SEFA NOUA LA DNA – Deloc cunoscuta opiniei publice, procuroarea Madalina Scarlat a fost delegata de CSM ca adjuncta a parchetului anticoruptie. Procuroarea Scarlat a ajuns mana dreapta a sefului DNA Calin Nistor, dupa ce in 2017 a incercat fara succes sa plece din parchet. In prezent, Scarlat era sefa Sectiei judiciare penale din DNA

Luni, 1 aprilie 2019 17:15 | Scris de Bogdan GALCA | pdf | print | email

Numire surpriza in functia de procuror sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie facuta de catre CSM luni, 1 aprilie 2019. Sefa Sectiei judiciare penale din cadrul parchetului anticoruptie, procuroarea Madalina Scarlat, va fi incepand din 8 aprilie 2019 mana dreapta a sefului DNA Calin Nistor (foto).


Astfel, Sectia pentru procurori a CSM a hotarat “delegarea doamnei SCARLAT MADALINA, procuror in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, nivel central, in functia procuror sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie, pentru o perioada de 6 luni, incepand cu data de 08.04.2019". De asemenea, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat "incetarea delegarii doamnei SCARLAT MADALINA in functia de procuror sef al Sectiei judiciare penale din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, incepand cu data delegarii in functia procuror sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie, respectiv 08.04.2019” (vezi facsimil 1).

Numirea Madalinei Scarlat este una surprinzatoare nu doar prin prisma faptul ca aceasta nu este o procuroare cunoscuta opiniei publice, ci si daca avem in vedere trecutul recent al acesteia. Mai exact, procuroarea Scarlat a avut in 2017 o tentativa de a parasi parchetul anticoruptie condus la acea vreme de Laura Kovesi, facand o solicitare in acest sens la CSM. Madalina Scarlat a indicat ca optiuni unde sa isi desfasoare activitatea nu mai putin de 9 unitati de parchet, si anume toate parchetele din Capitala, incepand cu PICCJ si terminand cu parchetele de pe langa judecatorii, insa in cele din urma a ramas la DNA. (vezi facsimil 2).

Procurorul lui Toni Grebla, sef al Serviciului de reprezentare la ICCJ

Pe de alta parte, in cadrul aceleasi sedinte, Sectia pentru procurori a CSM a hotarat delegarea in functia de procuror sef al Serviciului de reprezentare la Inalta Curte de Casatie si Justitie I din cadrul Sectiei judiciare penale a Directiei Nationale Anticoruptie a procurorului Marius Vartic pe o perioada de 6 luni, incepand cu data de 02.04.2019. Vartic are un lucru in comun cu noua sa sefa: la fel ca si Madalina Scarlat, a solicitat transferul din DNA, cererea sa fiind discutata in sedinta din 25 septembrie 2018 a Sectiei pentru procurori a CSM. Detasat la acea vreme la Departamentul pentru lupta antifrauda, procurorul Marius Vartic a solicitat transferul la Parchetul Militar de pe langa Curtea Militara de Apel Bucuresti. Nu a primit insa acceptul Sectiei pentru procurori a CSM. De numele lui Marius Vartic se leaga o achitare crunta pentru DNA, cea a fostului judecator CCR Toni Grebla, caz in care a semnat rechizitoriul alaturi de procurorul Doru Tulus.
Nu in ultimul rand, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a mai hotarat in sedinta de luni, 1 aprilie 2019, delegarea la DNA-Suceava a procuroarei Anei Maria Aparaschivei de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Suceava, pentru o perioada de 6 luni, incepand cu data de 01.05.2019. Numele procuroarei a aparut in presa pe 2 octombrie 2017, pe o lista de aproape 700 de nume de magistrati care ii solicitau ministrului Justitiei, Tudorel Toader, si premierului din acel moment, Mihai Tudose, retragerea proiectului de modificare a Legilor Justitiei.

Accesari:3709