ACTIVISTII LU' PESTE PRAJIT – Curtea de Apel Craiova le-a taiat elanul membrilor Formului Judecatorilor din Romania care cereau CJUE sa se pronunte pe obligativitatea MCV si pe pretinsa numire nelegala a sefilor Inspectiei Judiciare. Judecatorii CA Craiova au dispus stramutarea dosarului in care FJR a dat in judecata Inspectia Judiciara la Tribunalul Mehedinti, dupa ce judecatorii de la Tribunalul Olt s-au abtinut pe banda rulanta

Joi, 7 februarie 2019 15:44 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

Ce papara si-au luat activistii din Forumul Judecatorilor din Romania intr-unul dintre procesele intentate Inspectiei Judiciare! Curtea de Apel Craiova a admis cererea de stramutare formulata de Inspectia Judiciara in dosarul nr. 2260/104/2018 de pe rolul Tribunalului Olt si a dispus ca dosarul sa se judece la Tribunalul Mehedinti. Si asta nu este tot: Curtea de Apel Craiova le-a respins pe de alta parte activistilor din FJR cererea de sesizare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene cu intrebarile preliminare pe care le-au fluturat in presa de propaganda, si cu care au sperat ca vor schimba conducerea Inspectiei Judiciare. Mai mult, judecatorii Curtii de Apel Craiova au decis sa respinga si cererea de sesizare a Curtii Constitutionale cu privire la dispozitiile din OUG nr. 77/2018 prin care s-a dispus mentinerea in functie a inspectorului sef si a inspectorului sef adjunct al Inspectiei Judiciare.


Totul s-a intamplat in dosarul nr. 84/54/2019 creat ca urmare a cererii de stramutare formulate de Inspectia Judiciara in dosarul nr. 2260/104/2018 de pe rolul Tribunalului Olt – in care FJR a chemat in judecata Inspectia pentru ca nu le-ar fi comunicat integral niste informatii de interes public solicitate in baza legii nr. 544/2001 – cerere in care inspectorul sef Lucian Netejoru (foto) a invocat banuiala legitima in ceea ce priveste judectorii acestei din urma instante. La baza banuielii legitime invocate de Netejoru a stat fapul ca "o mare parte din judecatorii Tribunalului Olt fac parte sau au legaturi de colaborare ori simpatie cu Forumul Judecatorilor din Romania", fiind membri ai grupurilor de discutii ale acestei asociatii, sau prieteni virtuali cu liderii FJR. Dovada acestei banuieli, a aratat Inspectia Judiciara in cererea de stramutare, vine din faptul ca numai in cauza 2260/104/2018 au fost formulate, in trei termene de judecata, trei declaratii de abtinere, toate admise.

Mai mult, aceeasi situatie se gaseste si intr-un alt dosar de pe rolul Tribunalului Olt, respectiv cauza nr. 2122/104/2018 (care are aceleasi parti si acelasi obiectul cu cel al dosarului nr. 2260/104/2018), in care de asemenea judecatorii din complet au facut cereri de abtinere, motivate de faptul ca sunt prieteni pe Facebook cu liderii FJR. Si in aceasta cauza a fost formulata o cerere de stramutare, care urmeaza sa se judece la Curtea de Apel Craiova in 8 februarie 2019.

Interesant in dosarul nr. 84/54/2019 de la CA Craiova (privind cererea de stramutare facuta de Inspectia Judiciara) este faptul ca la termenul din data de 30 ianuarie 2019 de la Curtea de Apel Craiova, activistii din FJR au depus o cerere de suspendare a solutionarii cererii de stramutare pe motiv ca in dosarul nr. 2122/104/2018 de pe rolul Tribunalului Olt a fost admisa sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene cu cererea de pronuntare a unei hotarari preliminare cu privire la cele patru intrebari legate de aplicarea MCV in Romania si de mentinerea in functie a conducerii Inspectiei Judiciare prin OUG nr. 77/2018 (Click aici pentru a citi). In aceeasi cerere de suspendare a solutionarii cererii de stramutare, FJR a inteles de altfel sa formuleze si la CA Craiova o cerere de sesizare a CJUE cu aceleasi intrebari trimise si de Tribunalul Olt in dosarul 2122/104/2018, dar si de sesizarea a CCR cu privire la numirea conducerii Inspectiei Judiciare.

Ghinion insa pentru Forumul Judecatorilor din Romania, caci Curtea de Apel Craiova a decis in data de 6 februarie 2019 sa respinga cererile de sesizare a CJUE si a CCR, dispunand in schimb stramutarea cauzei de la Tribunalul Olt la Tribunalul Mehedinti.

Asteptam cu interes pronuntarea Curtii de Apel Craiova si pe cea de-a doua cerere de stramutare, fiind interesant de vazut daca instanta de apel va mentine actele administrate de Tribunalul Olt, in speta sesizarea catre CJUE. Interesul fata de dosarele in care FJR este parte devine din ce in ce mai mare, daca tinem cont de zvonurile de la finalul anului 2018, cand membrii acestei asociatii au sustinut in unele cercuri ca trebuie sa ajunga cu MCV la CJUE cu orice pret. Iar in prezent, vazand ca indiferent de instanta pe care se judeca si indiferent de obiectul dosarelor, membrii acestei asociatii cer sesizarea CJUE cu aceleasi patru intrebari.

Publicam in continuare minuta din dosarul nr. 84/54/2019 de la Curtea de Apel Craiova:

"Complet: C2A

Tip solutie: Admis

Solutia pe scurt: Camera de Consiliu: Respinge cererea de sesizare a CJUE cu intrebarile preliminare formulata de intimata Asociatia "Forumul Judecatorilor din Romania", ca inadmisibila. Respinge cererea de sesizare a Curtii Constitutionale cu solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor OUG 77/2018, invocata de intimata, ca inadmisibila. Respinge cererea de suspendare a judecatii prezentei cauze formulata de intimata si intemeiata pe dispozitiile art.413 alin.1 pct.1 indice 1 CPC. Respinge exceptia lipsei dovezii calitatii de reprezentant a semnatarului cererii de stramutare, invocata de intimata prin intampinare. Admite cererea de stramutare formulata de petenta Inspectia Judiciara. Stramuta judecarea cauzei ce face obiectul dos.nr.2260/104/2018 de la Tribunalul Olt -Sectia a II a Civila si de Contencios Administrativ si Fiscal la Tribunalul Mehedinti- Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal. Pastreaza actele de procedura indeplinite. Cu drept de recurs in termen de 48 ore de la pronuntare in ceea ce priveste respingerea cererii de sesizare a Curtii Constitutionale, recurs ce se va depune la Curtea de Apel Craiova. Definitiva in ceea ce priveste celelalte petite.
Document: Hotarare 2/2019 06.02.2019".

Accesari:4093