DNA AMENINTA PENTRU KOVESI – Agentul guvernamental la CEDO, avocatul Viorel Mocanu, a fost avertizat sa o lase mai moale in cazul actiunii fostei sefe DNA la Curtea de la Strasbourg: “Eu am interactionat cu un procuror care mi-a zis-o verde in fata... Si el mi-a zis: 'Da, aveti grija cu pozitia pe care o aveti in aceasta cauza'”. Mocanu a facut plangere la SIIJ dupa ce DNA l-a transformat in tinta

Sâmbătă, 3 august 2019 17:41 | Scris de G.T. | pdf | print | email

Incredibil! DNA l-a amenintat pe agentul guvernamental al Romaniei la CEDO, avocatul Viorel Mocanu (foto dreapta), transmitandu-i-se sa aiba grija cum actioneaza in cazul plangerii depuse la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de fosta sefa a parchetului anticoruptie Laura Kovesi, care acuza modul in care a fost revocata din functie. Dezvaluirea a fost facuta chiar de catre Viorel Mocanu.

Asa cum se stie, DNA a deschis un dosar in ceea ce priveste apararea pe care statul si-a facut-o la CEDO in anumite cauze, dosar aflat faza in rem, vizat fiind insa si agentul guvernamental Viorel Mocanu. Parchetul anticoruptie a cerut deja mai multe dosare aflate la CEDO, printre care si cel in care Dragnea a dat in judecata statul roman, dar scopul operatiunii ar fi altul. Si anume sa se puna presiune pe Viorel Mocanu in cazul Kovesi vs Romania.


Astfel, intr-o declaratie acordata site-ului stiripesurse.ro, Viorel Mocanu sustine ca a avut o discutie cu un procuror DNA, care i-a transmis sa aiba grija ce face in dosarul in care Kovesi reclama la CEDO nelegalitatea revocarii sale din functie:

Eu am interactionat cu un procuror care mi-a zis-o verde in fata. Cand mi-au cerut cauza Dragnea, am vorbit aici la MAE cu el si i-am zis: 'Dom'le, e o falsa problema cea pe care o ridici. De fapt, pe tine te intereseaza de ce am formulat acele concluzii in cazul Kovesi si de ce am recuzat-o pe madam Motoc (n.r. - Mocanu a recuzat-o pe judecatoarea CEDO Iulia Motoc din cauza relatiilor apropiate dintre aceasta si Kovesi). Sunt convins ca lucrurile de aici au pornit, de aici mi se trage'. Si el mi-a zis verde in fata: 'Da, aveti grija cu pozitia pe care o aveti in aceasta cauza'. (…) Ei au luat initial dosarul lui Dragnea, pe urma si-au dat seama ca au o problema, ca fiind al lui Dragnea nu e in regula, ca trebuie sa extinda, sa nu para politic. Toate lucrurile acestea s-au intamplat cand eu trebuia sa fac concluziile in dosarul Kovesi. Coincidenta stranie. Problema e ca eu concluziile in dosarul Dragnea le-am trimis in 11 martie, iar ei au venit si mi-au cerut documente pe aceasta tema tocmai in 4 iunie. Ulterior mi-au cerut mai multe dosare. Ei nu vor sa tina cont si nici nu cunosc regulamentul, pentru ca mi-au cerut documente pe care le-a mai dat. De asta zic ca totul e sicanatoriu. Nu m-au spus nimic oficial, am vorbit cu ei la telefon, le-am zis ca merg acolo ca sa-i lamuresc, sa inteleaga cum e procedura la noi”.

Cine este procurorul cu care a purtat aceasta discutie, Viorel Mocanu nu a dezvaluit. Totusi, din informatiile existente in spatiul public, ancheta pe dosarele de la CEDO ar fi coordonata de fostul consilier al lui Kovesi, procurorul Marius Bulancea (foto stanga), seful Sectiei a II-a din DNA.

In ceea ce priveste dosarul in care reclamant este Liviu Dragnea, avocatul Viorel Mocanu a infirmat alegatiile din propaganda DNA cum ca ar fi pus concluzii in favoarea fostului lider PSD: “Nu am dat deloc dreptate petentului. Am spus sa se respinga cele reclamate de el, unele fiind tardive, altele fiind nefondate. Ce am facut a fost sa raspund unor critici cu privire la o scrisoare pe care celalalt coagent nu o folosise, de la CSM, niste hotarari ale unor colegii de conducere si doua decizii ale CCR. Cam acesta este contiuntul adresei. Ei oricum nu pot sa-mi opreasca demersurile. Conform art. 39 din Conventie, eu pot sa ma impac oricand, Curtea sta la dispozitia partilor pentru solutionarea amiabila in orice moment. Deci si daca ar fi fost sa schimb pozitia, e legal, pentru ca imi permite regulamentul Curtii. Pe langa faptul ca exista imunitatea si Curtea spune clar ca in relatia cu ea nu poate sa interfereze niciun alt organ al statului. Daca nu ma lasi sa fac apararea, desfiintam agentul. Il mutam la DNA, sa ne spuna ei daca e bine“.

Plangere la SIIJ

In urma acestor actiuni de hartuire, agentul guvernamental al Romaniei la CEDO a formulat plangere la Sectia pentru investigarea infactiunilor din justitie. Culmea, Viorel Mocanu sustine ca a fost avertizat si in legatura cu acest aspect, reprosandu-i-se tocmai faptul ca a sesizat SIIJ:

“Eu am reclamat la SIIJ aceste probleme. Eu i-am lasat cat i-am lasat, dar am vazut ca se ingroasa gluma. Mie mi-a paralizat toata activitatea. Imi dau cate o adresa in fiecare vineri. In ultima adresa imi cer din nou sa le dau un memorandum intern, mi-l indica cu numar si data, si ce a stat la baza lui. In conditiile in care am trimis deja dosarul integral din prima. Imi cer inca o data acelasi document doar de dragul de a comunica. Ei au incercat sa-mi ia si declaratie in forma asta, prin solicitarea de diverse explicatii. Eu am refuzat sa dau declaratii in forma asta. Le-am dat documentele. Spune-mi ce cercetezi si dupa aceea iti ofer si eu declaratia. Eu am senzatia ca nu citeste nimeni ce le trimit. Mi s-a transmis ca de ce mi-am permis sa le fac plangere la SIIJ, ca trebuia sa astept sa vad ce solutie dau ei si dupa aia daca am ceva sa ma plang”.

In final, precizam ca avocatul Viorel Mocanu a ales sa isi dea demisia din functia de agent guvernamental la CEDO, urmand sa elibereze functia cu data de 7 august 2019.

Accesari:6360