25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LULUTA, PERICOL PENTRU JUSTITIE – Deputatul Liviu Plesoianu i-a scris ministrului Justitiei Tudorel Toader: „Va solicit sa ii cereti imperativ doamnei Procuror-sef DNA sa raspunda prin 'da' sau 'nu' la intrebarea foarte simpla: 'Ati fost acasa la politicianul Gabriel Oprea?... Va atrag atentia ca Laura Kovesi afecteaza grav prin comportamentul sau atat imaginea institutiei pe care o conduce, cat si imaginea justitiei romanesti in ansamblul sau” (Sesizare)

Scris de: George TARATA | pdf | print

25 July 2017 16:21
Vizualizari: 6411

De laudat demersul deputatului PSD Liviu Plesoianu (foto mijloc). Acesta i-a trimis o sesizare ministrului Justitiei Tudorel Toader, in care ii cere sa o someze pe sefa DNA Laura Kovesi sa raspunda la o intrebare simpla: a fost sau nu acasa la Gabriel Oprea, in noaptea alegerilor prezidentiale din 2009?

Plesoioanu precizeaza ca lamurirea acestui aspect este extrem de importanta pentru viitorul Laurei Kovesi. In opinia deputatului PSD, daca sefa DNA a fost acasa la Oprea aceasta nu mai poate ramane in functie. Indiferent daca evenimentul a fost unul privat, asa cum a declarat fostul sef al SRI George Maior, sau daca intalnirea a fost in interes de serviciu: „Fie evenimentul a fost privat, iar atunci doamna Kovesi e obligata sa demisioneze in baza propriilor declaratii din anul 2014. Fie evenimentul nu a fost privat, ci a constat intr-o intrunire in interes de serviciu, iar atunci ministrul Justitiei, onest si responsabil, avand inainte de toate datoria de a veghea la respectarea independentei justitiei si la buna si corecta functionare a institutiilor din aria sa de activitate si competenta administrativa, are ca unica optiune – solicitarea REVOCARII din functie a doamnei Laura Codruta Kovesi”.

Totodata, in aceeasi sesizare trimisa ministrului Justitiei, deputatul PSD Liviu Plesoianu ii atrage atentia lui Tudorel Toader ca sefa DNA are un comportament prin care afecteaza grav atat imaginea parchetului anticoruptie, cat si imaginea justitiei in ansamblul sau.


Iata sesizarea pe care deputatul PSD Liviu Plesoianu i-a trimis-o ministrului Justitiei Tudorel Toader:

Sesizare catre ministrul Justitiei cu privire la GRAVA afectare a imaginii DNA si a independentei justitiei prin comportamentul procurorului-sef DNA, doamna Laura Codruta Kovesi

Domnule Tudorel Toader,

Ca ministru al Justitiei, va revine indatorirea de a veghea atat la respectarea independentei justitiei, cat si la buna conduita si justa conducere a institutiilor din aria dumneavoastra de lucru, institutii care trebuie sa garanteze prin activitatea lor vigoarea statului de drept.

Va atrag atentia, in acest sens, asupra faptului ca Procurorul-sef DNA, doamna Laura Codruta Kovesi, afecteaza GRAV prin comportamentul sau atat imaginea institutiei pe care o conduce, cat si imaginea justitiei romanesti in ansamblul sau.

Cu privire la refuzul repetat si ostentativ de a raspunde la intrebarea foarte simpla – 'Ati fost acasa la politicianul Gabriel Oprea in ziua turului II al alegerilor prezidentiale din (6 decembrie) 2009?', doamna Kovesi se afla intr-o situatie imposibila. Si asta pentru ca exista doar doua posibilitati in ipoteza de lucru a unui raspuns pozitiv:

1. Daca admitem ca ar fi participat la un 'eveniment privat' (cum spune inca ambasadorul Romaniei in SUA, domnul George Maior), aceasta ar insemna ca doamna Kovesi (Procuror General al Romaniei la acea vreme) s-ar fi aflat in timpul sau liber acasa la un om politic.

Doar ca, in anul 2014, referindu-se la fotografiile in carea omoloaga sa (la acel moment) de la DIICOT, doamna Alina Bica, aparea impreuna cu omul politic Elena Udrea, doamna Kovesi spunea, textual:

'Niciodata nu ma vad cu politicieni, cel putin in timpul liber. Uneori, datorita atributiilor de serviciu, trebuie sa interactionez (cu politicieni), dar doar la intalniri institutionale si la activitati institutionale. In timpul liber nu ma vad cu politicieni si nu ma intalnesc cu ei. Consider ca este o incompatibilitate cu statutul de magistrat si avand in vedere calitatea mea de procuror in Directia Nationala Anticoruptie cred ca ar fi total nepotrivit sa ma vad cu politicieni in timpul liber.'

Ca atare, rezulta chiar din declaratia ferma a doamnei Kovesi ca prezenta domniei sale 'in timpul liber', in cadrul unui 'eveniment privat', acasa la omul politic Gabriel Oprea ar fi un lucru foarte grav, 'o incompatibilitate cu statutul de magistrat'. Astfel, in cadrele acestei ipoteze de lucru, se impune in mod evident solicitarea REVOCARII din functie a doamnei Laura Codruta Kovesi.

2. Daca pica varianta 'evenimentului privat', a participarii la intalnirea cu politicieni 'in timpul liber' al doamnei Procuror-sef DNA, atunci ramane o singura varianta de lucru – cea a prezentei doamnei Kovesi acasa la omul politic Gabriel Oprea (in ziua alegerilor prezidentiale din 2009, tutul II) in cadrul oficial al activitatii de serviciu.

insa:

Conform Legii nr. 303/2004 (privind statutul judecatorilor si procurorilor), articolul 9:

'(1) Judecatorii si procurorii nu pot sa faca parte din partide sau formatiuni politice si nici sa desfasoare SAU SA PARTICIPE LA ACTIVITATI CU CARACTER POLITIC.
(2) Judecatorii si procurorii sunt obligati ca in exercitarea atributiilor sa se abtina de la exprimarea sau MANIFESTAREA, IN ORICE MOD, A CONVINGERILOR LOR POLITICE.'

De asemenea, Articolul 4, alin. (1) al aceleiasi legi ne spune asa: 'Judecatorii si procurorii sunt obligati (...) sa respecte Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor si sa participe la formarea profesionala continua'.

Iar daca facem apel la acest Cod deontologic (al judecatorilor si procurorilor), gasim urmatoarele:

CAP. 2

Independenta justitiei

ART. 3

(1) Judecatorii si procurorii sunt obligati sa apere independenta justitiei.

(2) Judecatorii si procurorii trebuie sa-si exercite functia cu obiectivitate si impartialitate, avand ca unic temei legea, fara a da curs presiunilor si influentelor de orice natura.

(3) Judecatorii si procurorii se pot adresa Consiliului Superior al Magistraturii pentru orice fapta de natura sa le afecteze independenta, impartialitatea sau reputatia profesionala.

ART. 4

(1) In indeplinirea atributiilor de serviciu judecatorii si procurorii nu trebuie sa fie influentati de doctrine politice.

(2) Judecatorii si procurorii nu pot milita pentru aderarea altor persoane la o formatiune politica, nu pot participa la colectarea fondurilor pentru formatiunile politice si nu pot permite folosirea prestigiului sau a imaginii lor in astfel de scopuri.

(3) Judecatorii si procurorii nu pot sa acorde nici un fel de sprijin unui candidat la o functie publica cu caracter politic.

ART. 5

(1) Judecatorii si procurorii nu se pot servi de actele pe care le indeplinesc in exercitarea atributiilor de serviciu pentru a-si exprima sau manifesta convingerile politice.

(2) Judecatorii si procurorii nu pot participa la reuniuni publice cu caracter politic.

Sa le luam pe rand:

Art. 3:

(1) Judecatorii si procurorii sunt obligati sa apere independenta justitiei.

In acord cu prevederile legii si chiar cu declaratiile anterioare ale doamnei Kovesi (redate mai sus), rezulta ca un procuror nu mai respecta prevederile Codului deontologic al judecatorilor si procurorilor si incalca principiul fundamental al independentei justitiei in clipa in care intelege sa dea curs invitatiei unui om politic, mai ales in contextul celui mai important moment politic al anului (si determinant pentru urmatorii cinci ani) – ziua turului doi al alegerilor prezidentiale.

Mentionez in mod repetat momentul zilei de 6 decembrie 2009, deoarece constituie o circumstanta agravanta majora! In orice alt moment s-ar fi impus respingerea de catre Procurorul General al Romaniei a invitatiei unui om politic. Cu atat mai mult insa in ziua turului II al alegerilor prezidentiale!

(2) Judecatorii si procurorii trebuie sa-si exercite functia cu obiectivitate si impartialitate, avand ca unic temei legea, fara a da curs presiunilor si influentelor de orice natura.

