CREIERUL LUI KOVESI PARASESTE DNA – A dat Domnul! Judecatoarea Dana Titian, "umbra Lulutei", pleaca din Directia Nationala Anticoruptie. Dana Titian a depus la CSM cerere de incetare a detasarii pentru a se intoarce la Curtea de Apel Alba Iulia. Procuror din 1997 pana in 2005, consilier al lui Kovesi in 2006-2018, judecatoarea Titian s-a visat judecator de Inalta Curte. De fiecare data cand a candidat, a fost rejectata

Vineri, 14 decembrie 2018 17:10 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

O, ce veste minunata! Judecatoarea Dana Titian (foto), zisa "creierul lui Kovesi" fiind considerata omul care a stat in spatele fostei sefe DNA, consiliind-o in orice miscare pe care aceasta o facea, ba mai mult, fiind vazuta drept cea care a condus cu adevarat parchetul anticoruptie ani de zilepleaca din Directia Nationala Anticoruptie. Informatia a fost confirmata in exclusivitate pentru Lumea Justitiei de persoane din interiorul DNA. Astfel, conform datelor pe care le detinem, judecatoarea Dana Titian a formulat cerere de incetare a detasarii la DNA si reintoarcerea la Curtea de Apel Alba Iulia, acolo unde figureaza in schema de judecatori a Sectiei penale. Din informatiile noastre, intoarcea in instanta a Danei Titian se va produce la inceputul anului 2019, atunci cand probabil fosta consiliera a lui Kovesi va avea un soc, fiind nevoita sa judece dosare ca judecator, calitate in care are o experienta pana la genunchiul broastei, daca tinem cont de "vasta" experienta in aceasta functie.


Titian, umbra lui Kovesi

Sustinem aceasta intrucat, asa cum bine este cunoscut, pana sa ajunga la PICCJ in functia de consilier al lui Kovesi, Dana Titian a activat ca judecator in mod efectiv timp de un an, respectiv in perioada octombrie 2005 – octombrie 2006. S-a intors insa in instanta in 2012, pentru ca in 2013 sa vina din noua alaturi de Kovesi, de aceasta data la DNA.

Concret, conform datelor CSM, Dana Titian are o vechime efectiva ca procuror de 10 ani si 10 luni, activand ca procuror din noiembrie 1997 pana in 2005, cand a fost numita in functia de judecator la Curtea de Apel Alba Iulia.

Numita judecator in 22 septembrie 2005, Dana Titian a zabovit prin instanta doar un an, pentru ca apoi sa se duca la Parchetul General in calitate de consiliera a Laurei Codruta Kovesi, procuror general al Romaniei la acea data.

Dupa cele doua mandate ale lui Kovesi la conducerea PICCJ, judecatoarea Dana Titian a formulat cerere de incetare a detasarii in cadrul PICCJ, incepand cu data de 8 octombrie 2012.

Nici de aceasta data nu a stat prea mult in instanta, caci in 1 iunie 2013 Dana Titian s-a intors de-a dreapta lui Kovesi, de aceasta data in DNA, unde Laura Codruta Kovesi fusese numita procuror-sef.

Timp de aproape doua mandate, respectiv pana in iulie 2018, judecatoarea Dana Titian a ramas in DNA alaturi de Kovesi, pentru ca apoi, desi ocupa functia de consilier al acesteia sa mai zaca in DNA drept consilier pentru Anca Jurma pana in zilele noastre.

In tot acest timp, Dana Titian a incercat, fara succes, sa candideze pentru functia de presedinte al Tribunalului Sibiu si de doua ori pentru un post de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, incercarile sale esuate avand loc in 2009 si 2013. Ambele sale candidaturi la Inalta Curte, cat si candidatura la Tribunalul Sibiu au fost respinse din fasa, intrucat aceasta nu indeplinea conditia vechimii in functia de judecator.

E de inteles si de ce! Doar doi au mai avut tupeul ca din functia de procuror sa se duca direct la Inalta Curte. Lor le-a iesit, lui Titian nu! Ne referim, evident, la Horia Valentin Selaru si la Marius Foitos.

Tupeul judecatoarei Titian a ajuns pana acolo unde, in 2013, cand Comisa de organizare a concursului de promovare in functia de judecator la ICCJ i-a respins candidatura, aceasta a contestat rezultatul la CSM, desi motivatia Comisiei era extrem de clara. Concret, Dana Titian nu indeplinea conditia minima prevazuta de art. 5 alin. 1 din Regulament, respectiv art. 52 alin. 3 din vechea Lege nr. 303/2004, privind vechimea necesara promovarii la Inalta Curte, respectiv de 3 ani, aceasta avand o vechime in functia de judecator de doar 2 ani, 11 luni si 22 de zile.

Practic, traseul profesional al Danei Titian in magistratura a fost urmatorul:

-noiembrie 1994 – ianuarie 1997: procuror la Parchnetul de pe langa Judecatoria Saliste;

-ianuarie 1997 – iunie 2002: procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Sibiu;

-iunie 2002 – septembrie 2005: procuror la PICCJ;

-22 septembrie 2005: numita in functia de judecator;

-23 octombrie 2006 - 8 octombrie 2012: detasata la PICCJ in functia de consilier al Laurei Kovesi;

-octombrie 2012 – iunie 2013: judecator la Curtea de Apel Alba Iulia;

-1 iunie 2013 – prezent: consilier al Laurei Codurta Kovesi la DNA.

Accesari:8185