TIMMERMANS DENIGREAZA ROMANIA, LAZARICA INGANA – Procurorul General Augustin Lazar aplauda atacul nepermis al prim-vicepresedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans la adresa suveranitatii si independentei Romaniei: "Este si ingrijorarea magistratilor romani in legatura cu modul cum au evoluat lucrurile, in mod deosebit aceasta presiune se resimte asupra institutiilor judiciare romanesti". Intrebat de evaluare, Lazar ridica din umeri: "Mi-am facut datoria"

Marţi, 2 octombrie 2018 15:40 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

Declaratii halucinante ale Procurorului General al Romaniei Augustin Lazar (foto). Prezent marti, 2 octombrie 2018, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, Augustin Lazar a avut prilejul de a comenta in fata microfoanelor cele mai recente pozitii ale oficialilor europeni privitoare la Justitia din Romania, modificarile legislative asupra Legilor Justitiei si Codurilor penale si civile, axandu-se in principal pe afirmatiile facute luni seara, 1 octombrie 2018, de prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans. Intrebat ce opinie are despre criticile lansate de Timmermans la adresa institutiilor Statului roman si despre "ingrijorarile" acestuia despre modul de legiferare, Augustin Lazar nu a ezitat sa isi declare sustinerea pentru pozitia prim-vicepresedintelui CE, dar si sa justifice acuzatiile sale.


Mai exact, Augustin Lazar a afirmat ca ingrijorarile lui Timmermans sunt aceleasi ca ale magistratilor romani, procurorul general lasand sa se inteleaga ca judecatorii si procurorii din Romania sunt la fel de preocupati ca si Timmermans in legatura cu "modul cum au evoluat lucrurile", vorbind despre o "presiune se resimte asupra institutiilor judiciare romanesti".

Despre ce presiune o vorbi Augustin Lazar si in numele caror magistrati romani indrazneste sa pretinda o ingrijorare?

Singura ingrijorare legitima ar trebui sa fie cea privitoare la un atac fatis la adresa suveranitatii si independentei Statului Roman din partea unor demnitari europeni, care nu au niciun drept sa interfereze in treburile interne ale Romaniei. Si totusi o fac, in aplauzele unora precum Augustin Lazar.

Din analiza tuturor evenimentelor actuale, este evident ca Parlamentul Romaniei nu a facut decat sa isi indeplineasca rolul constitutional, acela de a legifera in domeniul Justitiei, iar institutiilor din sistemul judiciar nerevenindu-le alta obligatie decat de a pune in aplicare legile adoptate.

In acelasi timp, singurele presiuni simtite asupra Justitiei din Romania au fost, pentru orice observator impartial, cele venite din exterior, chiar si din partea Comisiei Europene si a Parlamentului European. Ce tara mai exista in Uniunea Europeana care sa permita unor oficiali straini sa dicteze modul in care trebuie sa se legifereze si sa isi dea cu parerea despre cum ar trebui sa reactioneze magistratii in fata acestor modificari legislative?

Sustinerea pe care Lazar si-o exprima deschis fata de afirmatiile lui Timmermans este cu atat mai ingrijoratoare cu cat poate fi interpretata si ca o alaturare la conceptele sustinute cu atata foc de gruparile #rezistente. Grupari care, ce sa vedeti, sustin si promoveaza fix atitudini anti-romanesti precum cele manifestate de prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans.

Iata ce a declarat Augustin Lazar in fata jurnalistilor prezenti in fata sediului Consiliuului Superior al Magistraturii:

"Declaratiile au fost date in contextul in care sistemul judiciar romanesc este examinat, evaluat periodic, in legatura cu modul in care isi indeplineste obligatiile pe care si le-a asumat prin tratatul de aderare, niste obligatii care sunt examinate prin MCV. De altfel, in aceste zile, expertii Comisiei Europene vin sa evalueze stadiul, modul in care s-au respectat obligatiile respective. Am vazut ingrijorarea prim-vicepresedintelui Timmermans. De fapt, este si ingrijorarea magistratilor romani in legatura cu modul cum au evoluat lucrurile, in mod deosebit aceasta presiune se resimte asupra institutiilor judiciare romanesti. Noi suntem la datorie si ne facem datoria".

Cand e vorba despre evaluare, Lazar devine mielusel

Pe de alta parte, intrebat despre evalularea activitatii sale profesionale, pe care ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat ca a finalizat-o, urmand sa faca publice rezultate la inceputul saptamanii viitoare, procurorul general Augustin Lazar isi schimba nu doar atitudinea, dar si tonul. Ridicand din umeri, aparent neputincios si ratacit, Augustin Lazar s-a aparat sustinand ca si-a facut datoria, iar in toti cei 36 de ani de activitate a fost evaluat doar cu calificativul "foarte bine":
"Eu sunt evaluat de 36 de ani. Am avut numai calificativul foarte bine. Intotdeauna mi-am facut datoria asa cum prevede fisa postului de procuror si aceasta mi-a permis sa evoluez pana la aceasta functie de procuror general al Parchetului Inaltei Curti. Intotdeauna m-am straduit sa imi indeplinesc atributiile cu profesionalism si onestitate".

Accesari:3949