ORDIN AL JUSTITIEI AMERICANE SAU RAFUIALA KOVESI-MAIOR? – Ancheta de neconceput la DNA, care a lucrat din 2009 pe protocoale secrete si abuzive, parafate intre fostul sef al SRI George Maior si Laura Kovesi. Propaganda de casa a DNA a mers la sigur ca Maior este audiat pentru vizita lui Liviu Dragnea in SUA la investirea lui Donald Trump. Audierea poate fi insa reactia DNA, dupa ce Maior a dat-o in primire pe Kovesi la SIIJ, confirmand plata de catre Sebastian Ghita a avionului din Indonezia

Marţi, 10 septembrie 2019 19:13 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a dat startul defilarilor de toamna 2019 intr-un stil grandios. Ambasadorul roman in Statele Unite ale Americii George Maior, fost director al Serviciului Roman de Informatii (SRI) si semnatar de protocoale ilegale alaturi la Laura Codruta Kovesi, a fost citat pentru a se prezenta la sediul DNA marti, 10 septembrie 2019. Ceea ce a si facut, fostul director SRI fiind vazut intrand in sediul parchetului anticoruptie in jurul orelor 15.00.


Propaganda de casa a Directiei Nationale Anticoruptie a avansat imediat ideea, fara a gresi, ca ambasadorul roman in SUA ar fi audiat in calitate de martor intr-un dosar penal care i-ar fi fost facut fostului presedinte PSD, Liviu Dragnea (foto 1 alaturi de George Maior, pe fundal Laura Kovesi), ca urmare a participarii, alaturi de fostul premier Sorin Grindeanu, la ceremonia de investire a lui Donald Trump in functia de presedinte al SUA (foto 2).

De altfel, aceeasi propaganda si-a facut un titlu de glorie din faptul ca ar fi fost prima care a anuntat ca autoritatile judiciare din SUA ar fi inceput o investigatie care il vizeaza pe Elliott Broidy, fostul sef al Comitetului de investire a lui Donald Trump, in legatura cu pretinsa intermediere a unor avantaje in legatura cu vizita efectuata in SUA in ianuarie 2017 de catre Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu.

Informatia a fost intr-adevar confirmata de George Maior la iesirea din sediul DNA, in jurul orelor 18.30 cand, vizibil afectat, a repetat pe diverse tonuri aceleasi cuvinte: "Am fost citat in calitate de martor in legatura cu dosarul vizitei fostului presedinte al Camerei Deputatilor in Statele Unite ale Americii. De mult timp voiam sa vin. A fost o discutie foarte placuta cu domnii procurori. Dosarul este in procedura nu pot sa spun mai multe. Nu am nicio implicare. Nu am nici cea mai mica problema. Sunt satisfacut de ce am declarat acolo. Maine ma intorc in Statele Unite, la revedere".

Credem totusi ca audierea lui George Maior la DNA in calitate martor reprezinta o lovitura puternica aplicata acestuia, care poate insemna:

-Fie ca Justitia americana lucreaza intens pentru demascarea unor fapte de coruptie la nivel inalt din administratia Statelor Unite, si nu se poticneste in fata unor persoane precum ambasadorul roman George Maior;

-Fie ca George Maior a deschis frontul razboiului cu Laura Codruta Kovesi, cea cu care, in trecut, semna protocoale de colaborare, si pe care ar fi dat-o deja in primire procurorilor SIIJ intr-un dosar ce o poate pune sub inculpare!

In prezent, cea de-a doua varianta devine din ce in ce mai credibila. Caci, cine din Directia Nationala Anticoruptie ar fi indraznit sa il plimbe pe George Maior prin fata presei, cand tocmai DNA (cu multi dintre procurorii care inca o populeaza) a fost una dintre unitatile de parchet de referinta care au lucrat ilegal, sub indrumarea ofiterilor de informatii, in baza protocolului SRI-PICCJ semnat in 2009 de Maior, Kovesi si fostul director adjunct al SRI Florian Coldea, protocol declarat in integralitate ilegal si neconstitutional de insasi Curtea Constitutionala a Romaniei?

Audierea de la DNA, o rafuiala intre Maior si Kovesi?

Iar in aceasta cheie se impune sa tinem cont de momentul in care George Maior a fost chemat la sediul DNA pentru a fi audiat, fie si in calitate de martor. Opinam ca nu este deloc de neglijat faptul ca nu mai tarziu de 30 august 2019, George Maior a fost chemat la sediul Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie pentru a fi audiat (peste 3 ore) in calitate de martor in dosarul care viza aducerea in tara a fostului director Gelsor Nicolae Popa. Dosar in care, ce sa vedeti, este vizata taman semnatara de protocol Laura Codruta Kovesi, astazi tinuta la fereala, pe delegari, in cadrul Parchetului General la Serviciul de indrumare si control.

Informatiile noastre sunt ca, in timpul audierilor de la SIIJ, George Maior le-ar fi spus anchetatorilor tot ceea ce stie despre aducerea in tara a lui Nicoale Popa si nu s-ar fi ferit sa o dea in primire procurorilor pe Laura Codruta Kovesi.

Concret, intrebat, printre altele, daca are cunostinta despre provenienta banilor cu care a fost platit avionul ce l-a adus din Indonezia in Romania pe Nicolae Popa, fostul director SRI ar fi recunoscut ca suma a fost achitata integral de fostul deputat Sebastian Ghita. Adica, Maior a sustinut ceea ce Sebastian Ghita a sesizat prin plangere penala de ani de zile, iar Laura Kovesi, alaturi chiar de fostul procuror general Augustin Lazar neaga cu vehementa de tot atat timp.

Surse de incredere ne-au marturisit ca informatiile furnizate anchetatorilor SIIJ de George Maior ar fi nemultumit-o teribil pe Laura Codruta Kovesi (cea cu care in trecut semna protocoale prin care procurorii ajungeau sa lucreze sub coordonarea ofiterilor de informatii). Nu este exclus ca, fata de aceasta situatie, procurori care au ramas fideli epocii Kovesi sa fi decis sa il defileze pe George Maior la DNA in calitate de martor. Ce va urma, ramane de vazut.

Accesari:4425