23 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ANTICORUPTI CU CAS LA GURA – Procurorul PICCJ Cristian Lazar acuza deprofesionalizarea DNA cu procurori de parchete de judecatorii: ”Alcatuirea corpului de procurori ai DNA cu precadere din randul procurorilor care provin de la parchetele de pe langa judecatorii, fara sa fi desfasurat, anterior, activitatii de urmarire penala in domeniul investigarii de coruptie genereaza vulnerabilitati”. Lazar distruge managementul lui Kovesi (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

29 July 2018 12:30
Vizualizari: 9810

Managementul Laurei Kovesi la DNA este facut praf chiar de un sef din PICCJ. Ne referim la adjunctul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurorul Cristian Lazar. Desi nu a reusit sa il convinga pe ministrul Justitiei Tudorel Toader ca merita sa ocupe sefia DNA, procurorul Lazar a identificat, cat se poate de corect credem noi, cateva dintre cauzele care au provocat prabusirea parchetului anticoruptie sub conducerea revocatei Laura Kovesi. Cristian Lazar a acuzat deprofesionalizarea DNA prin aducerea in Directie a unor procurori de la parchete de judecatorii, care au trecut de la dosare marunte la investigarea infractiunilor de coruptie, cei mai multi dintre ei prinzandu-si urechile si nefiind capabili sa instrumenteze cauze care sa se finalizeze in instanta cu condamnari.


Este o problema asupra careia Lumeajustitiei.ro a atras atentia in nenumarate randuri, aratand ca recrutarea unor procurori de la parchete de judecatorii, care s-au ocupat cu furturi de masini, dosare rutiere sau furtisaguri din mijloacele de transport nu ofera garantiile de profesionalism ridicat si experienta pe care le presupune o functie de executie in DNA. Din pacate insa, in perioada in care Kovesi a condus DNA, parchetul anticoruptie s-a umplut de asemenea procurori.

Cei mai cunoscuti dintre procurorii adusi in DNA direct de la parchete de pe langa judecatorii sunt de departe Alexandra Carmen Lancranjan, zisa “Veverita” (foto 1 centru) - venita de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 2, care a picat primul interviul pentru DNA, fiind apoi introdusa in parchet cu delegare si reusind din a doua incercare sa ia interviul, procurorul Jean Uncheselu (foto 1 stanga)venit de la Parchetul Judecatoriei Craiova, care se ocupa cu “decaparea” de premieri, procurorul Corneliu Iuliu Natavala (foto 1 dreapta) - venit de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 3, pe cand avea doar 2 ani de la numirea in functia de procuror, dar care a plecat din DNA de curand sau procuroarea Mihaela Beldie Canela (foto 2)venita de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 3, cea care a primit un dosar privind compania Tel Drum si care a semnat adresa intimidanta pe care DNA a trimis-o judecatorilor de la CA Ploiesti care judecau dosarul “Kovesi-Antena 3” in care acestia erau informati ca exista un dosar penal la parchetul anticoruptie (click aici pentru a citi). Desigur sunt mult mai multi procurori aflati in aceasta situatie, dar am enumerat doar patru “vedete”.

Revenind la Cristian Lazar, acesta sustine in proiectul sau de management ca unul dintre factorii care vulnerabilizeaza DNA este insuficienta pregatire profesionala a cadrelor. In acest sens, Lazar arata ca specificul DNA ar presupune recrutarea, cu precadere, a procurorilor care, anterior promovarii in Directie si-au desfasurat activitatea la nivelul parchetelor de pe langa tribunale, curti de apel sau la PICCJ. Asta intrucat alcatuirea corpului de procurori ai DNA cu procurori proveniti de la parchetele de pe langa judecatorii, care nu au desfasurat anterior activitatii de urmarire penala in domeniul investigarii faptelor de coruptie si a celor asimilate coruptiei genereaza vulnerabilitati, prin prisma insuficientei cunoasteri si stapaniri a metodelor si tacticilor specifice de investigare a acestor tipuri de infractiuni:

O parte a factorilor care genereaza vulnerabilitatile Directiei Nationale Anticoruptie sunt interni (insuficienta pregatire profesionala a cadrelor, lipsa de implicare a factorilor de conducere sau implicarea partiala, cresterea cazurilor de manifestari ce aduc atingere onoarei sau reputatiei profesiei), altii sunt externi (modificari ale cadrului legislativ, difuzarea, prin mass-media, a unor informatii nereale, privind activitatea Directiei).

(…)

Lipsa experientei profesionale anterioare specifice a unor procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie.

