19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PE PLACUL PUTERII - Raportul CE pe Justitie cere decizii rapide in dosarele de mare coruptie de la Inalta Curte si confiscarea averilor ilicite

Scris de: L.J. | pdf | print

20 July 2011 16:07
Vizualizari: 10730

Raportul de tara a fost facut public miercuri de Comisia Europeana, principalele recomandari ale Comisiei in ceea ce priveste sistemul judiciar fiind "asigurarea unui act de justitie mai transparent si mai eficient, in special prin consolidarea capacitatii si a raspunderii Consiliului Superior al Magistraturii, instituirea unei agentii de integritate cu responsabilitati privind verificarea averilor, a incompatibilitatilor si a potentialelor conflicte de interese, cu rolul de a pronunta hotarari cu caracter obligatoriu, pe baza carora sa se poata aplica sanctiuni disuasive, investigatii profesioniste si impartiale in legatura cu acuzatii de coruptie la nivel inalt, adoptarea unor masuri suplimentare pentru prevenirea si combaterea coruptiei,in special la nivelul administratiei locale". Mai mult, Comisia critica Inalta Curte pentru modul in care intelege sa judece dosarele de mare coruptie, adica acordand termene “nejustificate”, riscand ca dosarele sa ajunga sa nu mai poata fi judecate, odata intervenita prescriptia. Totodata, Comisia a laudat activitatea Directiei Nationale Anticoruptie, dar si a Parchetului General, criticand in acelasi timp ANI si Parlamentul pentru ca, in anumite cauze, a incercat sa impiedice ancheta procurorilor sau a refuzat sa dea aviz favorabil pentru extinderea acesteia.


Obiectivele pe care Romania trebuie sa le atinga pana la urmatorul raport de tara

Comisia Europeana a aratat ca Romania trebuie sa adopte "masuri suplimentare pentru prevenirea si combaterea coruptiei, in special la nivelul administratiei locale". Romania, trebuie, de asemenea, sa ia masuri pentru "asigurarea unui act de justitie mai transparent si mai eficient,in special prin consolidarea capacitatii si a raspunderii Consiliului Superior al Magistraturii”, sa asigure"instituirea, astfel cum s-a prevazut, a unei agentii de integritate cu responsabilitati privind verificarea averilor, a incompatibilitatilor si a potentialelor conflicte de interese, cu rolul de a pronunta hotarari cu caracter obligatoriu, pe baza carora sa se poata aplica sanctiuni disuasive". Totodata, tara noastra este tinuta sa intreprinda in continuare"investigatii profesioniste si impartiale in legatura cu acuzatii de coruptie la nivel inalt" dar si sa "adopte masuri suplimentare pentru prevenirea si combaterea coruptiei, in special la nivelul administratiei locale".Totodata, Comisia a mai constatat ca, de la ultimul raport, Romania a luat masuri semnificative pentru a imbunatati procedurile judiciare si a luat masuri pentru implementarea celor patru Coduri, a raspuns rapid la recomandarea CE si a adoptat rapid un nou cadru pentru functionarea ANI, si si-a revizuit in parte sistemul judiciar. Ca atare, CE a recomandat ca progresele in domeniul combaterii coruptiei sa fie continuate, iar procesele in cazurile de inalta coruptie sa fie grabite, pentru a nu se prescrie. Comisia Europeana a precizat cateva domenii in care tara noastra mai are de lucrat, pentru a exista posibilitatea ridicarii mecanismului de cooperare si verificare. Astfel, CE a notat ca “sunt necesare masuri suplimentare anticoruptie, mai ales in administratia locala”, “este necesar un angajament pentru rezultate mai bune in confiscarea averilor”, “Parlamentul trebuie sa sprijine lupta impotriva coruptiei”, “sunt necesare masuri pentru intrarea in vigoare a Codului Civil”, se asteapta “rezultate concrete in anchetele vizand spalarea banilor si o legislatie care sa permita confiscarea extinsa a averilor”, sunt cerute “decizii transparente si obiective in managementul sistemului judiciar”, pronuntarile in dosarele de mare coruptie trebuie sa fie mai rapide, de asemenea, este necesara grabirea instrumentarii marii coruptii si norme de ridicare a imunitatii parlamentare.

CE: “Averile nejustificate trebuie confiscate”

In ceea ce priveste tema raspandita in piata de mai bine de doua luni, aceea a confiscarii averilor ilicite, CE a apreciat ca tara noastra are nevoie sa ia masuri in vederea confiscarii activelor nejustificate, dar si masuri pentru implementarea noilor Coduri juridice. "In Romania, bunurile obtinute in mod ilegal sunt confiscate intr-o foarte mica masura, in principal din cauza posibilitatilor limitate de confiscare prevazute de lege, a practicilor judiciare restrictive si a lipsei unui comportament proactiv din partea organelor de urmarire penala". Comisia noteaza ca, potrivit statisticilor furnizate de autoritatile romane, in 2010, s-au pronuntat ordine de confiscare definitivaimpotriva bunurilor obtinute in mod ilicit care decurg din toate tipurile de infractiuni, in valoare totala de 1,8 milioane de euro, din care au fost recuperate efectiv doar 0,2 milioane de euro. Totodata, raportul noteazaca procurorul general face eforturi pentru a rezolva problemele legate de lipsa unui comportament proactiv din partea organelor de urmarire penala, dar se confrunta cu problema resurselor umane si, in special, cu cea a cadrului legal.

