UNEALTA COLONIZATORILOR – Europarlamentarii Norica Nicolai, Victor Bostinaru si Emilian Pavel acuza propulasarea lui Kovesi la Parchetul European: „Daca va castiga, va fi un bun executant de ordine politice impotriva statelor din estul Europei... S-a dovedit ca in spatele doamnei Kovesi era un lobby si erau interese cu mult mai mari decat cele pe care ni le putem imagina la prima vedere... Punand sef un om cu foarte multe suspiciuni asupra sa, riscam sa plece dintre cele 22 de state-membre EPPO”

Joi, 28 februarie 2019 16:31 | Scris de Valentin BUSUIOC | pdf | print | email

Toti ochii pe Consiliul European! Dupa ce majoritatea europarlamentarilor din comisiile CONT si LIBE au votat-o pe fosta sefa DNA Laura Kovesi (foto 1) pentru postul de Procuror Public European, urmeaza cea mai dura parte: negocieri intre Parlamentul si Consiliul Uniunii Europene.

In acest context, Lumea Juridica (www.Juri.ro) a discutat cu europarlamentarii PSD Victor Bostinaru (foto 2) si Emilian Pavel (foto 4), precum si cu eurodeputata ALDE Norica Nicolai (foto 3) deopotriva despre jocurile de putere care au adus-o pe Kovesi pana in acest punct (click aici pentru a citi).


"Germania si-a sacrificat in mod profund dezonorabil propriul sau candidat, pentru a o privilegia pe Kovesi"

Astfel, vicepresedintele grupului S&D Victor Bostinaru a atras atentia asupra faptului ca europarlamentarii care au votat-o pe Kovesi marti si miercuri in comisiile CONT (Control bugetar), respectiv LIBE (Libertati civile, justitie si afaceri interne) nu au tinut cont de doua scandaluri majore din ultimul an legate de numele Laurei Kovesi. Este vorba mai intai despre revocarea de la conducerea DNA din cauza incalcarii Constitutiei si apoi despre dosarul de coruptie deschis pe numele aceleiasi Laura Kovesi, pentru presupuse fapte de luare de mita, marturie mincinoasa si abuz in serviciu.

In plus, Victor Bostinaru nu a exclus varianta ca voturile pro-Kovesi din comisiile CONT si LIBE sa fie rasturnate in perioada imediat urmatoare, in negocierea dintre Parlamentul si Consiliul European. Europarlamentarul nu a uitat nici Serviciul Roman de Informatii si pe fostul sef operativ al SRI, Florian Coldea, Bostinaru mentionand ca Laura Kovesi nu va mai beneficia in fruntea Parchetului European (EPPO) de sprijinul principalului serviciu secret din Romania. Alta situatie delicata care o va astepta pe Kovesi la Bruxelles va fi – potrivit lui Victor Bostinaru – anchetarea unor dosare vizand mari corporatii. In acest context, eurodeputatul PSD a amintit dosarele Microsoft si EADS din Romania, soldate cu sentinte ridicole sau de-a dreptul cu clasari: “Toate aceste lucruri n-au contat si s-a dovedit ca in spatele doamnei Kovesi era un lobby si erau interese cu mult mai mari decat cele pe care ni le putem imagina la prima vedere. Spun asta gandindu-ma la un lucru simplu: Germania si-a sacrificat in mod profund dezonorabil propriul sau candidat, pentru a o privilegia pe doamna Kovesi. Asadar este limpede ca atunci cand ai un asemenea spate si o motivatie politica atat de inalta, chiar si la scoruri stranse, s-a reusit salvarea candidatului manciurian. In confruntarea de astazi, s-a vazut inca o data ca Germania a invins Franta. Germania, cu toata masina sa de impins candidatul partidei, a reusit sa umileasca Franta”.

Click aici pentru a citi declaratiile lui Victor Bostinaru despre Kovesi

"Afirmatia ca fraudele si coruptia sunt specifice estului Europei contureaza un anume tip de abordare si de atitudine atat pentru Kovesi"

La randul ei, vicepresedinta eurogrupului ALDE Norica Nicolai a sustinut ca fosta sefa DNA va continua sa execute ordine politice si – mai mult – sa actioneze in spiritul unei Europe cu doua viteze, in care unele state membre sunt marginalizate. Concret, Nicolai s-a referit la persecutarea tarilor est-europene. Totusi, vicepresedinta ALDE Europa a dat de inteles ca situatia s-ar putea intoarce la 180 de grade, in urma negocierilor dintre Consiliul European si Parlamentul European. Aceasta intrucat Consiliul a demonstrat pana acum ca il sustine puternic pe candidatul francez, Jean-Francois Bohnert: "Dupa ceea ce s-a intamplat ieri si azi in Parlament si dupa unele afirmatii, am certitudinea ca doamna Kovesi va fi folosita in batalia pentru Europa cu doua viteze. Pentru ca afirmatia ca fraudele si coruptia sunt specifice estului Europei este una total neadevarata si care contureaza un anume tip de abordare si de atitudine atat pentru doamna Kovesi, cat si pentru cei care au sustinut-o".

Click aici pentru a citi declaratiile Noricai Nicolai despre Kovesi

"Punand procuror-sef un om cu foarte multe suspiciuni asupra sa (n.r. in contextul in care Laura Kovesi este suspecta in dosarul instrumentat de SIIJ), nu stiu cum vom reusi sa convingem celelalte 6 state-membre care inca nu sunt membri sa vina"

Nu in ultimul rand, eurodeputatul PSD Emilian Pavel (membru in Comisia LIBE) a subliniat ca votul din comisiile CONT si LIBE a fost unul politic, influentat de popularii europeni. De asemenea, europarlamentarul a explicat pentru care este procedura ce va urma. Totodata, Pavel a explicat ca in situatia in care Kovesi nu va castiga postul de Procuror Public European, se va declansa o campanie de victimizare a acesteia si chiar de lansare in politica.

Pe de alta parte, avand in vedere dosarul in care Laura Kovesi este urmarita penal de catre Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ), Emilian Pavel a subliniat ca Parchetul European va fi puternic decredibilizat inca de la infiintarea lui. Iar aceasta decredibilizare risca sa provoace retragerea unor state-membre care fac in prezent parte dintre fondatoarele EPPO. In plus, europarlamentarul PSD a remarcat faptul ca atat la votul de marti din Comisia CONT, cat si la cel de miercuri din Comisia LIBE au fost prezenti eurodeputati care nu aveau ce sa caute acolo, nefiind membri ai acelor comisii. In schimb, au absentat alesi europeni care ar fi trebuit sa ia parte la procedurile de votare, fiind membri in respectivele comisii:

“Toate suspiciunile care sunt in jurul doamnei Kovesi nu sunt benefice primului procuror-sef european. Bun, am inteles: popularii au vrut s-o impuna. Dar impunand-o, au politizat foarte mult aceasta dezbatere si aceasta institutie. Noi incercam, prin aceasta institutie, sa cream un Parchet European la care inca nu participa toate statele-membre. Or, punand procuror-sef un om cu foarte multe suspiciuni asupra sa (n.r. in contextul in care Laura Kovesi este suspecta in dosarul instrumentat de SIIJ), nu stiu cum vom reusi sa convingem celelalte 6 state-membre care inca nu sunt membri sa vina. Mai mult decat atat: riscam sa plece dintre cele 22 care au acceptat deja sa vina, ultimul venit fiind chiar Olanda”.

Click aici pentru a citi declaratiile lui Emilian Pavel despre Kovesi

Accesari:3718