PIATRA DE MOARA A FINANTATORULUI PROPAGANDEI BASISTE - DNA are in lucru un dosar constituit in urma sesizarilor ASF, privind posibile fraude comise de compania Astra Asigurari a lui Dan Adamescu. Informatia a fost facuta publica de premierul Victor Ponta: “Domnul Adamescu patrona cea mai mare frauda din asigurarile din Romania. DNA la asta lucreaza acum”. Fostul sef ASF, Dan Radu Rusanu, a fost infundat de procurori chiar dupa ce a indraznit sa vorbeasca despre neregulile de la Astra

Duminică, 8 iunie 2014 12:03 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

Miliardarul Dan Adamescu (foto) mai este cercetat intr-un dosar, in afara celui in care este acuzat ca i-ar fi mituit pe judecatorii Ion Stanciu si Elena Roventa de la Sectia a VII-a a Tribunalului Bucuresti. Este vorba despre un dosar deschis in urma sesizarilor facute de Autoritatea de Supraveghere Financiara, privind posibile fraude comise de Dan Adamescu, patronul companiei Astra Asigurari si al publicatiei Romania Libera. O cauza mult mai grea si in care sunt implicate personaje extrem de importante.

Informatia privind acest dosar al lui Dan Adamescu a fost facuta publica de premierul Victor Ponta in urma cu cateva saptamani. Ponta a explicat, cu prilejul unor emisiuni tv, ca in momentul de fata procurorii DNA lucreaza la acest caz, explicand ca dosarul a fost constituit in urma unei sesizari facute de ASF. De asemenea, Victor Ponta a precizat ca este vorba despre o schema Ponzi si ca despre aceasta problema s-a discutat in cadrul unei sedinte la care a luat parte alaturi de guvernatorul BNR Mugur Isarescu si fostul sef al ASF, Dan Radu Rusanu:


Domnul Adamescu patrona de cinci ani, de sase ani, cea mai mare frauda din asigurarile din Romania si DNA la asta lucreaza acum. (…) Am participat alaturi de board-ul Bancii Nationale, guvernator, prim-viceguvernator, seful sectiei de Supraveghere si de toti membrii ASF-ului si de ministrul de Finante Daniel Chitoiu, cred ca era si Liviu Voinea, la o sedinta in care am discutat despre efectele asupra pietei produse de faptul ca firma domnului Adamescu a facut un fel de schema Ponzi adica a acoperit o gaura, facand o gaura si mai mare si mai mare si la un moment dat auditul facut de ASF dadea niste cifre uriase. A fost opinia si a guvernatorului si a mea catre Radu Rusanu si conducerea de atunci a ASF: 'sesizati toate institutiile statului inclusiv Parchetul, altfel sunteti voi vinovati ca acoperiti'”.

Totodata, Victor Ponta a dezvaluit ca s-au facut presiuni uriase asupra sa si a fostului ministru de Finante, Daniel Chitoiu, sa il pastreze in ASF pe omul lui Dan Adamescu, Daniel Tudor: “S-au facut niste presiuni fantastice asupra mea si asupra lui Daniel Chitoiu pentru ca domnul Daniel Tudor, omul domnului Adamescu, sa ramana in cadrul ASF seful sectiei de asigurari, ca am considerat, pe baza informatiilor pe care le aveam, ca domnul Adamescu si compania domniei sale sunt foarte aproape de a comite una dintre cele mai mari fraude din istoria Romaniei. Vorbim de sute de milioane de euro”.

Coincidenta: seful ASF Dan Radu Rusanu a ajuns in arest dupa ce a descoperit nereguli la Astra Asigurari

Subiectul privind posibilele fraude comise de Dan Adamescu si descoperite de ASF este unul extrem de delicat, iar in acest scandal ar putea fi atrase personaje extrem de importante si de influente in Romania. Ne amintim cum fostul sef ASF, Dan Radu Rusanu, a ajuns in arest, unde sta de cateva luni, la scurt timp dupa ce institutia pe care o conducea a descoperit posibilele nereguli de la Astra. Mai exact, Rusanu a dezvaluit cum s-au scurs bani de la Astra Asigurari catre Romania Libera, o publicatie cunoscuta ca fiind o sustinatoare a regimului Traian Basescu:

In ultimii trei ani Astra a facut imprumuturi intragrup in valoare de aproape 110 milioane lei, din care 102 milioane lei (peste 90%) au mers catre Medien Holding SRL, cunoscuta ca Romania Libera. Vom incerca sa aflam cine sunt beneficiarii acestor imprumuturi si de ce nu au fost returnate timp de trei ani de zile”.

Ulterior, Dan Radu Rusanu a fost pus sub urmarire penala pe motiv ca ar fi conceput, alaturi de ministrul de Finante Daniel Chitoiu, o ordonanta privind modificari in conducerea ASF, care ar fi avut ca scop indepartarea lui Daniel Tudor, adica a celui despre care Victor Ponta afirma ca este omul lui Dan Adamescu. La iesirea de la DNA, Rusanu a declarat ca dosarul sau are legatura cu controlul de la Astra si cu faptul ca l-a deranjat pe Dan Adamescu, prieten al lui Traian Basescu:

Eu cred ca are legatura mai mult cu Astra decat cu Ordonanta pentru ca ati vazut si dumneavoastra o declaratie a domnului presedinte Basescu in care spune ca pentru actiunea nejustificata la Astra va trebui sa raspunda conducerea incompetenta a ASF-ului. Vom vedea peste doua, trei, patru saptamani daca actiunea incompetentilor de la ASF a fost nejustificata sau domnul presedinte Basescu a conchis ca aceasta actiune e nejustificata ca sa-l apere pe prietenul dansului domnul Dan Adamescu”.

Basescu a cerut decapitarea lui Rusanu, la scurt timp dupa controlul de la Astra

Intr-adevar, inainte ca Dan Radu Rusanu sa fie urmarit penal si apoi arestat, presedintele Traian Basescu a iesit public, pe fondul unui scandal de presa creat artificial, si a decretat ca ASF este o cloaca, ce trebuie curatata: “ASF este o cloaca, unde si-au gasit loc de parcare toti clientii politici, altfel profund incompetenti si nepregatiti pentru aceasta munca. Fie ca vorbim de Radu Rusanu, fie ca vorbim de Daniel Daianu, fie ca vorbim de Ursache, fie ca vorbim de sotia domnului Chitoiu, fie ca vorbim de Dan-Mircea Popescu - ce legatura o avea Dan-Mircea Popescu cu ASF, cand el a fost, din cate stiu, ministru pe la munca - fie ca vorbim de sotia domnului sau de doamna Zgonea, fie ca vorbim de consilierii prim-ministrului, toata aceasta cloaca trebuie curatata de la ASF si facut din ASF o institutie cu autoritate profesionala si morala”.

Tot atunci, Traian Basescu a sustinut ca nu are nicio legatura cu Dan Adamescu, dar a precizat ca ar trebui sa existe consecinte in cazul in care controlul declansat la Astra este nejustificat: Nu il cunosc, doamna, l-am vazut o data pe domnul Adamescu, nu am nicio legatura cu domnia sa. In ce priveste procedura in care a intrat ASTRA, va marturisesc ca nu ma pricep, habar nu am, nu sunt ca Rusanu, Ursache, Daianu, dar, daca au introdus cumva ASTRA intr-o astfel de procedura in mod nejustificat, daca s-a intamplat asta, cred ca ar trebui sa fie consecinte. Daca este justificat, ASTRA trebuie sa isi rezolve problemele”.

Accesari:4910