"In practica, bunurile obtinute in mod ilegal pot fi confiscate doar daca acestea sunt consecinta directa a unei infractiuni pentru care s-a pronuntat o sentinta de condamnare sau atunci cand acestea sunt legate de prejudicii provocate de o infractiune dovedita. Exista, de asemenea, probleme legate de confiscarea bunurilor transferate catreterti.In acest fel, o parte semnificativa din bunurile obtinute in mod ilegal nu sunt supuse controlului juridic, fapt ilustrat recent in cazul anchetelor de coruptie pe scara largain cadrul politiei vamale si de frontiera, in care se preconizeaza confiscarea numai a unei mici parti din bunuri, desi se poate presupune ca aceste activitati infractionale s-au desfasuratin mod sistematic intr-o perioada lunga de timp".

ANI a dat prea putine sanctiuni, si acelea nesemnificative

In ceea ce priveste noile coduri, implementarea acestora, dar si modul in care functioneaza ANI si colaborarea acesteia cu alte institutii ale statului, CE a notat urmatoarele: "In perioada urmatoare va fi necesar un angajament continuu pentru a pune in aplicare noile coduri, pentru a adopta deciziile necesare restructurarii sistemului judiciar, pentru a consolida politica anticoruptie si pentru a se inregistra rezultate mai bune in confiscarea bunurilor a caror provenienta nu poate fi justificata si in aplicarea de sanctiuni disuasive in cazurile de incompatibilitate". Totodata, CE subliniaza ca, "de la ultima evaluare a Comisiei, din iulie 2010, Romania a luat masuri semnificative de imbunatatire a eficacitatii justitiei, a modificat temeiul juridic al Agentiei Nationale de Integritate, a continuat pregatirile pentru punerea in aplicare a celor patru noi coduri, a lansat pregatirile pentru o revizuire a modului de functionare a sistemului judiciar si a efectuat un studiu de impact al politicii sale anticoruptie".Desi ANI si-a imbunatatit metodologia si eficienta investigatiilor sale, solutiile aplicate de organele competente judiciare si administrative sunt adesea nesatisfacatoare, a mentionat CE. Mai mult, Comisia apreciaza ca ANI a aplicat putine sanctiuni, si acelea nesemnificative.Multe dintre deciziile instantelor privind conflicte de interese in sfera achizitiilor publice, in general, vin prea tarziu.Mai mult, Comisia de Investigatie a Averilor infiintata prin Legea revizuita a ANI la nivelul curtilor de apel, pare ca se pronunta de facto asupra temeiniciei cazurilor transmise de ANI, desi nu este parte a misiunii sale. Conform CE, o astfel de procedura nu doar intarzie procesul judiciar de luare a deciziilor, dar si dubleaza rolul curtilor de apel, care ar trebui sa fie competente sa se pronunte asupra cazurilor ANI. Pentru acest motiv, spune raportul, este necesar sa fie luate masuri pentru a evita practica inconsecventa a Comisiei de Investigare a Averilor, respectiv sa fie adus un amendament la lege, care sa permita ANI sa recureze deciziile acestei Comisii. De la ultima evaluare anuala a Comisiei, noteaza documentul, doar doua cazuri de bunuri nejustificate au fost confirmate de catre curtile de prima instanta. In acelasi timp, un numar important de cazuri investigate, conform vechii legi, au fost pierdute din cauza implinirii termenelor de prescriptie, care au fost introduse in Legea revizuita a ANI in august 2010.

Cazurile de mare coruptie trebuie judecate mai repede

Cu privire la judecarea mai repede a dosarelor de mare coruptie, CE a mentionat in raport ca: "Trebuie intreprinse actiuni urgente pentru a accelera solutionarea unui numar important de dosare de coruptie la nivel inalt si pentru a evita inchiderea acestora din cauza implinirii termenului de prescriptie.Lupta impotriva coruptiei ar trebui sa ramana o prioritate majora si ar trebui sa se bucure de sprijinul Parlamentului", se arata in raport. Documentul noteaza ca "ar trebui adoptate masuri urgente pentru a imbunatati recuperarea produselor infractiunii, urmarirea in justitie a cazurilor de spalare de bani, precum si protectia impotriva conflictelor de interese in gestionarea fondurilor publice".

DNA este convingatoare in lupta impotriva coruptiei

"Rezultatele Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) privind investigarea si urmarirea penala a cazurilor de coruptie la nivel inalt, inclusiv a cazurilor in care sunt implicati fosti sau actuali membri ai Parlamentului sau ai Guvernului, sunt in continuare convingatoare si s-a putut constata o crestere a numarului de condamnari". Raportul a mentionatca, incepand din luna iulie 2010, DNA a deschis 269 de noi cazuri si a dispus trimiterea in judecata a 611 invinuiti implicati in 159 de dosare. Statisticile DNA arata ca, in ultimii 5 ani, peste 90% din dosarele trimise in instanta au dus la condamnari si ca 90% din toate anchetele dureaza maximum un an si jumatate.



Comentarii

# Baselinos date 21 July 2011 07:10 +2

Prima avere care trebuie confiscata este a lui Traian Basescu.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva