MANARIE PENTRU MARIUS IACOB - Iata cum a ramas procurorul Marius Iacob adjunct la DNA, cu incalcarea legii. Demisia lui Iacob, semnata de ex-ministrul Tudorel Toader, a fost ascunsa la Ministerul Justitiei, pentru a nu ajunge la Klaus Iohannis in vederea semnarii decretului de eliberare din functie. Ministresa Ana Birchall a dispus declansarea unei anchete interne. Birchall a trimis demisia lui Iacob la Palatul Cotroceni. Iacob isi incheie mandatul peste doua zile

Duminică, 21 iulie 2019 12:03 | Scris de Bogdan GALCA | pdf | print | email

Lumea Justitiei a aflat modul in care procurorul Marius Iacob (foto) a reusit sa ramana adjunct al DNA, cu incalcarea grava a legii, in conditiile in care a fost sanctionat disciplinar, aspect care nu ii mai permitea sa fie mentiunut in functie. In urma cu cateva zile, in articolul "Incalcarea legii pentru Marius Iacob" aratam ca procurorul DNA si-a dat demisia a doua zi dupa sanctiunea disciplinara, demisie care a fost trimisa la Ministerul Justitiei, fara insa ca presedintele Klaus Iohannis sa semneze decretul de eliberare din functie a lui Iacob. Iar Iohannis nu a semnat pentru ca nu a primit demisia lui Marius Iacob. Si nu a primit-o intrucat demisia a fost tinuta intr-un sertar la Ministerul Justitiei, fara sa fie trimisa la Palatul Cotroceni. Extrem de grav.


Intai sa facem o scurta recapitulare. In 18 martie 2019, Marius Iacob a fost sanctionat disciplinar de catre ICCJ cu "avertisment". A doua zi, 19 martie 2019, procurorul si-a inaintat demisia, care a fost trimisa la Ministerul Justitiei, acest din urma aspect reiesind din hotararea Sectiei pentru procurori a CSM prin care s-a decis amanarea transferului lui Marius Iacob la PICCJ pana la incetarea mandatului de adjunct al DNA, din 23 iulie 2019. Chiar si asa, cu demisia inaintat nimic nu s-a intamplat. Peste doua zile, in 23 iulie 2019, Marius Iacob isi va incheia oficial mandatul de adjunct al parchetului anticoruptie, desi trebuia zburat din aceasta functie imediat dupa sanctionarea sa disciplinara.

Iohannis nu a primit demisia

Cum a fost insa posibil acest lucru? Astazi va dam raspunsul.

Astfel, Marius Iacob a ramas adjunct DNA cu incalcarea legii gratie unei manevre extrem de grave facuta la Ministerul Justitiei, unde cineva a ascuns demisia procurorului si nu a mai trimis-o la Cotroceni ca Iohannis sa semneze decretul de eliberare din functie.

Lumea Justitiei a solicitat Administratiei Prezidentiale sa precizeze motivele pentru care presedintele Romaniei Klaus Iohannis nu a semnat decretul de eliberare din functie a lui Iacob. Raspunsul a venit in 17 iulie 2019, fiind unul bomba. La Klaus Iohannis nu a ajuns nicio demisie:

”Pana in prezent, nu a fost transmisa Presedintelui Romaniei si, in consecinta, nici inregistrata la Administratia Prezidentiala, vreo propunere ori solicitare din partea ministrului justitiei, in sensul luarii act/ constatarii demisiei domnului Marius Constantin Iacob din functia de procuror sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie, prin Decret al Presedintelui Romaniei” (vezi facsimil 1).Ministerul Justitiei confirma

Drept urmare, am solicitat informatii de la Ministerul Justitiei pentru a vedea daca intr-adevar demisia lui Marius Iacob nu a fost trimisa la Palatul Cotroceni. Raspunsul ministerului condus de Ana Birchall a fost si mai exploziv. Mai exact, conform explicatiilor MJ, Marius Iacob intr-adevar si-a inaintat demisia, aceasta a fost semnata de ex-ministrul Tudorel Toader in 20 martie 2019, insa ea nu a mai plecat la Palatul Cotroceni. Practic, un functionar al Ministerului Justitiei a decis ascunderea demisiei lui Marius Iacob astfel incat acesta sa ramana ilegal pe functia de adjunct al DNA. Cine a fost autorul, probabil ca o ancheta penala ar trebui sa dea raspunsul. Suntem siguri insa ca respectivul functionar nu a facut acest lucru de capul lui, ci la ordine venite de la un nivel inalt.

Desi am criticat-o pe Ana Birchall in dese randuri, admitem ca probabil actuala ministresa nu a cunoscut situatia si manevra facuta pentru Iacob, asa cum a precizat pentru Lumea Justitiei. De altfel, Ana Birchall a trimis demisia lui Marius Iacob catre presedintele Romaniei Klaus Iohannis in cursul zilei de vineri, 20 iulie 2019, imediat dupa ce a luat la cunostinta despre aceasta situatie. Mai mult, Ana Birchall a dispus declansarea unei anchete interne in acest caz. Sa speram acum ca ancheta va fi una pe bune, iar in final nu va fi scos tap ispasitor vreun biet functionar, pe modelul grefierei lui Augustin Lazar. Caci, repetam, un simplu functionar nu ar fi indraznit sa faca de capul sau o asemenea ilegalitate.

Iata raspunsul Ministerului Justitiei adresat Lumea Justitiei:


“Referitor la solicitarea dumneavoastra adresata Serviciului Comunicare si Relatii Publice, la data de 15 iulie 2019, privind transmiterea de catre Ministerul Justitiei Administratiei Prezidentiale a demisiei domnului Marius Iacob, va multumim pe aceasta cale pentru ca, prin aceasta solicitare, am luat la cunostinta despre o situatie grava.

Am identificat cu aceasta ocazie o problema grava la o directie din cadrul Ministerului Justitiei, constatand astfel ca adresa de inaintare a demisiei domnului Marius Iacob catre Presedintele Romaniei, semnata in data de 20 martie 2019 de catre domnul Tudorel Toader, ministru al justitiei la acea vreme, nu a fost expediata catre Administratia Prezidentiala.

Ministrul justitiei, Ana Birchall, a dispus astazi, 19 iulie 2019, declansarea procedurilor de verificare administrativa si disciplinara pentru a stabili cauzele care au generat aceasta situatie si, ulterior, vor fi dispuse masurile legale ce se impun. Ministrul justitiei precizeaza ca nu a avut cunostinta, de la preluarea mandatului, despre aceasta situatie grava.

In acelasi timp, va informam ca, astazi, 19 iulie 2019, dupa identificarea acestei situatii, Ministerul Justitiei a expediat de urgenta adresa de inaintare a demisiei domnului Marius Iacob catre Presedintele Romaniei”.

Accesari:6455