva aceste aspecte. Programul de investitii, sa spunem, investitorii cauta in mod normal locatii sigure. Prin urmare astazi, cand exista un sechestru pe active, cand situatia legala in tara nu este clara, cand ai parte de un tratament care poate parea ciudat sau, cel putin, nu este normal, desigur ca nu ne putem continua investitiile intr-un astfel de mediu. Acest lucru ar insemna sa facem investitii cu un grad ridicat de risc, or nu este politica noastra sa investim in astfel de active, care sunt considerate foarte riscante. La nivel regional, exista cateva tari care ofera termeni, conditii mai bune si desigur dorim sa mergem in aceste tari. Dar lucrurile se pot schimba. Din punct devedere strategic, al fundamentelor si al situatiei economice, Romania este un loc bun pentru investitii. Poate in curand va fi de asemenea si un timp potrivit pentru investitii".

Accesari:5815