Un procuror nu isi mai poate exercita cu obiectivitate si impartialitate functia, fara a da curs presiunilor si influentelor de orice natura, atata vreme cat accepta invitatia unui om politic de a merge acasa la acesta. Cu atat mai mult cu cat respectivul politician era foarte influent (in doar cateva zile, Gabriel Oprea urma sa devina ministru in cabinetul 'Boc 2'). Cat despre functia ocupata la acea vreme de doamna Laura Codruta Kovesi, cea de Procuror General al Romaniei, lucrurile capata o gravitate maxima. Pentru ca nu mai este vorba doar despre activitatea unui procuror, ci despre activitatea intregului Minister Public, despre grava afectare a imaginii si independentei acestuia.

Prezenta, in ziua turului II al alegerilor prezidentiale, acasa la un politician care il sprijinea in mod asumat si public pe unul dintre cei doi candidati la cea mai inalta functie in stat, e in mod evident o alegere constienta de a CEDA influentelor de natura politica. In plus, daca privim intregul context, observam ca, in acelasi loc, se aflau DOAR oameni politici care isi afirmasera PUBLIC totala sustinere fata de candidatul Traian Basescu, cat si Procurorul General al Romaniei, Directorul SRI si Directorul-adjunct SRI – toti trei numiti in functii anterior de acelasi Traian Basescu. Astfel, e mai mult decat evidenta reuniunea cu caracter eminamente POLITIC, acasa la un om POLITIC, in ziua turului doi al alegerilor prezidentiale din anul 2009!

Atata vreme cat, din pozitia de Procuror General al Romaniei, doamna Laura Codruta Kovesi a acceptat constient sa se supuna influentelor de natura politica, se nasc cel putin suspiciuni rezonabile (daca nu chiar indicii temeinice) ca doamna Kovesi, din actuala sa pozitie (cea de Procuror-sef DNA), actioneaza tot in baza unor influente de natura politica.

Este absolut de neconceput ca Procurorul General al Romaniei sau Procurorul-sef DNA sa conduca aceste institutii atat de importante din postura unui om care se supune constient si voluntar influentelor de natura politica! Acest fapt obliga orice ministru al Justitiei onest si responsabil sa-i solicite imediat doamnei Kovesi sa raspunda clar, prin 'da' sau 'nu', la intrebarea: 'Ati fost acasa la politicianul Gabriel Oprea in ziua turului II al alegerilor prezidentiale din 6 decembrie 2009?'. Daca raspunsul este 'nu' si se dovedeste ulterior a fi un neadevar, atunci doamna Kovesi va raspunde penal. Daca raspunsul este 'da', atunci orice ministru al Justitiei onest si responsabil va purcede imediat la solicitarea intemeiata de REVOCARE din functie a doamnei Kovesi.

(3) Judecatorii si procurorii se pot adresa Consiliului Superior al Magistraturii pentru orice fapta de natura sa le afecteze independenta, impartialitatea sau reputatia profesionala.

Desi s-a adresat in repetate randuri CSM pentru a-i fi aparata reputatia profesionala, doamna Laura Codruta Kovesi a ales sa NU se adreseze CSM atunci cand a fost invitata acasa la un om politic influent (Gabriel Oprea), in ziua turului II al alegerilor prezidentiale din 2009. In loc sa accepte in mod total descalificant acea invitatie, doamna Kovesi putea alege sa respecte LEGEA si ONOAREA proprie (precum si pe cea a Ministerului Public), adresandu-se CSM pentru fapta politicianului Gabriel Oprea de a o fi invitat la domnia sa acasa, alaturi de alti politicieni si de primii doi oameni din Serviciul Roman de Informatii. Din pacate, doamna Kovesi a inteles sa nu respecte nici macar prevederile Codului Deontologic al judecatorilor si procurorilor (pe care era si este obligata sa il respecte, conform Art. 4, alin. (1) al Legii 303/2004, privind statutul judecatorilor si procurorilor).

Mai departe...

Art. 4:

(1) In indeplinirea atributiilor de serviciu judecatorii si procurorii nu trebuie sa fie influentati de doctrine politice.

Prin faptul de a se fi aflat acasa la un om politic important, sustinator fatis al lui Traian Basescu (acelasi Traian Basescu care o numise si pe doamna Kovesi in functia de Procuror General al Romaniei), in mod evident, doamna Kovesi a acceptat constient si voluntar sa intre in siajul doctrinei politice a omului politic Traian Basescu.

