DNA CU DUBLA MASURA – Parchetul anticoruptie aplica standarde diferite in functie de culoarea politica a inculpatilor. DNA il ocroteste cu gratie pe presedintele PNL Ludovic Orban, a carui achitare definitiva nu a mai contestat-o chiar daca decizia a fost dispusa de un Complet de 5 ICCJ nelegal constituit. In schimb, DNA a atacat cu contestatie in anulare decizia Inaltei Curti de retrimitere spre rejudecare a dosarului familiei Cosma

Joi, 2 mai 2019 15:49 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

Iata inca o dovada a faptului ca actiunile DNA sunt unele strict politice. O dovada ca parchetul anticoruptie aplica standarde diferite, in functie de culoarea politica a inculpatilor. Intr-un fel actioneaza DNA in cazul liderului PNL Ludovic Orban (foto dreapta), un inchinator la icoana Laurei Kovesi (foto stanga), si intr-un cu totul alt fel in cazul politicienilor PSD.


Asa cum deja se stie, DNA a produs o adevarata supriza in momentul in care a hotarat sa nu formuleze contestatie in anulare impotriva deciziei definitive a ICCJ de achitare a liderului PNL Ludovic Orban. Trimis in judecata pentru folosire a influentei in scopul obtinerii unor foloase necuvenite, in urma unui denunt al omului de afaceri Tiberiu Urdareanu, Ludovic Orban a fost achitat atat la fond cat si in apel, decizia definitiva fiind aplicata de un Complet de 5 judecatori al Inaltei Curti. Un Complet de 5 nelegal constituit insa, in conditiile in care nu toti membri sai fusesera trasi la sorti. Practic, DNA avea toate argumentele sa formuleze contestatie in anulare, urmand sa obtina desfiintarea deciziei de achitare si sa incerce apoi sa convinga judecatorii, la rejudecarea apelului, ca se impune condamnarea liderului PNL. Cu toate acestea, parchetul condus de Calin Nistor a hotarat ca e mai bine ca presedintele PNL Ludovic Orban sa fie lasat in pace.

O alta strategie pentru PSD

O cu totul si cu totul alta strategie aplica DNA atunci cand vine vorba despre politicieni PSD. S-a vazut asta cat se poate de bine in cazul familiei Cosma. Spre deosebire de blandetea aratata fata de presedintele PSD Ludovic Orban, in cazul Cosma parchetul anticoruptie a considerat ca se impune formularea unei contestatii in anulare impotriva deciziei Completului de 5 judecatori ICCJ.

Este vorba despre decizia pronuntata de un Complet de 5 judecatori al ICCJ, care a dispus desfiintarea sentintei de condamnare a fostului presedinte al Consiliului Judetean Prahova Mircea Cosma si a ex-deputatului Vlad Cosma, trimitand cauza la instanta de fond, mai exact la un Complet de 3 judecatori ICCJ, pentru rejudecare. Motivul contestatiei in anulare priveste desigur modul nelegal in care Completul de 5 judecatori a fost compus, doar 4 dintre cei 5 membri fiind trasi la sorti. Asadar, prin admiterea contestatiei in anulare din dosarul Cosma decizia de trimitere a cauzei spre rejudecare la fond va fi desfiintata, iar apelul va fi rejudecat de un Complet de 5 judecatori ICCJ. Este posibil ca noul Complet de 5 sa mentina decizia de trimitere a cauzei la fond pentru rejudecare, asa cum este posibil sa dispuna achitarea sau de condamnarea inculpatilor.

Interesant este ca DNA a ales sa formuleze contestatie in anulare intr-un dosar in care inca mai avea sanse sa obtina condamnari, in conditiile in care cauza fusese trimisa la rejudecare, insa nu a facut acest lucru intr-un dosar in care decizia de achitare ar fi ramas definitiva, ceea ce s-a si intamplat, prin neatacarea ei cu contestatie in anulare. Duplicitate pe fata!

Accesari:2343