MANELISTUL ARUNCAT LA LEI – Sefa DNA Anca Jurma se delimiteaza de procurorul Ciprian Man si colegii sai de la DNA Oradea, dupa aparitia inregistrarii in care acestia puneau la cale planul pentru cumintirea judecatorilor cu dosare penale: “Procurorii DNA trebuie sa isi desfasoare activitatea cu impartialitate si stricta respectare a legii si a drepturilor fundamentale ale cetatenilor... Au fost solicitate note explicative din partea colectivului acestei subunitati de Parchet”

Sâmbătă, 5 ianuarie 2019 17:31 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

Se strange latul in jurul vestitului procuror Ciprian Man (foto), zis “manelistul DNA”, autor a nenumarate abuzuri si inscenari. Man a fost lasat din brate de sefa interimara a parchetului anticoruptie, dupa aparitia inregistrarilor in care acesta impreuna cu colegii sai de la DNA Oradea puneau la cale planul pentru cumintirea judecatorilor cu dosare penale.

Spre deosebire de mandatul Laurei Kovesi, cand abuzurile si derapajele procurorilor DNA erau bagate sub pres, iata ca sefa interimara a parchetului anticoruptie Anca Jurma a avut o reactie publica in care a anuntat ca se delimiteaza de practicile procurorilor de la DNA Oradea. Intr-un comunicat de presa dat publicitatii sambata, 5 ianuarie 2018, conducerea DNA precizeaza ca nu sustine niciun act al personalului din subordine care incalca legea sau codul deontologic al magistratilor. De asemenea, Anca Jurma subliniaza ca procurorii DNA trebuie sa isi desfasoare activitatea de urmarire penala cu impartialitate si stricta respectare a legii si a drepturilor fundamentale ale cetatenilor. Nu in ultimul rand, Jurma anunta ca au fost deja cerute explicatii din partea DNA Oradea in legatura cu inregistrarea in care Man si alti patru procurori vorbeau despre linistirea judecatorilor incomozi.


Iata comunicatul DNA:

“Referitor la inregistrarile aparute in spatiul public, in data de 04 ianuarie 2019, privind o presupusa discutie purtata intre procurorii din cadrul Serviciului teritorial Oradea, in luna ianuarie 2018, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa faca urmatoarele precizari:

Conducerea DNA se delimiteaza de orice act al personalului din subordine care incalca normele legale sau codul deontologic al magistratilor, sustinand in mod constant ca procurorii DNA trebuie sa isi desfasoare activitatea de urmarire penala cu impartialitate si stricta respectare a legii si a drepturilor fundamentale ale cetatenilor.

In ceea ce priveste aspectele legate de realitatea inregistrarii aparute in spatiul public si de eventualele nelegalitati in declansarea de catre Serviciul Teritorial Oradea a urmaririi penale in unele dosare cu magistrati, au fost solicitate note explicative din partea colectivului acestei subunitati de Parchet.

Cu privire la activitatea Serviciului teritorial Oradea, din dispozitia conducerii DNA, in cursul anului 2018, procurorul sef adjunct, care coordoneaza aceasta subunitate, a efectuat doua controale (in martie si decembrie 2018), iar in urma primului control s-a propus, printre altele, neprelungirea delegarii pentru procurorul sef al acestui Serviciu, propunere care a fost insusita si materializata prin delegarea unui alt magistrat in aceasta functie de conducere, incepand cu data de 01 aprilie 2018.

De asemenea, din dispozitia conducerii DNA au fost preluate la Structura Centrala doua cauze care vizau magistrati si in care ulterior s-a dispus solutia clasarii.

In cursul aceluiasi an, Inspectia Judiciara din cadrul CSM a efectuat un control la Serviciul teritorial Oradea retinand deficiente manageriale in sarcina celor doi procurori sefi care au indeplinit functii de sefi in ultimii ani. In acelasi raport s-a consemnat ca nu au existat stari conflictuale intre procurorii din aceasta structura si instantele de judecata”.

Amintim ca avocatul Razvan Doseanu si Lumea Justitiei au publicat o inregistrare exploziva in care procurorii Ciprian Man, Adrian Muntean, Cristian Ardelean, Cosmin Pantea si Lucian Rus de la DNA Oradea discutau inceperea urmaririi penale fata de anumiti judecatori, astfel incat sa intre frica in acestia si sa se linisteasca. La scurt timp de la difuzarea inregistrarii, Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie a declansat urmarirea penala in rem pentru fapte de grup infractional organizat, santaj, cercetare abuziva, inducerea in eroare a organelor judiciare si abuz in serviciu.

Ascultati aici inregistrarea de la DNA Oradea

Accesari:6968