SRI SI-A STERS URMELE – SRI-ul lui Hellvig confirma ca SRI-ul lui Maior si Coldea a distrus probele privind implicarea in dosarele DNA: “In evidentele institutiei noastre au fost regasite mentiuni cu privire la un plan comun de cooperare incheiat intre DNA Oradea si SRI. Respectivul material a fost distrus prin proces verbal in 2012”. DNA Oradea a gasit planul si recunoaste cu jumatate de gura echipele mixte. Daca era legal, de ce a distrus SRI planul comun cu DNA? (Documente)

Duminică, 14 aprilie 2019 11:42 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

Serviciul Roman de Informatii a incercat sa-si ascunda urmele implicarii in anchetele penale derulate de DNA. Dovada este oferita chiar de catre SRI. Mai exact, SRI-ul condus de Eduard Hellvig confirma ca SRI-ul lui George Maior (foto stanga) si Florian Coldea (foto dreapta) a distrus documente care demonstrau ca Serviciul a lucrat cot la cot cu DNA, in baza odiosului Protocol PICCJ-SRI incheiat in 2009.

Cazul priveste un dosar instrumentat de celebra unitate DNA de la Oradea, dosar facut din informatiile pe care care le detinem de procurorul Adrian Muntean si politistul judiciar Traian Surducan, dar in care ar fi lucrat si vestitul Ciprian Man. In momentul de fata, cauza se afla in faza de camera preliminara la Tribunalul Satu Mare, ocazie cu care judecatorul a solicitat o serie de informatii de la SRI si DNA Oradea in legatura cu cooperarea pe care cele doua institutii au avut-o in dosar.


 

Concret, judecatorul a cerut SRI si DNA sa precizeze daca in instrumentarea dosarului au fost constituite, in baza protocolului din 2009, echipe operative comune care sa actioneze in baza unui plan de actiune comun, in vederea derularii activitatilor de punere in executare a mandatelor de supraveghere tehnica (vezi facsimil 1 si 2).

SRI a distrus planul incheiat cu DNA

Raspunsul de la SRI a venit in 11 aprilie 2019. Ocazie cu care Serviciul Roman de Informatii a dezvaluit o informatie bomba. Si anume ca a existat un plan comun cu DNA, insa acesta a fost distrus in 2012. Deci, in perioada in care SRI era condus de tandemul George Maior-Florian Coldea. Practic, SRI-ul lui Eduard Hellvig a confirmat ca SRI-ul lui Maior si Coldea isi distrugea urmele colaborarii cu DNA. Ne intrebam insa: daca nu era nimic ilegal in legatura cu acest plan comun SRI-DNA, de ce a fost el distrus?

Iata raspunsul SRI acordat in urma intrebarii judecatorului de camera preliminara de la Tribunalul Satu Mare (vezi facsimil 3):

In evidentele institutiei noastre au fost regasite mentiuni cu privire la un plan comun de cooperare incheiat intre DNA-ST Oradea si SRI in interesul cercetarilor efectuate in dosarele penale (...). Respectivul material a fost distrus prin procesul-verbal de distrugere nr. (…) din 28.09.2012”.


Indicii despre echipele mixte DNA-SRI

In schimb, planul comun de cooperare a fost gasit la DNA Oradea. Sefa acestei structuri, procuroarea Felicia Popovici, a confirmat existenta unui plan comun incheiat intre SRI-Mures si DNA Oradea (vezi facsimil 4):A fost identificat un plan comun de cooperare intre Serviciul Roman de Informatii – Directia Judeteana de Informatii Mures si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Oradea in legatura cu dosarul penal (…)”.

Acelasi raspuns trimis de DNA Oradea catre Tribunalul Satu Mare contine o alta precizare extrem de importanta. Mai exact, sefa DNA Oradea Felicia Popovici nu exclude ca in dosar sa fi lucrat celebrele echipe mixte formate din procurori anticoruptie si ofiteri SRI. Felicia Popovici nu confirma in mod clar aceste echipe mixte, dar nici nu respinge posibilitatea ca ele sa fi existat: Nu putem stabili cu certitudine daca au fost constituite echipe operative comune in legatura cu dosarul penal”.

Evident, admiterea existentei echipelor mixte ar fi reprezentat o recunoastere clara a implicarii SRI in actul de urmarire penala. Oricum, si fara confirmarea echipelor mixte, implicarea SRI in actul de urmarire penala este demonstrata prin planul comun pe care Serviciul l-a incheiat cu DNA Oradea. Plan comun care a fost recunoscut atat de catre SRI, unde a fost distrus, cat si de catre DNA Oradea.


Accesari:5418