RECUPERAREA LUI NISTOR – Procurorul General Augustin Lazar si-a pierdut reperul: l-a lasat sef interimar la DNA pe Calin Nistor, adjunctul Laurei Kovesi, vinovat in egala masura de dezastrul si managementul gaunos de la DNA. Inaltarea lui Nistor este ca si cand ai pune lupul paznic la oi. Cititi impresionantul inventar al unei mici parti din ispravile lui Nistor ca procuror DNA

Marţi, 8 ianuarie 2019 15:37 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

S-a decis cine va conduce Directia Nationala Anticoruptie dupa inlaturarea Ancai Jurma de la sefia parchetului. Asa cum Lumea Justitiei a anuntat in premiera, interimatul pana la numirea unui procuror sef va fi asigurat de unul dintre cei doi adjuncti ai DNA. Mai exact de procurorul Calin Nistor (foto). Acesta a preluat conducerea DNA dupa ce Procurorul General Augustin Lazar a renuntat sa mai propuna un interimar si a ales sa-l lase pe Nistor la varful DNA. Decizia este una cat se poate de lipsita de ratiune din punctul nostru de vedere, in conditiile in care Nistor este la fel de vinovat ca fosta sefa DNA pentru managementul dezastruos care a distrus practic parchetul anticoruptie.


In momentul de fata, anumiti jurnalisti de casa ai DNA, mai precis ai gruparii din parchetul anticoruptie din care face parte si Nistor, incearca sa il prezinte pe acesta drept un personaj imaculat, care in plus, vezi Doamne, s-ar fi numarat printre disidentii din institutie, printre cei care s-ar fi opus Laurei Kovesi. Este drept ca Nistor a dat dovada de mai multa ratiune de-a lungul anilor decat Laura Kovesi, la fel cum este adevarat ca acesta este un procuror mai pregatit decat fosta sefa DNA, insa de aici pana a-l transforma pe Nistor intr-un ins fara pata este cale lunga. Asta in conditiile in care, asa cum spuneam, Nistor a facut parte din managementul DNA, pe care l-a asigurat impreuna cu fosta sefa Laura Kovesi, management care a prabusit parchetul anticoruptie. Totodata, deloc de neglijat, Nistor a condus DNA in anii in care s-au comis cele mai odioase abuzuri si in care DNA a fost ingropata in achitari definitive.

Straniile coincidente

Pe de alta parte, Calin Nistor este unul dintre procurorii controversati ai DNA, ale carui practici au fost de multe ori puse sub semnul intrebarii. Nu o spunem noi, ci dezvaluirile facute de presa libera de-a lungul anilor, precum si actele care oglindesc activitatea acestuia din anumite dosare. Va prezentam pe scurt cateva repere din cariera lui Calin Nistor.

Spre exemplu, jurnalista Oana Stancu de la Antena 3 a prezentat in urma cu mai multi ani un caz infiorator in care judecatoarea Irina Lazar de la Tribunalul Arges a devenit tinta sistemului dupa ce a indraznit sa dezvaluie ca DNA Pitesti, structura condusa de Calin Nistor, a facut interceptari ilegale in dosarul fostului sef al Agentiei Nationale a Medicamentului, Daniel Boda. Incredibil, la cateva zile dupa ce a dispus achitarea lui Boda, judecatoarea Irina Lazar a fost chemata la DNA Pitesti, pentru a fi audiata intr-un dosar in care procurorii pretindeau ca exista indicii cum ca aceasta ar fi luat mita. Desigur, nu au fost decat represalii si o actiune de intimidare la adresa Irinei Lazar, in conditiile in care judecatoarea nu a fost trimisa vreodata in judecata. - Click aici pentru a citi

De asemenea, tot jurnalista Oana Stancu de la Antena 3 a dezvaluit ca acelasi Calin Nistor a fost acuzat la PICCJ de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, cercetare abuziva si nelegala, favorizarea infractorilor, trafic de influenta, santaj, participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice, complicitate la abuz in serviciu contra intereselor personale, fals, uz de fals, complicitate la fals, complicitate la uz de fals, inselaciune si complicitate la inselaciune, in urma unei plangeri pe care a depus-o impotriva sa un denuntator de-al Elenei Udrea, Gheorghe Deaconeasa. Stupefiant, la cateva saptamani dupa ce a facut plangere impotriva lui Nistor, Deaconeasa a fost saltat de parchetul anticoruptie si trimis in judecata. - Click aici pentru a citi

Cazul Piciarca si Badescu, lectie de executat judecatori

Un alt exemplu din activitatea de procuror a lui Calin Nistor priveste un caz strigator la cer. Cel al judecatoarelor Dumitrita Piciarca si Liliana Badescu de la Curtea de Apel Bucuresti, acuzate de abuz in serviciu strict pentru o solutie pronuntata, achitate la fond si apoi condamnate definitiv de Inalta Curte de un complet cunoscut ca fiind favorabil DNA, din care faceau parte judecatorii Iulian Dragomir, Horia Valentin Selaru si Francisca Vasile. Ceea ce s-a intamplat insa in cazul judecatoarelor Piciarca si Badescu este de-a dreptul scandalos.

Concret, judecatoarele Piciarca si Badescu au fost condamnate pe motiv ca au anulat decizia de condamnare a lui Dinel Staicu in baza unui dosar deschis initial de procuroarea Mihaela Iorga Moraru - o alta procuroare DNA prezentata ca o dizidenta fara pata - si redeschis apoi de adjunctul DNA Calin Nistor. Adica fix cei doi procurori care facusera rechizitoriul 61/P/2002, din 9 noiembrie 2006, din dosarul lui Dinel Staicu in care judecatoarele Piciarca si Badescu au decis anularea condamnarii, si care erau deci direct interesati sa fie mentinuta decizia de condamnare a lui Dinel Staicu in dosarul pe care il lucrasera.