Potrivit cadrului legal de organizare si functionare a Directiei Nationale Anticoruptie, procurorii care isi desfasoara activitatea in cadrul Directiei efectueaza numai urmarire penala proprie; specificul activitatii structurii ar presupune recrutarea, cu precadere, a procurorilor care, anterior promovarii la Directia Nationala Anticoruptie si-au desfasurat activitatea profesionala la nivelul parchetelor de pe langa tribunale, curti de apel sau la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Alcatuirea corpului de procurori ai Directiei Nationale Anticoruptie, cu precadere din randul procurorilor care provin de la parchetele de pe langa judecatorii, fara sa fi desfasurat, anterior, activitatii de urmarire penala in domeniul investigarii de coruptie genereaza vulnerabilitati, prin prisma insuficientei cunoasteri si stapaniri a metodelor si tacticilor specifice de investigare a acestor tipuri de infractiuni (infractiunile de coruptie si cele asimilate celor de coruptie).

Pentru remedierea acestui aspect, se va acorda o atentie sporita selectarii procurorilor a caror experienta profesionala anterioara justifica promovarea acestora in cadrul unei structuri speciale si specializate a statului, in combaterea faptelor de coruptie, printr-un rol pro-activ al conducerii Directiei”.

Luluta a ingropat DNA in achitari

In acelasi proiect de management, procurorul Lazar a analizat si problema achitarilor incasate de DNA. Adica, cea mai importanta proba, in opinia noastra, care arata dezastrul in care a ajuns DNA sub conducerea Laurei Kovesi. Astfel, Cristian Lazar atrage atentia asupra numarului extrem de ridicat de achitari pe care le are DNA, in comparatie cu celelalte parchete. Mai exact, Lazar retine ca DNA a inregistrat in 2017, spre exemplu, o rata de achitari de 12,24%, in vreme ce la nivelul Ministerului Public, in acelasi an 2017, ponderea achitarilor a fost de 1,7%:

Procentul achitarilor

Dupa cum s-a mai aratat, in cursul anului 2017, ponderea achitarilor, indiferent de temei, din totalul trimiterilor in judecata, a fost de 12,24%, aspect ce impune o analiza atenta a cauzelor care au condus la inregistrarea acestui procent ridicat al achitarilor. In acest sens, retinem ca, pe ansamblul Ministerului Public, in cursul anului 2017, ponderea achitatilor definitiv, din totalul inculpatilor trimisi in judecata, a fost de 1,7%.

Se remarca necesitatea cresterii atentiei acordate de procurorii cu functie de conducere, verificarii legalitatii si temeiniciei actelor de sesizare a instantelor de judecata”.

Procurori pe langa etica si deontologie

Nu in ultimul rand, Cristian Lazar acuza si derapajele anumitor procurori din DNA care au contribuit la randul lor la prejudicierea imaginii acestui parchet. Lazar invoca abaterile de la normele de etica si deontologie profesionala din partea unor procurori din structurile teritoriale ale DNA:

Existenta unor abateri disciplinare, savarsite de catre procurori ai Directiei Nationale Anticoruptie.

Abatarea de la normele de etica si deontologie profesionala, inregistrata la nivelul unor servicii teritoriale ale Directiei Nationale Anticoruptie, a fost de natura sa genereze majore prejudicii de imagine institutiei, in ansamblul sau, fapt ce va impune acordarea unei atentii sporite, cu scop preventiv, sesizarilor care vizeaza astfel de fapte, presupus comise de catre procurori ai Directiei, in scopul revocarii celor ce nu mentin nivelul de etica pe care il presupune desfasurarea activitatii in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie”.

Desigur, cel mai cunoscut caz de acest gen este cel al procurorilor Lucian Onea si Mircea Negulescu de la DNA Ploiesti, care au fost demascati in fata intregii tari in legatura cu modul in care se comportau si fabricau dosare, si care au de altfel calitatea de inculpat intr-un dosar instrumentat de PICCJ.

Iata fragmentul din proiectul procurorului Lazar in care se regaseste analiza catorva cauze care au condus la prabusirea DNA sub conducerea Laurei Kovesi:


Comentarii

# Baran Gheorghe date 29 July 2018 14:11 +21

Lancranjan Carmen Alexandra nu era capabila sa instrumenteze un banal dosar de tulburare de posesie si de distrugere, la parchetul de pe linga JS2 , actionind doar in sensul urmaririi clasarii , nefiind interesata de aflarea adevarului . Confunda termenii si institutiile , nu are notiunea calculului timpului dar al termenelor , face greseli grmaticale la redactare , nu - si semneaza ordonanta , pune o stampila cu semnatura ( probabil pusa de altcineva) ,iar fapta de dustrigere o apreciaza ca nefiind distrugere fara sa ceara expertiza unui profesionist , astfel apreciaza dumneaei direct ca o camera de supraveghere nu este distrusa. Pentru ea , Gabriela este totuna cu Gabriel , iar "persoanele intersate " este totuna cu" persoanele interesat".Ce importanta mai are cum scrie cind nu o intereseaza ce scrie ?? Afara cu ea din magistratura!!!!