(2) Judecatorii si procurorii nu pot milita pentru aderarea altor persoane la o formatiune politica, nu pot participa la colectarea fondurilor pentru formatiunile politice si nu pot permite folosirea prestigiului sau a imaginii lor in astfel de scopuri.

Din pozitia de Procuror General al Romaniei, doamna Laura Codruta Kovesi, alegand sa dea curs invitatiei omului politic Gabriel Oprea, a ales implicit si sa afecteze grav imaginea proprie precum si imaginea Ministerului Public pe care il conducea la acel moment. Avem toate motivele de suspiciune rezonabila ca Ministerul Public, sub conducerea doamnei Kovesi, a fost supus influentelor politice, avand in vedere ca doamna Kovesi insasi a acceptat voluntar si constient sa se supuna unor astfel de influente participand la o intalnire eminamente politica, in ziua turului II al alegerilor prezidentiale din anul 2009.

De asemenea, avem astfel chiar indicii temeinice ca si activitatea DNA, sub conducerea doamnei Kovesi, s-a desfasurat in acelasi siaj politic sau intr-un siaj politic similar.

(3) Judecatorii si procurorii nu pot sa acorde nici un fel de sprijin unui candidat la o functie publica cu caracter politic.

In mod evident, simpla prezenta a Procurorului General al Romaniei (doamna Laura Codruta Kovesi – numita de domnul Traian Basescu), alaturi de Directorul SRI (domnul George Maior – numit de domnul Traian Basescu), de Directorul-adjunct SRI (domnul Florian Coldea – numit de domnul Traian Basescu), precum si de oameni politici influenti (Gabriel Oprea – care urma sa devina ministrul in cabinetul 'Boc 2' in doar cateva zile; Neculai Ontanu – primar la Sectorul 2), in ziua turului II al alegerilor prezidentiale (cel mai important moment politic al unui intreg cincinal), se poate in mod evident traduce printr-un sprijin acordat 'unui candidat la o functie publica cu caracter politic'.

Art. 5:

(1) Judecatorii si procurorii nu se pot servi de actele pe care le indeplinesc in exercitarea atributiilor de serviciu pentru a-si exprima sau manifesta convingerile politice.

Daca, asa cum am demonstrat mai sus, plecam de la premisa ca doamna Kovesi (in calitatea sa de Procuror General al Romaniei) nu se afla acasa la un om politic in timpul sau liber, atunci rezulta ca prezenta sa acasa la politicianul Gabriel Oprea in ziua turului II al alegerilor prezidentiale din anul 2009 a fost un element al exercitarii atributiilor de serviciu. Avand insa in vedere caracterul eminamente politic al respectivei intruniri (caracter demonstrat mai sus), rezulta ca doamna Laura Codruta Kovesi s-a exprimat si s-a manifestat de o maniera politica, situandu-se adica in toala incompatibilitate cu statutul de magistrat si, mai ales, cu cel de Procuror General al Romaniei.

(2) Judecatorii si procurorii nu pot participa la reuniuni publice cu caracter politic.

Din doua – una. Fie evenimentul a fost privat, iar atunci doamna Kovesi e obligata sa demisioneze in baza propriilor declaratii din anul 2014. Fie evenimentul nu a fost privat, ci a constat intr-o intrunire in interes de serviciu, iar atunci ministrul Justitiei, onest si responsabil, avand inainte de toate datoria de a veghea la respectarea independentei justitiei si la buna si corecta functionare a institutiilor din aria sa de activitate si competenta administrativa, are ca unica optiune – solicitarea REVOCARII din functie a doamnei Laura Codruta Kovesi.

Masura se impune cu necesitate si celeritate! Altminteri, ar rezulta ca Ministerul Justitiei ar accepta, constient si voluntar, ca independenta justitiei, imaginea justitiei in ansamblu sau, precum si independenta si imaginea Ministerului Public si a Directiei Nationale Anticoruptie sa fie GRAV si greu remediabil afectate!

Avand in vedere toate cele de mai sus, domnule ministru al Justitiei, stimate domnule Tudorel Toader, va solicit sa ii cereti imperativ doamnei Procuror-sef DNA sa raspunda prin 'da' sau 'nu' la intrebarea foarte simpla: 'Ati fost acasa la politicianul Gabriel Oprea in ziua turului II al alegerilor prezidentiale din (6 decembrie) 2009?'. Din respect pentru interesul public major al cetatenilor Romaniei, va solicit sa o abordati pe doamna Kovesi nu mai departe de ziua de azi (25.07.2017) sau de maine (26.07.2017) si sa ne informati public tot in cursul zilei de azi sau de maine cu privire la raspunsul primit. Este suficienta, in fond, o scurta convorbire telefonica intre ministrul Justitiei si procurorul-sef DNA!