Iata istoria acestui caz:

Judecatoarele Dumitrita Piciarca si Liliana Badescu, intr-un complet din care mai facea parte si Veronica Cirstoiu, au pronuntat, in 22 februarie 2012, decizia nr. 381 prin care au admis contestatia in anulare formulata de Dinel Staicu si au dispus anularea condamnarii de 7 ani inchisoare aplicate in dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor.

Peste cinci zile, in 27 februarie 2012, seful DNA de la acea vreme, Daniel Morar, a iesit public si a anuntat ca procurorii anticoruptie sunt socati de anularea condamnarii: “Din toate analizele noastre nu exista un caz care sa justifice aceasta solutie, anularea unei hotarari definitive. Asteptam motivarea instantei si sa vedem ce e de facut”.

Nu a mai asteptat nimeni motivarea instantei, caci a doua zi dupa declaratiile lui Daniel Morar, deci in 28 februarie 2012, DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la posibila savarsire de catre judecatoarele Badescu, Piciarca si Cirstoiu a infractiunii de abuz in serviciu si favorizarea infractorului, comisa prin decizia de anulare a condamnarii lui Dinel Staicu. Halucinant, cea care s-a sesizat din oficiu a fost chiar procuroarea DNA Mihaela Iorga Moraru. Adica procuroarea care alaturi de Calin Nistor semnase rechizitoriul in dosarul prin care Dinel Staicu fusese trimis in judecata, dosar in care judecatoarele Piciarca, Badescu si Cirstoiu dispusesera anularea condamnarii afaceristului.

A doua zi dupa sesizarea din oficiu a procuroarei DNA Mihaela Iorga Moraru, dosarul a fost repartizat procuroarei DNA Florentina Mirica. S-a constituit asadar dosarul 51/P/2012 in care vizate au fost judecatoarele Dumitrita Piciarca, Liliana Badescu si Veronica Cirstoiu, cele trei fiind puse sub urmarire penala. Totusi, prin rezolutia din 7 august 2012, procuroarea Florentina Mirica a dispus scoaterea de sub urmarire penala a judecatoarelor Dumitrita Piciarca, Liliana Badescu si Veronica Cirstoiu, decizie ulterior mentinuta de seful Sectiei I a DNA de la acea vreme, procurorul Lucian Papici, prin rezolutia din 30 august 2012.

Aici s-a incheiat prima etapa a dosarului. Timp de aproape doi ani nimic nu s-a mai intamplat. Pana la inceputul anului 2014. Mai exact, pana in 28 ianuarie 2014, cand dosarul judecatoarelor Piciarca, Badescu si Cirstoiu a fost redeschis de adjunctul DNA Calin Nistor, astazi proaspat sef interimar. Adica de cel de-al doilea semnatar al rechizitoriului prin care afaceristul Dinel Staicu fusese trimis in judecata in dosarul in care judecatoarele Piciarca, Badescu si Cirstoiu dispusesera anularea condamnarii. Un procuror care, la fel ca Mihaela Iorga Moraru, alaturi de care semnase rechizitoriul, era afectat de decizia de anulare a condamnarii, putandu-se considera de asemenea ca prin hotararea pronuntata de cele trei judecatoare a suferit un esec profesional. La randul sau, credem noi, Calin Nistor avea obligatia sa se abtina de la a efectua orice act in legatura cu judecatoarele Piciarca, Badescu si Cirstoiu, care practic i-au anulat dosarul.

Cert este ca prin Ordonanta din 28 ianuarie 2014, adjunctul DNA Calin Nistor a dispus infirmarea din oficiu a rezolutiei din 7 august 2012 prin care procuroarea Florentina Mirica daduse scoatere de sub urmarire penala pentru cele trei judecatoare, redeschiderea si reluarea urmaririi penale in dosarul nr. 51/P/2012 si trimiterea acestuia la Sectia I DNA. - Click aici pentru a citi si vedea mai multe documente

42 de achitari crancene

Un dosar mai proaspat in care a fost implicat Calin Nistor este cel al ex-presedintelui Consililui Judetean Arges, Constantin Nicolescu, si al deputatului PSD Mircea Draghici. Un dosar in care procurorii DNA Calin Nistor, Daniela Lupu si Paul Dumitriu au incasat infrangerea vietii lor, avand in vedere ca Inalta Curte a dispus in prima instanta achitarea a nu mai putin de 42 de inculpati dintre cei 43 trimisi in judecata.

Dosarul a fost inceput de procurorul Calin Nistor - pe cand era seful DNA Pitesti si se lauda ca e dosarul carierei - acesta predand cauza actualei sefe DNA Pitesti Daniela Lupu, care i-a urmat in functie dupa ce el a fost promovat la DNA Structura centrala, si procurorului Laurentiu Palaghiea de la DNA Pitesti. Rechizitoriul de trimitere in judecata a fost confirmat de adjunctul Sectiei a II-a DNA Paul Silviu Dumitriu. - Click aici pentru a citi

A fost prins Nistor copiind?

In final, trebuie amintit un episod inca neclarificat din trecutul lui Calin Nistor, dinainte ca acesta sa ajunga mare procuror in DNA. In mai 2013, surse au dezvaluit pentru Lumea Justitiei ca Nistor ar fi fost prins copiind la examenul de definitivat in profesia de avocat. S-ar fi intamplat in 1998, iar Nistor ar fi fost exclus din examen. Pana acum, din cate cunoastem noi, Calin Nistor nu oferit vreo explicatie in legatura cu acest subiect. - Click aici pentru a citi

Accesari:6008