# ana date 29 July 2018 16:53 +3

Sunt pline Parchetele de VEVERITE ! Dezastru profesional ! UN SINGUR REMEDIU : impunerea conditiei eliminatorii de 10 ani experienta PROBATA ca avocat, înainte sa poti functiona ca procuror! MINIMUM 10 ANI ! 

# Baran Gheorghe date 29 July 2018 14:23 +2

Lancranjan Carmen Alexandra nu poate fi capabila nici macar pentru functia de procuror in parchetul de pe linga JS2 de unde a venit in DNA. Nu are proprietaea termenilor si notiunilor , nu stie sa calculeze timpul fizic dar termenele? Pentru ea 5 ani sunt totuna cu 4 ani si 3 luni. Isi insuseste aptitudinea de a aprecia personal o distrugere care defapt trebuie expertizata de un profesionist. O camera de supraveghere distrusa si un zid de 6 metri le apreciaza personal ca nu sunt distruse . In loc sa disouna de toate diligentele necesare in aflarea adevarului , cauta motive de clasare , daca interesele o cer. Indiferenta fata de ceea ce scrie , fata de continutul ordonantei , nepasarea si atitudinea partiala reies din modul de redactare. Pentru ea Gabriel este totuna cu Gabriela iar "persoanele interesate" totuna cu "persoanele interesat" Nici macar nu semneaza in orginal, foloseste o stampila care ii reproduce semnatura, probabil pusa de altcineva .Afara cu ea din magistratura!!

# Maria date 30 July 2018 14:19 +1

Adica credeti ca i s-a cerut lui Lancrajan sa cunoasca Codul penal si alte legi conexe?Nu are nevoie cu ajutorul SRI a distrus oameni,deci nu are nevoie sa cunoasca prin studiu.Daca sria ca ai furat Palatul Victoria rechizitoriu este credibil in fata judecatorului prin prisma SRI.

# Floare Albastra date 29 July 2018 16:07 +3

Ca pretutindeni in Romania, unii intra in functii inalte  pe sub protectie de fuste, iar altele... prin patul examinatorului... Vreau si eu...  ;-)

# ana date 29 July 2018 16:47 +11

Întrebare : Lazar distruge managementul lui Kovesi ? CARE MANAGEMENT ? Managementul impunerii prin intimidare, mani******re, santaj si deprofesionalizare, FARA respectarea Constitutiei României dar cu sustinerea ambasadelor tarilor care au interese clare în România, TOTUL pentru atingerea unor obiective de ordin politic ? CE SA MAI DISTRUGA Lazar jr., aceasta nulitate din Parchetul de pe lânga ÎCCJ, cel mult A CONFIRMAT dezastrul din DNA. TREBUIE CONTROLATA PÂNA ÎN CELE MAI MICI DETALII TOATA ACTIVITATEA D.N.A. SI TRIMISI ÎN FATA INSTANTEI TOTI PROCURORII CARE AU COMIS ABUZURI. TOTI !

# gogu de la strehaia date 30 July 2018 09:40 0

Domnule sef sectie procurori dna unde ai fost pana acum?Deficientele constatate si semnalate de dvs.nu sant de azi,modul de selectie la fel?A trebuit sa plece sefa suprema ca sa ai curajul sa faci public lucruri deja stiute?

# 1 date 30 July 2018 10:15 +2

Se presupune ca DNA-ul ar trebui sa fie o institutie decenta. Cum draku sa ai aici manelisti, cucuvele, veverite si zdrente ??? :eek: :eek: :eek:

# Modamin date 30 July 2018 15:29 +3

Toate scursurile procuroresti au fost infipte , conectate, la teava banului public prin DNA , si sub aceasta masca astia de la coada vacii s-au vazut fauritorii justitiei ....sanki. Urgent , taica Lazar trebuie exmatriculat din functie ! PS. Ce dracu e cu salariile alea in justitie ? Alo , PSD+ALDE , smecherasii astia manca cu 10 guri ? Cum adica spor de stres ? Vooi ati vazut-o pe Covesi ? Vi se pare ca la tonajul ei sufera de stres ? NU SE POATE SA DEPASEASCA SALARUL PRESEDINTELUI ! Faceti ceva ! Pai, minerii care lucreaza ca sobolanii , sub pamant , la ce riscuri se supun ? Medicii care va opereaza pe ochi, sa zicem , cam cum vedeti voi treaba asta ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.04.2024 – Procurorul care a invins DNA se vrea primar (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva