CRUCILE DNA ORADEA – Au fost identificate doua noi decese in dosarele fabricate de structura condusa ani de zile de procurorul Ciprian Man. Acuzat de abuz in serviciu si obtinerea unui folos necuvenit pentru altul, inspectorul vamal Ion Piloiu nu a mai apucat nici macar sentinta de la fond. Defilat in catuse pentru luare de mita si spalare de bani, Dorel Parcas, fost director executiv adjunct al Finantelor Bihor, a murit in plin proces cu DNA. Lista deceselor din dosarele DNA ramane deschisa

Marţi, 11 iunie 2019 14:35 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

Lumea Justitiei a prezentat in editia de luni, 10 iunie 2019, sub titlul “Cimitirul DNA”, o lista cu inculpatii care au fost trimisi in judecata de DNA si care au murit fie inainte sa afle hotararile instantelor, care de cele mai multe ori au fost de achitare pentru “colegii de dosar” ai acestora, fie chiar inainte sa fie trimisi in judecata, deci in plina ancheta a parchetului anticoruptie. Am publicat 12 decese din doar opt dosare ale DNA finalizate pe fond sau definitiv de instante in ultimii doi ani, cu precizarea ca lista ramane deschisa, intrucat situatiile de acest gen au fost mult mai numeroase. Iata ca au fost identificate deja doua noi decese in dosarele DNA. Si nu vorbim despre orice fel de dosare, ci de unele fabricate de celebra unitate de la Oradea, condusa ani de zile de vestitul procuror Ciprian Man (foto), zis “manelistul DNA”. De altfel, dosarele in care s-au inregistrat cele doua morti au fost facute chiar in timpul lui Man.


Cazurile de mai jos privesc doi inculpati care nu au mai apucat nici macar sentinta de la fond, stingandu-se din viata in plina lupta cu parchetul anticoruptie. Unul dintre ei chiar a fost umilit public si defilat in catuse pe modelul atat de cinic brevetat de DNA mai ales sub mandatele Laurei Kovesi.

Inspectorul vamal acuzat de un prejudiciu de 1,3 milioane lei

Astfel, in iunie 2015, DNA a anuntat trimiterea in judecata a doi inspectori vamali de la Directia Judeteana pentru Accize si Operatiuni Vamale Bihor, acuzati de abuz in serviciu si obtinerea unui folos necuvenit pentru altul. Ion Piloiu si Aurelian Simeon Baciu au fost deferiti instantei pe motiv ca ar fi cauzat bugetului de stat un prejudiciu de 1.372.356 lei, prin aceea ca nu ar fi aplicat unui agent economic o amenda de 20.000 de lei si nu ar fi confiscat suma de 1.352.356 reprezentand contravaloarea motorinei comercializate.

Ei bine, in martie 2017, inspectorul vamal Aurelian Simeon Baciu a fost condamnat de Tribunalul Bihor la 3 ani inchisoare cu suspendare. In ceea ce-l priveste pe inspectorul vamal Ion Piloiu, fata de acesta nu a fost data nicio sentinta. Asta intrucat Ion Piloiu a incetat din viata in timpul procesului.

Fostul director executat de “Binom”

Cel de-al doilea inculpat care a murit in plin proces, in timp ce DNA Oradea incerca sa il arunce la inchisoare, este fostul director executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor Dorel Patcas. Defilat in catuse, retinut de DNA si apoi arestat preventiv in noiembrie 2015, Patcas a fost trimis in judecata in februarie 2016 pentru luare de mita si spalare de bani intr-un dosar fabricat de DNA Oradea cu sprijinul SRI. Deci intr-un dosar al “Binomului”.

In prezent, dosarul inca se judeca la Tribunalul Bihor. Totusi, Dorel Patcas nu va mai apuca nici macar sentinta pe fond, intrucat fata de el procesul a luat sfarsit ca urmare a decesului. Patcas s-a stins din viata in toamna anului 2018, dupa ce a suferit un atac de cord.

Mortul din dosarul lui Man

Aceste doua cazuri se adauga cel putin unui alt deces inregistrat in randul inculpatilor aranjati de gasca de la DNA Oradea. Asa cum am prezentat deja, politistul Gheorghe Bat, trimis in judecata in dosarul fostului sef al Politiei Romane Liviu Popa, a incetat din viata la inceputul procesului, de inima rea, imediat dupa ce cauza a trecut de camera preliminara. Decesul a luat prin surprindere pe toata lumea, in conditiile in care Gheorghe Bat era tanar si avea o viata de sportiv. Foarte important de precizat este ca dosarul a fost facut chiar de catre procurorul Ciprian Man, iar in prima instanta Curtea de Apel Timisoara a dispus achitari pe linie si un singur avertisment (click aici pentru a citi).

* Cititi aici “Cimitirul DNA”

Accesari:3494