Orice minut de amanare a clarificarii nu face decat sa afecteze GRAV imaginea Directiei Nationale Anticoruptie, a Ministerului Public, a justitiei romanesti in ansamblul ei, precum si a luptei anticoruptie in genere.

Avand incredere in profesionalismul dumneavoastra, precum si in ferma dumneavoastra hotarare de a apara independenta si imaginea justitiei din Romania, va solicit public sa reveniti in cursul zilei de azi sau de maine cu un raspuns. Cetatenii romani il asteapta...

Cu incredere,

Liviu Plesoianu

Deputat PSD

Comentarii

# ALBA NEAGRA în politică date 25 July 2017 17:33 +7

Cum va fenta lumea (Tu)Dorel, expert în raport cu „fractură”?

# DODI date 25 July 2017 19:07 +6

Păcat că admirabilul parlamentar Pleșoianu este incapabil să își mobilizeze colegii de partid. A trecut deja mult prea mult timp și legea răspunderii materiale a magistraților este la naftalină, iar ministrul PSD dorel joacă alt meci decât al partidului. Totdeauna am crezut că PNL are mână proastă la miniștri, dar PSD ține să mă contrazică și să aleagă tot felul de grandomani la acest minister important.

# Vidrascu date 25 July 2017 20:37 0

Felicitări d-lui Plesoianu. Păcat ca toți cei care au fost "hartuiti" de DNA stau și privesc  la dl Plesoianu ca niște nesimțiți. De ce nu ies și ei??  Și as mai avea o intrebare: d-le Plesoianu sa știți ca DIICOT e mai mafie. Uitați,  aveți un exemplu foarte elocvent de care se ocupa DIICOT: tăierile ilegale de păduri( probabil e în cârdășie cu Schwaichopher și Kronospan_ probabil iau procent din tăierile ilegale??)  și mai e ALRO, și cate și mai cate...ar trebui revizuite toate condamnările date de către aceștia întrucât condamnările date DIICOT gainarilor sunt extrem de abuzive întrucât nu le iese  nimik afacere lor, înțelegeți ce vreau sa spun!!) în timp ce infractorii tarii stau bine mersi. Și DIICOT e pericol și mai mare pt siguranță națională întrucât adevărații infractori sunt lăsați sa fure lejer iar ei decimeaza po******ția pt nimicuri sa le iasă lor ca sunt extrem de bussy ca sa aibă fonduri. De ce acoperiți și nu ziceți de diicot? Nu e complicitate? :-x

# Vladimarrr...!!! date 26 July 2017 09:20 +3

Dragul meu Dodi, ce ne facem ca dupa promulgarea acestei atat de necesare si de mult asteptate legi, ea va fi aplicata de magistratii din dotarea justitiei romane, aceiasi magistrati din care se alege Cosiliul Superior al Magistraturii cu jalnica lui Inspectie Judiciara, in Inalta Curte de Casatie si Justitie sau ministri de justitiei precum o Macovei, o Pruna, un Caznciuc si chiar si un doctor in drept, fost judecator constitutional, rector universitar precum Tudorel Toader ? Stiu, ti-am pus o intrebare aproape retorica (sic), dar ea ne aarata adevarata fundatura in care a ajuns institutia menita sa faca dreptate in tara asta bantuita parca de toate relele pamantului. Sa ai o zi buna !

# Bulici date 25 July 2017 18:02 +3

Iar asistăm la „denigrarea sistemului judiciar” :P . E cazul ca Lăzărică Azorică, CSM și diverși cățeluși s-o apere pe biata femeie puternică! Pe cînd un nou videoclip cu țațele din Obor ce-o susțin?

# TeFeLeii, gata de protest... spontan? date 25 July 2017 18:11 +3

TeFeLeii au datoria să-și apere notorietatea europeană: „Mobilizarea istorică a tinerilor... Acesta va rămâne, dincolo de condamnări, principalul succes al DNA” (Le Monde).

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.04.2024 – Gulutanu s-a mai captusit cu o acuzatie. Doua refuzuri la noua SIIJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva